Tanzania

tarangireelefanter

Safari och paradissemester

Precis det Afrika många drömmer om. Vidsträckta savanner täcker stora delar av Tanzania, medan andra delar täcks av lummig djungel eller höga berg. Hem åt mängder av Afrikas unika växt- och djurarter.

Här kan man uppleva det bästa Afrika har att ge. Makalös vidsträckt natur, storvilt, och underbara stränder. Och förstås en levande afrikansk kultur med vänliga människor, som gör allt för att besökare ska känna sig välkomna.

Tanzania har en vacker tropisk kust med stränder och korallrev. Vi rekommenderar Zanzibar, som ligger bara 40 km från fastlandet, men en helt annan värld jämfört med resten av Tanzania.  Orientens mystik genomsyrar hela ön och det finns mycket att upptäcka och uppleva för den äventyrslystna. Zanzibar är ett paradis med perfekta, kritvita stränder och turkost vatten.

Låt oss hjälpa er att planera den perfekta safarin i några av världens mest orörda vildmarker: nationalparkerna Serengeti, Ngorongoro, Ruaha och Selous på Tanzanias fastland. Välj i menyerna här ovan.

Eller den perfekta sol- och badsemestern på exotiska Zanzibar. Både korallrev och kultur.

Varför inte ett Strand- och safaripaket? Både safariäventyr och paradissemester på Zanzibars stränder.

Nya billiga flyg har dessutom gjort det enkelt att kombinera Tanzania med Sydafrika.

Det finns massor att välja emellan. Titta igenom boenden och olika safariäventyr här på vår website och kontakta oss så hjälper vi er att sätta ihop just er drömsemester.

daressallam2

Dar es Salaam

Lite historik: Det vi idag kallar Tanzania är ett av världens längst bebodda områden. Man har funnit två miljoner år gamla människoskelett i norra delen, Rift Valley. Det finns teorier om att det är här alla jordens människor har våra rötter.  Kanske är det därför det är så lätt att drabbas av ”the Africa bug”. De flesta som en gång varit i Afrika längtar tillbaka.

Tanzania bildades som stat 1964 när Tanganyika och Zanzibar gick samman och bildade en republik. Tanganyika hade då varit självständigt sedan 1961 och Zanzibar sen 1963.

tanzaniapeople

Dessförinnan hade fastlandet varit under olika länders inflytande sedan 1600-talet. Portugal kom först, sedan styrde sultanatet Oman under en lång tid. 1886-1918 styrde Tyskland och därefter Storbritannien. Sedan 1995 är Tanzania en flerpartidemokrati.

Dagens tanzanier kommer från mer än 120 etniska grupper inklusive folk av arabisk, indisk, pakistansk, kinesisk och europeisk härkomst. Detta till trots har det aldrig varit några större etniska konflikter. I alla fall inte på fastlandet. Zanzibar har en annan historia och gick igenom en revolution 1964.

Tanzanias förste president efter frigörelsen var Julius Nyerere. Han var en visionär som lyckades grunda en nation utan motsättningar. Däremot gick ekonomin ner under hans styre, mycket på grund av misslyckade försök att införa kollektivjordbruk. Idag är Tanzania fortfarande ett fattigt land, men fredligt och med bra ekonomisk tillväxt.

tarangireellies

Stora delar av landet består av ekologiskt viktiga nationalparker och naturreservat. Några av de mesta kända och mest orörda reservaten i världen finns just här. Mest berömda är Serengeti, Ngorongorokratern och Afrikas högsta berg Kilimanjaro i norr. Områdets klimat är tempererat eftersom det ligger högt över havet. Mindre kända är de enorma parkerna i söder, som Selous och Ruaha, där klimatet är tropiskt. Det vimlar av vilda djur både inne i reservaten och utanför.

Läs vidare på våra sidor om hur man tar sig runt i landet till alla de hotell, safariparker och soliga stränder som vi på Svenska Afrkakompaniet har nöjet att erbjuda.