Tanzania safari

tarangiresafarilodgeleopard

Tanzania, safari – olika i norr och söder.  

En safari i Tanzania kan man lägga upp lite olika beroende på resans längd och vad för slags safari man är ute efter. Man kan välja mellan att antingen resa till de södra delarna av landet och parker som Selous och Ruaha eller att göra sin Tanzaniasafari i de norra delarna av landet och i de välkända nationalparkerna Serengeti, Ngorongorokratern, Tarangire och Lake Manyara. 

I Tanzania finns det inga staket runt lodger, hotell eller campingplatser - allt är öppet och man känner verkligen att man är mitt i naturen!  Vi har valt ut de safarilodger och hotell som vi tycker bäst om och vi samarbetar med en reseoperatör som har safarijeepar och mycket kunniga och välutbildade guider. 

Safari i norra Tanzania

NorraTanzaniaKarta

Ofta mer tidskrävande då man bor på flera olika lodger och besöker olika parker. I norra delen kan vi erbjuda:

• Skräddarsydda safariresor där ni har er egen jeep med chaufför/guide. Man reser normalt i en Toyota Landcruiser med plats för 5-7 personer. Pussla själv ihop din safari, så som du vill ha den. Sedan ordnar vi bokningarna!

• Schemalagda turer i grupp. Det finns både camping och boende på hotell. Klicka här för mer information om fasta turer.

 Oavsett om ni planerar er egen tur eller följer med en grupp blir ni upphämtade av er guide/chaufför som kommer att ta hand om er under hela safarin. 

Vi rekommenderar att ni börjar safarin i Arusha. Dit flyger man enklast direkt från Europa med KLM (till Kilimanjaro International Airport, en timmes bilresa från Arusha), eller med inrikesflyg från Tanzanias huvudstad Dar es Salaam. Safarin avslutas i Arusha, eller i Serengeti, och det går enkelt att flyga vidare till badsemester på Zanzibar direkt därifrån. Vi ordnar allt inrikesflyg.

Klicka vidare här för mer information på våra sidor för de fem nationalparkerna längst i norr: TarangireLake ManyaraNgorongoroSerengeti och Saadani.

Saadani Nationalpark ligger något längre söderut, på kusten rakt innanför Zanzibar.  Med övernattning på A Tent With A View blir en väldigt annorlunda upplevelse då reservatet är det enda i Östafrika som har havsgräns. Stränderna är väldigt långgrunda men man kan alltså få sig en liten badsemester i kombination med safarin. Om man är ute efter en riktig vildmarksupplevelse är detta verkligen det perfekta stället där man sällan ser andra bilar ute på sina safariturer och man befinner sig långt ifrån civilisationen.

tarangiresafarilodgetrana

Safari i södra Tanzania

sodratanzaniakarta

I södra delen av Tanzania kan vi erbjuda safari till två stora orörda parker, Selous och Ruaha.

Infrastrukturen är mycket enkel i den här delen av landet, med dåliga vägar, och man flyger till safariparkerna med små flygplan. Både Selous och Ruaha anses vara ett par av de sista vilda, orörda områdena på vår planet.

 Vid safari i södra delen bor man vanligen på samma lodge hela tiden där man blir väl omhändertagen av personalen där. Lodgen blir utgångspunkt för varje safaritur. Om man är ute efter en kortare safari på några enstaka nätter passar södra Tanzania bättre som resmål.

 Selous är världens största viltreservat och hela 55 000 km2 stor (större än hela Schweiz yta) och har blivit en “World Heritage Site”. I norra delen av Selous, vid floden Rufiji, finns bara ett fåtal camper med tält där man kan njuta av en safari i storslagen natur. Tanzanias största elefanthjordar finns här och Selous är känt för att ha en mycket hög koncentration av lejon, leoparder och andra större däggdjur.

I Selous bokar vi Siwandu Camp och Rufiji River Camp, men även andra på förfrågan.

Ruaha är den största nationalparken (till skillnad från viltreservat, som Selous) i Tanzania. Det finns bara sex camper i hela den enormt stora parken, 20 200 km2.  Parken har namn efter Ruahafloden som rinner genom området och som är centrum för djurlivet. Ruaha är känt för sina stora hjordar av elefanter. 463 olika fågelsorter finns i parken, som därför är mycket populär bland ornitologer.

Det här är safarin för er som vill ha lugn och ro, inte vill se andra safaribilar eller turister, och njuta av en orörd natur. 

I Ruaha bokar vi Ruaha Jongomero Camp, men även andra på förfrågan.

Det finns camper i olika prisklasser, från enkelt och billigt boende till femstjärnigt med gourmetmiddagar – det gemensamma är dock att naturen är storslagen och detta är så äkta Afrika man kan få! 

OBS: Camperna i Selous och Ruaha är stängda från mars till maj på grund av regnsäsongen i den delen av landet.


I Tanzania betalar man en s.k "governmental park-fee" (statlig park-avgift) för att få vistas i nationalparkerna och viltreservaten. Vanligen betals de på plats (kontanter eller kreditkort) då man reser in i parken.

Tarangire:          35 USD / person och dygn
Lake Manyara:  35 USD / person och dygn 
Serengeti:          50 USD / person och dygn 
Ngorongoro:      50 USD / person och dygn, för att få köra ner i kratern måste man också betala en “Crater Service Fee” på 200 USD / bil och dag
Ruaha:  50 USD / person och dygn
Selous:  75 USD / person och dygn

Tanzania, safari. Här kan du se våra priser:

Priserna är inte garanterade och kan när som helst ändras.