Äventyrssafari Namibia, Botswana, Zambia

aventyrssafari-namibia-botswana-zambia.jpeg

mapAventyrssafari-Namibia-Botswana-Zambia-11-dagar

 11 dagar. En safari som tar dig till tre länder och några av de mest spännande resmålen i södra Afrika. Resan inkluderar Etosha nationalpark, besök hos ”bushmän” i Kalahari , Mahango Game Reserve, Okavangodeltat, flodlandskapet i Caprivi, Chobe nationalpark och Viktoriafallen.

Dag Destination Boende* Måltider
1 Etosha Camping/Lodge L/M
2 Etosha Camping/Lodge F/L/M
3 Grootfontein Camping/Lodge F/L/M
4 Grootfontein Camping/Lodge F/L/M
5 Rundu Camping/Lodge F/L/M
6 Okavango Camping/Fasta tält F/L/M
7 Okavango Camping F/L/M
8 Okavango/Caprivi, Namibia Camping/Lodge F/L/M
9 Caprivi Camping/Lodge F/L/M
10 Chobe, Botswana Camping/Lodge F/L/M
11 Victoria Falls, Zimbabwe Camping/Lodge F/L
* Kan bokas med genomgående camping eller med en kombination av camping och lodger.
 

Dag 1 Windhoek – Okaukuejo, Etosha (420 km)
Vi har en lång resa framför oss idag. På väg mot Etosha stannar vi till i Otjiwarongo för bränsle och komplettering av förråden. Vi stannar för picknick-lunch längs vägen och räknar med att anlända till Okaukuejo i Etosha under eftermiddagen. Vi har tid att utforska omgivningarna och svalka oss i poolen innan vi ger oss ut på en game drive under seneftermiddagen. Okaukuejo har ett upplyst vattenhål alldeles utanför området dit mängder av djur kommer för att dricka.

Dag 2 Okaukuejo – Namutoni, Etosha (140 km)
Idag kommer vi att ägna mesta delen av dagen åt game drive med spaning efter vilt. Vi kommer att stanna vid Etosha Pan, den vidsträckta uttorkade sjöbotten som utgör en central del av Etosha. Fortfarande kan området under särskilt regnrika år fyllas med vatten och dra till sig stora mängder av flamingoer och andra fåglar. Oftast är det dock bara en torr, vitskimrande saltöken i vars utkant man kan se hjordar av zebror och springbockar. Oryxantilopen med sin dekorativa teckning i svart och vitt är också ett karaktäristiskt inslag i faunan här. Väl framme i Namutoni  vill man kanske vila en stund innan vi på seneftermiddagen gör vi ytterligare en kort game drive i omgivningarna.

Dag 3 Namutoni – Grootfontein (180 km)
Vi besöker något eller några av vattenhålen i trakten av Namutoni innan vi lämnar Etosha. På väg till vår nästa lägerplats stannar vi för att bese världens största meteorit – Hoba-meteoriten – en järnklump som landade här för ca 80000 år sedan och som uppskattats väga mer än 60 ton. Under eftermiddagen kan vi koppla av på lodgen.

Dag 4 Grootfontein  (160 km)
Efter frukost gör vi ett besök hos Kalaharis bushmän där vi får lära oss om deras historia, levnadssätt och kultur. Besöket görs tillsammans med lodgens ägare som talar det lokala språket.

Dag 5 Grootfontein – Rundu (260 km)
Dagens resmål är vackert beläget vid Kavangofloden som utgör gräns till Angola. Vi har tid för vila, bad, fågelskådning eller vad man nu känner för. Till solnedgången kan man göra en båttur på floden (extra).

Dag 6 Rundu – Okavango (350 km)
Vi börjar dagen med ett besök på den lokala marknaden och kör sedan mot  Okavangodeltat i Botswana. På väg dit passerar vi genom Mahango Game Reserve, som  är ett av Namibias mest variationsrika och intressanta naturskyddsområden. Det består av skog och slättland kring Okavangofloden. Här finns imponerande stora baobabträd och här finns också ovanliga eller sällsynta arter av vilt såsom sabel- och roanantilop, Chobe bushbock, reedbuck, tsessebe och sitatunga. Vi gör en game drive och fortsätter sedan över gränsen till Botswana och till vårt boende vid en lagun i Okavangodeltat.

Dag 7 Okavango
Idag kommer vi att väckas av en kakafoni av fågelläten, där den ena arten avlöser den andra allt eftersom det ljusnar. Efter frukost får vi hjälp att lasta vår utrustning i båt för att ge oss ut i deltat. Vi förflyttar oss först med motorbåt för att sedan byta till kanoter – mokoros. Stående i kanoterna och skickligt balanserande stakar våra båtförare oss fram genom det grunda och klara vattnet ut till någon av de många öarna där vi ska tillbringa natten. Färden går genom frodig vegetation, på smala vattenstråk omväxlande med öppna ytor. På vattenytan blommar mängder av näckrosor och överallt lyfter fåglar. Kanske ser vi en elefant på någon av öarna längs vägen. Om vi vill kan vi stanna och ta ett dopp på en lämplig plats, anvisad av vår lokale guide. Väl framme inrättar vi vårt läger och när dagen blivit svalare beger vi oss ut på en vandring med vår guide för att försöka få syn på några av de flockar av hjortar som lever i deltat. Middagen intas kring lägerelden och snart är det dags att gå till vila och somna till ljuden från deltat. Här ute finns förstås inte bekvämligheter som dusch och vattentoalett, utan förhållande är mer rustika, men ändå väl ordnade.

Dag 8 Okavango, alternativt Okavango – Caprivi (170 km)
Efter frukost och medan dagen ännu är sval ger vi oss av i våra mokoros till någon av de andra öarna för ytterligare en vandring. Väl tillbaka bryter vi lägret och flyttar oss tillbaka genom deltat till ”fastlandet”. Här kan vi välja att stanna ytterligare en natt eller att packa ihop och förflytta oss till nästa boende som ligger i Namibia vid stranden av Okavangofloden. Om vi stannar i deltat efter vår mokorotur så är det för att nästa dag kunna besöka Tsodilo Hills som är berömt för sina klippmålningar.

Dag 9 Caprivi, alternativt Okavango/Caprivi (220/390 km)
Denna dag har vi vårt boende vid stranden av Kwandofloden. Under dagen kan vi göra utflykter med båt eller bil och uppleva det fantastiska djurlivet – elefanter, bufflar, flodhästar, sabelantiloper och ett färgstarkt fågelliv. Bwabwata och Mudumu nationalparker finns i området. Om vi stannat i Okavangodeltat föregående dag så börjar vi den här dagen med en utflykt till världsarvet Tsodilo Hills för att se de berömda klippmålningarna innan vi fortsätter till vårt boende vid Kwandofloden.

Dag 10 Caprivi – Chobe, Botswana (250 km)
Idag bär det av mot Botswana igen. På vägen kör vi genom Caprivis huvudstad Katima, där vi stannar till för att fylla på förråden. Vi fortsätter så över gränsen till vårt boende vid Chobe-floden. På eftermiddagen gör vi en båttur på floden in i Chobe nationalpark. Chobe är den näst största nationalparken I Botswana med mer än 10000 km2 och är ett Afrikas viltrikaste områden.  Parken är berömd för mängderna av bufflar och elefanter, som vi hoppas kunna se från båten, liksom även flodhästar och krokodiler. Vi kan också kanske få syn på lejon vid vattnet och fågellivet är synnerligen rikt här.

Dag 11 Chobe – Victoria Falls, Zimbabwe (85 km)
Vi tillbringar morgonen med en game drive i parken. Liksom båtturen föregående dag kan den visa sig bli en av de verkliga höjdpunkterna på hela vår safari. Väl tillbaka tar vi farväl av vår namibiske guide och fortsätter vår resa med en lokal guide/ranger. Vi lämnar Botswana och fortsätter in i Zimbabwe. Efter en timmes körning är vi framme vid Viktoriafallen, där vi kan beundra det fantastiska skådespel som fallen utgör innan vi tar oss till resans sista boende. För den som vill tillbringa mer tid i området finns en mängd aktiviteter att välja på – hantverksmarknaden, forsränning på floden, elefantridning, båttur, m.m. Eller varför inte en eller några dagar i närliggande Hwange nationalpark med mänder av vilt. Guiden och hotellet hjälper till bokningar av olika aktiviteter.

Här kan du se priser för våra safari i Namibia

Priserna är inte garanterade och kan när som helst ändras.

Posted in Namibia.