Namibia med Victoriafallen

etosha

resrutt

Klicka för större karta

En resa med fantastiska naturupplevelser och spännande möten med ursprungsfolk: Namiböknens sanddyner, Atlantkusten med sälar, Erongobergen och san-kultur, Etosha nationalpark med mängder av vilt, flodhästar och krokodiler i Caprivi, Chobe nationalpark i Botswana och som avslutning ett besök vid de mäktiga Victoriafallen.

Dag 1–2 Avresa från Skandinavien, ankomst Windhoek
Dag 3–4 Namiböknen
Dag 5–6 Swakopmund, Atlantkusten
Dag 7-8 Erongobergen
Dag 9-10 Etosha
Dag 11 Rundu
Dag 12-13 Caprivi, Okavangofloden
Dag 14 Caprivi, Zambezi
Dag 15 Chobe, Botswana
Dag 16 Viktoriafallen, Zimbabwe
Dag 17–18 Hemresa och hemkomst

Tid: 20 oktober–6 november 2018.
Pris: 33900 kronor; enkelrumstillägg 2900 kronor. Reservation för prisökningar utom vår kontroll, inklusive valutakursförändringar. Kostnad för flyg tillkommer. Priset är beräknat på 8 resenärer.

20–21/10. Avresa från Skandinavien och ankomst Windhoek

Huvudstaden Windhoek bär många spår från den tyska kolonialtiden före 1:a världskriget (liksom från Sydafrika under apartheidtiden) innan befrielsen 1990. Transfer till och incheckning på hotellet. Beroende på ankomsttid kan del av dagen utnyttjas för sightseeing i staden. Boende: Tamboti Guest House

22/10. Windhoek–Namiböknen (290 km)

Vi färdas mot Namiböknen genom ett spektakulärt bergslandskap med stopp längs vägen för fotografering och för picknicklunch. Vi kommer fram under eftermiddagen och kan koppla av och njuta av omgivningarna och utsikten mot Namiböknen, världens äldsta öken. Boende: Namib Desert Lodge.

23/10. Namiböknen (240 km)

Tidig start för att uppleva morgonljuset över öknen. Vid ”Big Mama”, den största sanddynen vid Sossusvlei ser vi spåren av nattens och den tidiga morgonens djurliv och kanske dröjer sig någon oryxantilop och springbock kvar efter natten. Vi äter vår frukost bland sanddynerna och medan det fortfarande är svalt gör vi en kort vandring till Dead Vlei och får lära oss om de växter och djur som lever i öknen. Vi återvänder till vårt boende där vi kopplar av och smälter intrycken av dagens utflykter. Boende: Namib Desert Lodge.

24/10. Namiböknen–Swakopmund (300 km)

Idag byter vi miljö när vi förflyttar oss från öknen till havet. På vägen korsar vi Vädurens vändkrets och passerar Gaub- och Kusebpassen med ett storslaget landskap på drygt 800 m.ö.h. Väl framme vid kusten stannar vi vid en lagun i Walvis Bay där vi, beroende på tidvattennivån, kan se flamingoer och en mängd andra fågelarter, inklusive vintergäster från vår del av världen. Våtmarkerna här är ett av södra Afrikas finaste fågelområden. Vi fortsätter sedan till Swakopmund. Efter att vi installerat oss i vårt boende utforskar vi staden på egen hand. Middagen intar vi på en av stadens goda restauranger. Boende: Seabreeze Guest House.

25/10. Swakopmund

Under förmiddagen gör vi en båttur på lagunen utanför Walvis Bay där vi får stifta nära bekantskap med sälar och spana efter delfiner. Under båtturen bjuds vi på ostron och andra läckerheter och ett glas mousserande vin eller två. Resten av dagen disponeras för aktiviteter på egen hand. Den fiskeintresserade kan prova på fiske från kusten eller med båt (tillägg). En flygtur över öknen är en annan möjlig extra aktivitet om man inte helt enkelt föredrar att tillbringa dagen på egen hand i staden. Boende: Seabreeze Guest House.

26/10. Swakopmund–Erongo (180 km)

Vi lämnar kusten och kör inåt landet för ett besök vid Spitzkoppe, ”Namibias Matterhorn”. Berget har uppstått genom att landskapet eroderats ned under årmiljonerna och lämnat kvar en kärna av hårdare granit som nu utgör själva berget. Här har människan funnit skydd, föda och vatten sedan förhistorisk tid och spåren kan ses i talrika ristningar och målningar på klipporna. Vi fortsätter sedan till vår lodge som är vackert belägen vid Erongobergen. Boende: Ai Aiba Lodge.

27/10. Erongo

Under förmiddagen gör vi ett besök vid närbelägna San Living Museum där vi möter ättlingar till Namibias ursprungsbefolkning och får en fascinerande inblick i levnadssätt och kultur. Resten av dagen är fri för avkoppling vid lodgen. Boende: Ai Aiba Lodge.

28/10. Erongo-Etosha (280 km)

Vi inleder vår fortsatta resa med ett besök i den lilla staden Omaruru. Här uppstod en stor svensk koloni under 1800-talets andra hälft och Omaruru var ända in på 1900-talet en stad där det talades svenska. På kyrkogårdarna kan man se svenska namn som Eriksson, Östberg, Lindholm och Tretow på gravstenarna. Vi gör ett besök vid en vingård i stadens utkant, en av de få i Namibia, innan vi fortsätter mot Etosha och dagens boende, som är beläget strax utanför parken. Boende: Toshari Lodge.

29/10. Etosha (180 km)

Etosha är en av Afrikas finaste nationalparker, känd för sitt mycket rika djurliv. Vi tillbringar hela dagen i parken med besök vid olika vattenhål för att spana efter djur med avbrott för lunch och vila under de varmaste timmarna. Boende: Etosha Emanya Lodge.

30/10. Etosha–Rundu (410 km)

Vi börjar dagen med ett besök vid världens största meteorit – Hoba-meteoriten – en järnklump som landade här för ca 80000 år sedan och som uppskattats väga mer än 60 ton. Vi fortsätter sedan norrut genom Kalahari till gränsen mot Angola. Efter öknen, bergen och det varma och torra Kalahari möter vi nu för första gången vattenlandskapet i nordöstra Namibia. Just vid dagens resmål är det människan som sätter sin prägel på miljön – vi ser bybor som paddlar över floden, fiskar eller tar ett kvällsbad vid stranden av Kavangofloden. Kommande dagar dominerar naturen – elefanter, flodhästar, krokodiler och mängder av fåglar. Boende: Kaisosi River Lodge.

31/10–1/11. Rundu–Caprivi (210 km)

Caprivi, eller Zambezi som regionen numera officiellt heter, är den smala remsa av Namibia som sträcker sig ända till de centrala delarna av södra Afrika och som gränsar till Botswana, Zambia och Angola. Hit söker sig ännu ganska få turister men området har potential att bli ett resmål i världsklass för den som är intresserad av djur och natur. Kring floderna i Caprivi – Okavango, Zambezi, Kwando, Lianzulu och Chobe – och i angränsande våtmarker finns ett fantastiskt djurliv med både storvilt och mängder av fågel. Vi bor två dagar vid stranden av Okavangofloden. Här finns tillfälle till en rad olika aktiviteter om man inte föredrar att bara ta det lugnt vid lodgen: fiske, båtturer och fågelskådning. I närheten finns Mahango Game Reserve där man med lite tur bl.a. kan få se sabel- och roanantilop, arter som vi inte tidigare träffat på under resan. Boende: Shametu River Lodge.

2/11. Caprivi (340 km)

Vi fortsätter österut i Capriviremsan med stopp vid något av de ställen där man säljer lokalt producerade handarbeten. Man är väldigt skicklig här på olika slags korgarbeten och även träsnideri och prisena är mycket måttliga. Boendet denna dag är på en familjedriven liten lodge, belägen vid en lagun intill Zambezifloden. Området har ett rikt fågelliv, men inget storvilt, som vi dock kommer att få se mer av nästa dag. För den som så önskar finns möjlighet att göra en båtutflykt på lagunen eller Zambezifloden, fiska, paddla kanot, cykla eller göra ett besök i den närbelägna byn (allt extra). Boende: Caprivi Mutoya Lodge.

3/11. Caprivi-Chobe (130 km)

Vi lämnar Namibia och passerar vid gränsövergången i Ngoma in i Botswana. Huvudvägen till vårt boende nära Kasane går genom Chobe nationalpark. Chobe är den näst största nationalparken i Botswana med mer än 10 000 km2. Den är berömd för mängderna av bufflar och elefanter, och redan längs vägen kan vi få med lite tur få se en del av djuren. Vi upplever mer av parken under en båttur på Chobefloden och en tidig game drive nästa morgon. Boende: Chobe Bush Lodge.

4/11. Chobe – Victoria Falls, Zimbabwe (145 km).

Efter morgonens game drive lämnar vi Botswana och passerar in i Zimbabwe till Victoria Falls. Huvudnumret här är som sig bör ett besök vid Viktoriafallen. Vi kommer dit under en tid på året då vattenståndet är som lägst, men det är trots det en mäktig upplevelse att se fallen på nära håll och höra dånet från Zambeziflodens vattenmassor som störtar ned i de mer än 100 meter höga fallen. Resten av dagen vill vi kanske bara koppla av vid swimmingpoolen och smälta intrycken från resan. Boende: Lorries B&B.

5–6/11. Hemresa och hemkomst till Skandinavien

resrutt

FAKTA OM RESAN

nam1

 

 

 

nam2

 

 

 

nam3

 

 

 

nam4

 

 

 

nam5

 

 

 

nam6

 

 

 

 

nam7

 

 

 

nam8

 

 

 

nam9

 

 

 

nam10

 

I priset ingår

 • Svensk färdledare i Afrika
 • Lokal, engelsktalande kvalificerad guide
 • Flygplatstransfer i Windhoek
 • Rundresa i specialbyggt safarifordon eller minibuss
 • Entréavgifter (Sossusvlei, Spitzkoppe, San Living Museum, Etosha, Mahangu, Chobe)
 • Utflykter (båttur i Swakopmund, båttur och game drive i Chobe)
 • Del i tvåbäddsrum
 • Samtliga måltider med undantag enligt nedan. Picknick- eller packlunch under resor.
 • Dricks till chaufför och lokala guider.

I priset ingår inte

 • Flygresa
 • Transfer till flygplats vid hemresa. Bokas på plats genom hotellet.
 • Eventuella extra aktiviteter
 • Reseförsäkring
 • Lunch och middag i Windhoek, Swakopmund, Chobe och Victoria Falls.
 • Inträde Viktoriafallen (30 US$)
 • Visum till Zimbabwe (50 US$]
 • Måltidsdrycker
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Bagage

Tänk på att resa lätt. Ta bara med det du absolut behöver. Vi ser gärna att du, utöver handbagage inte har med mer än 15 kilo i en mjuk väska. Undvik om möjligt stora och hårda resväskor som är besvärliga att stuva i fordonet.

Flygresa

Flygbiljetter ingår inte i priset och man skaffar med fördel dessa själv via internet.

Till Namibia kan man flyga med till exempel följande bolag:

Air Namibia (via Frankfurt), KLM (via Amsterdam och med mellanlandning i Lusaka), Lufthansa (via Frankfurt/München och Johannesburg), British Airways (via London och Johannesburg), South African Airways (via London och Johannesburg), Turkish Airlines (via Istanbul och Johannesburg), Qatar Airways (via Doha och Johannesburg), Ethiopian Airways (via Addis Abeba och Johannesburg).
Från Victoria Falls flyger South African och British Airways (Comair) via Johannesburg.

Betalning

Anmälningsavgift på 2000 kr betalas inom 10 dagar från att bokning bekräftats. Slutbetalning görs senast 40 dagar före avresa. Anmälningsavgiften och eventuella inbetalningar återbetalas om resan inte blir av på grund av för få deltagare.

Avbeställningsregler

Om man avbeställer sin resa tidigare än 40 dagar före avresan får man tillbaka det man har betalat minus anmälningsavgiften. Avbeställer man senare får man inte tillbaka något av det man betalat. Därför är det bra att skaffa avbeställningsskydd.

Väder

Namibia har ett torrt och behagligt klimat och lämpar sig för besök året om. Mellan november och mars kan regnskurar med lokala åskväder förekomma under eftermiddagarna. Dessa regnskurar är vanligast i de centrala och östra delarna av landet och mindre vanliga i öknen. April och särskilt maj är fina månader med klar luft och grönskande landskap. Från juni till augusti blir det kallare och torrare. Då kan nattemperaturen komma ner till minussträcket. Under den torra perioden samlas viltet ofta vid vattenhål. I september och oktober blir det varmare igen. Det är den kanske bästa tiden för att se stora mängder djur, men det är också extremt torrt och växtligheten har förlorat sin fräschör. Förhållandena under november varierar. Ibland fortsätter det mycket varma och torra vädret. Andra gånger är det mulet med en del regn. De första regnen är alltid välkomna efter en sträng torrperiod.

I de delar av landet vi besöker kan vi komma att ha 15-25 grader vid kusten, kallast nattetid och tidiga morgnar. I inlandet kommer vi att ha temperaturer på 25-35 grader, vissa dagar kanske till och med någon ytterligare grad mitt på dagen. Eftersom luften är torr upplevs värmen ofta inte så påfrestande.

Bra att ha med

T-shirts och långärmad skjorta/blus, långbyxor, shorts, underkläder och strumpor, varm jacka eller fleece-/ylletröja för kyliga nätter och game drives under tidiga morgnar, tunn regnjacka, bekväma skor och gärna sandaler, badkläder, handduk, liten ficklampa/pannlampa, kamera med batteriladdare, adapter (kan köpas på flygplats i Johannesburg eller i Windhoek), kikare, solskyddskräm, solglasögon och solhatt, personliga toalettsaker, mediciner och myggmedel.

Mobiltäckning med mera

Mobiler har täckning nära större tätorter och vid lodger, men man kan inte räkna med täckning långt ute i vildmarken. De hygieniska förhållandena är bra, men liksom i flertalet andra tropiska länder är lite extra försiktighet på sin plats. Ta gärna med lite av apotekets handsprit.

Här kan du se priser för våra safari i Namibia

Priserna är inte garanterade och kan när som helst ändras.

Posted in Namibia.