Natur och Kultur

Natur-och-Kultur-14-dagar

mapNatur-och-Kultur-14-dagar

14 dagar. På den här safarin får du uppleva öken, berg, havskust, Himbafolket, tusenåriga klippristningar och storheten hos Etosha nationalpark med dess djurliv.

Dag Destination Boende* Måltider
1 Sesriem Camping/Lodge L/M
2 Sesriem Camping/Lodge F/L/M
3 Swakopmund Camping/B&B F/L
4 Swakopmund Camping/B&B F
5 Twyfelfontein Camping/Lodge F/L/M
6 Plmwag Camping/Lodge F/L/M
7 Kunene Camping/Lodge F/L/M
8 Kunene Camping/Lodge F/L/M
9 Owamboland Camping F/L/M
10 Tsintsabis Camping F/L/M
11 Etosha Camping/Lodge F/L/M
12 Etosha Camping/Lodge F/L/M
13 Etosha Camping/Lodge F/L/M
14 Windhoek   F/L
* Kan bokas med genomgående camping eller med en kombination av camping och lodger/B&B.
 

Dag 1 Windhoek – Sesriem (350 km)
Windhoek omges av berg och vår färd mot öknen går över Khomas Hochland Range. Väl framme i Sesriem gör vi, efter att ha etablerat oss på vårt boende, en utflykt till de närliggande sanddynerna. Under en kort vandring kan vi njuta av det fantastiska färgspelet över dynerna och de kringliggande bergen i solnedgången.

Dag 2 Sesriem och Sossusvlei  (240 km)
Tidig start för att uppleva morgonljuset ljuset över öknen. Vi kör mot Sossusvlei med dess mäktiga sanddyner. Här blir det tillfälle att testa konditionen genom en klättring på någon av dynerna. Det är inte helt enkelt att ta sig upp i den mjuka sanden, men väl uppe så väntar en fantastisk utsikt över ökenlandskapet. Under tiden förbereder vår guide frukost och den brukar smaka särskilt bra efter morgonpasset på sanddynerna. Efter frukosten och medan dagen ännu är sval gör vi en vandring i öknen. Landskapet är storartat och det innehåller en rad växter och djur som är anpassade för den hårda ökenmiljön. Av djur har vi chans att se både oryxantilop, springbock, jackal och struts. Efter ökenvandringen förflyttar vi oss till Sesriem för lunch och en stunds vila. När dagen så blir svalare gör vi en utflykt till Sesriem Canyon. Vi går ned i ravinen och gör en kortare vandring här nere på botten mellan de höga väggarna.

Dag 3 Sesriem – Swakopmund (350 km)
Namibia är ett kontrasternas land. Idag ska vi förflytta oss från öknen till havet. På vägen korsar vi Vädurens vändkrets och passerar Gaub- och Kuseb-passen och ett storslaget landskap. Väl framme vid kusten stannar vi i Walvis Bay för att se på fågellivet med flamingoer, pelikaner och en mängd andra arter på de grunda strandområdena. Senare under dagen har vi tid att utforska Swakopmund. Middagen denna dag intas på egen hand på någon av stadens många restauranger. Kanske lockar fisk eller skaldjur när vi nu är vid havet.

Dag 4 Swakopmund och Walvis Bay
Den här dagen är fri för egna aktiviteter i och kring staden. Swakopmund är en trevlig kuststad med mängder av butiker, en fin strand (även om vattnet är ganska kallt på grund av Benguela-strömmen) och en hantverksmarknad. Staden har också ett bra museum och här finns Namibias marina akvarium. Flera alternativa arrangemang erbjuds också. De inkluderar en båttur på lagunen utanför Walvis Bay, med spaning efter valar, sälar och delfiner. Andra möjligheter är flygtur över öknen, fisketur, motorcykel I sanddynerna och mycket annat. Vår guide bistår med råd och bokningar (observera att extra aktiviteter sker på egen bekostnad).

Dag 5 Swakopmund – Twyfelfontein (390 km)
Vi kör norrut längs Skelettkusten med dess egenartade miljö ochgör ett stopp vid sälkolonin vid Cape Cross med dess tusentals pälssälar. Vi kommer att kunna gå ut i sälkolonin på en plattform och på nära håll både se, höra och känna lukten av sälarna. Vi viker sedan av inåt landet och passerar småningom den lilla staden Uis. Det är en gammal gruvstad, som också är en av de bästa platserna om man vill köpa halvädelstenar till bra pris.  På vår fortsatta färd passerar vi Brandberg –Namibias högsta berg – innan vi anländer till Twyfelfontein före solnedgången.

Dag 6 Twyfelfontein – Palmwag (110 km)
Vi börjar dagen med ett besök vid världsarvet  i Twyfelfontein med de berömda hällristningarna och besöker sedan Damara Living Museum där vi får lära oss om Damara-folkets traditioner och levnadssätt. Vi fortsätter sedan till Palmwag där vi kan koppla av under resten av dagen.

Dag 7 Palmwag – Kunene (360 km)
Dagens tur tar oss över bergen och in i Namibias nordligaste del – Kaokoland som är hemvist för Himba-folket. Himbas ursprung kan härledas till konflikten mellan Herero och Nama under andra hälften av 1800-talet. De som förlorade sin boskap under konflikten tvangs övergå till ett liv som jägare och samlare. Många flydde till vad som nu är Angola. Efter det tyska bortdragandet från Sydvästafrika återvände många till det nuvarande Namibia, och deras ättlingar utgör huvuddelen av Himbabefolkningen i dagens Kaokoland. Vi stannar till i den lilla staden Opuwo och fortsätter sedan till Kunenefloden. Längs vägen stannar vi vid någon by och bekantar oss med invånarna. Vårt boende denna dag och nästa är beläget vid floden, där vi kan se Angola på anda sidan.

Dag 8 Kunene
Idag kan vi koppla av och bara ha det skönt här vid floden mitt i det annars torra landskapet. Det finns möjlighet att besöka ytterligare någon Himbaby. Vi kan också göra en båttur på floden eller pröva några av vandringslederna i omgivningarna (extra aktiviteter på egen bekostnad).

Dag 9 Kunene  – Olukonda Village, Owamboland (270 km)
Vi fortsätter vår resa längs Kunenefloden till Ruacanadammen. Kraftstationen som finns här byggdes som ett gemensamt projekt mellan Namibia och Angola och från den får Namibia en stor del av sin elektricitet. Resan tar oss sedan in i Owamboland genom den mest tätbefolkade delen av Namibia. Vi stannar vid det berömda ihåliga baobabträdet i Ombalantu. Det är ett av flera urgamla baobabträd i området, av vilka ett lär har använts som både hus, fängelse och kyrka! Vårt nattläger är beläget i Olukonda i hjärtat av Owamboland. Vi kommer att bo nära en kyrka och besöka det lokala samhället under eftermiddagen.

Dag 10 Olukonda – Tsintsabis (240 km)
Idag fortsätter vi mot sydost genom små städer och byar i Owamboland till Treesleeper Camp i sydvästra hörnet av Kavangoregionen. Treesleeper Camp drivs enligt principen ”community based and sustainable tourism” med fokus på San-folkets kultur. Namnet Treesleeper hänger samman med ursprungsbefolkningen i Etoshaområdet. Det sägs att när man jagade förr I tiden hände det att man fick fly upp i ett träd för att undkomma lejon. Eftersom lejon är tålmodiga djur så kunde man få tillbringa natten i trädet, varav namnet. Under vår vistelse i Treesleeper Camp kommer vi att få lära oss lite om San-folkets kultur. Vi kan följa med en ”bushman” på vandring och lära oss hur man gör upp eld, vilka växter som är ätliga, giftiga eller som kan användas till mediciner, och vi får se hur man jagar. På  kvällen kan vi uppleva traditionella danser och ceremonier. Nästa morgon kommer vi att besöka en San-by och se hur människorna lever nu för tiden.

Dag 11 Tsintsabis – Namutoni, Etosha (120 km)
Idag kan vi se fram emot ett par dagar i Namibias juvel – Etosha nationalpark. Vi kör in i parken genom den östra infarten och börjar spana efter vilt på vår väg mot vårt läger i Namutoni. Efter att ha etablerat oss i vårt boende kan vi koppla av vid swimmingpoolen eller vid vattenhålet innan vi ger oss ut på en game drive under seneftermiddagen. Här brukar man ha goda möjligheter att se mängder av arter på nära håll – springbock, zebra, impala, giraff, oryxantilop och fåglar av olika slag. Om vi har tur kan vi också få närkontakt med elefant och lejon. På kvällen kan vi njuta av ett glas vin och se en fantastisk solnedgång över bushen från terrassen på det gamla tyska fortet .

Dag 12 Namutoni – Okaukuejo, Etosha (140 km)
Vi kommer att ägna mesta delen av dagen åt game drive efter vilt. Vi stannar vid Etosha Pan, den vidsträckta uttorkade sjöbotten som utgör en central del av Etosha. Fortfarande kan området under särskilt regnrika år fyllas med vatten och dra till sig stora mängder av flamingoer och andra fåglar. Oftast är det dock bara en torr, vitskimrande saltöken i vars utkant man kan se hjordar av zebror och springbockar. Oryxantilopen med sin dekorativa teckning i svart och vitt är också ett karaktäristiskt inslag i faunan här. På väg mot Okaukuejo i parkens sydvästra del kan vi stanna till i Halali för lunch och en stunds avkoppling. Efter kvällens middag rekommenderas ett besök vid det upplysta vattenhålet. Här är chanserna goda att på nära håll få se noshörning och kanske också lejon som kommer för att dricka.

Dag 13 Okaukuejo
Vi stiger upp i gryningen för att ge oss ut på en tidig game drive. Vi besöker några av vattenhålen och spanar efter lejon och andra djur. Vi kör sedan tillbaka till läget för en sen förstärkt frukost. Under middagshettan kan vi sedan koppla av i skuggan eller vid swimmingpoolen för att senare under eftermiddagen återigen ge oss ut på en game drive för att spana efter djur.

Dag 14 Okaukuejo – Windhoek (420 km)
Innan vi lämnar Etosha kör vi en sista game drive. Vi fortsätter sedan söderut på huvudvägen mot Windhoek. På vägen stannar vi i Okahandja som har Namibias största marknad för handverk i trä. Marknaden drivs på kooperativ bas och är ett av de bästa ställena at köpa genuint namibiskt konsthantverk.

Här kan du se priser för våra safari i Namibia

Priserna är inte garanterade och kan när som helst ändras.

Posted in Namibia.