Norra Namibia

Norra-Namibia-8-dagar

mapNorra-Namibia-8-dagar

8 dagar. Den här safarin innehåller några av Namibias främsta attraktioner. Hit hör en av södra Afrikas förnämsta nationalparker – Etosha – med ett fantastiskt djurliv, Atlantkusten med sälar, delfiner och fåglar och Namiböknen med sina jättelika sanddyner. På resan möter vi också Himbafolket och fascineras av San-folkets urgamla klippristningar. Ett besök vid AfriCat Foundation i Okonjima ingår också.

Dag Destination Boende* Måltider
1 Okonjima Camping/Lodge L/M
2 Etosha Camping/Lodge F/L/M
3 Etosha Camping/Lodge F/L/M
4 Kamanjab Camping/Guest house F/L/M
5 Twyfelfontein Camping/Lodge F/L/M
6 Swakopmund Camping/B&B F/L
7 Swakopmund Camping/B&B F
8 Windhoek   F/L
* Kan bokas med genomgående camping, lodger/B&B eller med en kombination av bådadera.

Day 1 Windhoek – Okonjima (250 km)
Denna
 första 
dag
 kommer
 vi
 att
 resa
 norrut
 från
 huvudstaden
 till 
Okonjima,
där
 vi ska
 bekanta
 oss
 med 
det
 arbete 
som
 AfriCat
Foundation 
bedriver
 med
 några
 av 
Afrikas 
stora
 kattdjur.
 Vi
 kommer 
att
 få en 
guidad 
tur
 med
 möjlighet
 att
 se
 några
 av 
de
 geparder,
 leoparder, lejon
 och
 vildhundar 
som
 ingår
 i
 programmet.

Day 2 Okonjima – Namutoni, Etosha (290 km)
Tidig start mot Etosha. Väl framme i parken etablerar vi oss i vårt boende och bekantar oss med omgivningarna. Det är kanske läge för en stunds avkoppling vid swimmingpoolen. Eller kanske man föredrar att slå sig ned nära vattenhålet och se på djuren som kommer för att dricka. På eftermiddagen gör vi vår första game drive. Den brukar ge fina tillfällen att på nära håll se och fotografera zebror, giraffer, impalor, oryx-antiloper, springbockar och fåglar av olika slag. Med lite tur kan vi också få närkontakt med elefant och lejon.

Day 3 Namutoni – Okaukuejo, Etosha (140 km)
Idag kommer vi att ägna mesta delen av dagen åt game drive efter vilt. Vi kommer att stanna vid Etosha Pan, den vidsträckta uttorkade sjöbotten som utgör en central del av Etosha. Fortfarande kan området under särskilt regnrika år fyllas med vatten och dra till sig stora mängder av flamingoer och andra fåglar. Oftast är det dock bara en torr, vitskimrande saltöken i vars utkant man kan se hjordar av zebror och springbockar. Oryxantilopen med sin dekorativa teckning i svart och vitt är också ett karaktäristiskt inslag i faunan här. Väl framme i Okaukuejo rekommenderas en stunds vistelse vid vattenhålet dit mängder av djur kommer för att dricka. Vattenhålet är upplyst nattetid, och då är chanserna goda att på nära håll få se noshörning och kanske också lejon.

Day 4 Okaukuejo – Kamanjab (150 km)
Vi börjar dagen med en game drive innan vi lämnar parken och fortsätter in i Damaraland Under eftermiddagen kommer vi att besöka en Himba-by där vi kan bekanta oss med befolkningen och deras levnadssätt. Vi kommer att ha en särskild guide som tolk som kan berätta om hur man lever — mat, giftermål och familjeliv, m.m.

Day 5 Kamanjab – Twyfelfontein (210 km)
Idag fortsätter vid längre in i Damaraland. Det är ett ödsligt, fascinerande landskap med omväxlande berg och slätter. Vi gör ett stopp vid ”den förstenade skogen”, en samling träd som forslats hit för närmare 260 miljoner år sedan med den tidens floder och som nu kan ses som fossil här i det nu närmast ökenlika landskapet. Här kan vi också se bestånd av Welvitschia mirabilis, den säregna växt som brukar betecknas som ett levande fossil, och som är endemisk för Namibia. Under eftermiddagen besöker vi de berömda klippristningarna i världsarvet Twyfelfontein.

Day 6 Twyfelfontein – Swakopmund (390 km)
På vår vidare färd passerar vi Namibias högsta berg — Brandberg — en plats av särskild betydelse i ”bushmännens” föreställningsvärd. Vi stannari till i den lilla staden Uis, som är en gammal gruvstad. Här finns tillfälle att köpa några av de halvädelstenar för vilka Namibia är berömt, såsom ametister och turmaliner. Väl framme vid kusten kör vi norrut till Cape Cross och den berömda sälkolonin. Här kan vi på nära håll se, höra (och känna lukten av!) tusentals pälssälar som samlats för att para sig och föda ungar. Vi fortsätter sedan söderut längs kusten till Swakopmund. På vägen stannar vi för att beskåda det ekosystem som bildas av de enorma lavfälten här och som existerar genom att tillgodogöra sig fukt från havsdimmorna. Väl framme i Swakopmund installerar vi oss i vårt boende och ger oss ut för att se på staden. Svakopmund är en trevlig kuststad med sandstränder (badtemperaturen är dock ofta i lägsta laget på grund av Benguelaströmmens kalla vatten), butiker och hantverksmarknad. Här finns också ett bra museum och ett marint akvarium.

Day 7 Swakopmund och  Walvis Bay
Den här dagen är fri för åt aktiviteter på egen hand. En båttur på lagunen utanför Walvis Bay brukar vara mycket uppskattad. Andra möjligheter är  flygtur över öknen, fiske, en tur i sanddynerna med motorcykel eller att bara ta det lugnt i staden. Vår guide hjälper till med bokning (observera att kostnaden för extra aktiviteter tillkommer).

Day 8 Swakopmund – Windhoek (370 km)
Idag återvänder vi över bergen till Windhoek. Vi passerar och stannar till i Okahandja som har Namibias största hantverksmarknad.

Här kan du se priser för våra safari i Namibia

Priserna är inte garanterade och kan när som helst ändras.

Posted in Namibia.