Norra Namibia och Namiböknen

norra-namibia-och-namiboknen-10-dagar.jpeg

mapnorra-namibia-namiboknen10-dagar.gif

10 dagar. Den här resan är i huvudsak en kombination av 8 dagar Norra Namibia och 3 dagar Namiböknen. Du får uppleva Etosha nationalpark,  Himba-folket, klippristningar, Swakopmund och Skelettkusten, Namiböknen och mycket mer.

Dag Destination Boende* Måltider
1 Okonjima Camping/Lodge L/M
2 Etosha Camping/Lodge F/L/M
3 Etosha Camping/Lodge F/L/M
4 Kamanjab Camping/Guest house F/L/M
5 Twyfelfontein Camping/Lodge F/L/M
6 Swakopmund Camping/B&B F/L
7 Swakopmund Camping/B&B F
8 Sesriem Camping/Lodge F/L/M
9 Sesriem Camping/Lodge F/L/M
10 Windhoek   F/L
* Kan bokas med genomgående camping eller lodger/B&B eller med en kombination av bådadera.

Dag 1 Windhoek – Okonjima (250 km)
Denna första dag kommer vi att resa norrut från huvudstaden till Okonjima, där vi ska bekanta oss med det arbete som AfriCat Foundation bedriver med några av Afrikas stora kattdjur. Vi kommer att få en guidad tur med möjlighet att se några av de geparder, leoparder, lejon och vildhundar som ingår i programmet.

Dag 2 Okonjima – Namutoni, Etosha (290 km)
Tidig start mot Etosha. Väl framme i parken etablerar vi oss i vårt boende och bekantar oss med omgivningarna. En stunds avkoppling vid swimmingpoolen kanske lockar någon. Andra kanske föredrar att slå sig ned vid vattenhålet och se på djuren som kommer för att dricka. På eftermiddagen gör vi vår första ”game drive”. Den brukar ge fina tillfällen att på nära håll se och fotografera zebror, giraffer, impalor, oryxantiloper, springbockar och fåglar av olika slag. Med lite tur kan vi också få närkontakt med elefant och lejon. Väl tillbaka i lägret kan vi om vi så önskar slå oss ned med ett glas vin uppe på det gamla tyska fortet och njuta av solnedgången över bushen.

Dag 3 Namutoni – Okaukuejo, Etosha (140 km)
Idag kommer vi att ägna mesta delen av dagen åt game drive efter vilt. Vi kommer att stanna vid Etosha Pan, den vidsträckta uttorkade sjöbotten som utgör en central del av Etosha. Fortfarande kan området under särskilt regnrika år fyllas med vatten och dra till sig stora mängder av flamingoer och andra fåglar. Oftast är det dock bara en torr, vitskimrande saltöken i vars utkant man kan se hjordar av zebror och springbockar. Oryxantilopen med sin dekorativa teckning i svart och vitt är också ett karaktäristiskt inslag i faunan här. Väl framme i Okaukuejo rekommenderas en stunds vistelse vid vattenhålet dit mängder av djur kommer för att dricka. Vattenhålet är upplyst nattetid, och då är chanserna goda att på nära håll få se noshörning och kanske också lejon.

Dag 4 Okaukuejo – Kamanjab  (150 km)
Vi börjar dagen med en game drive innan vi lämnar parken och fortsätter in i Damaraland. Under eftermiddagen kommer vi att besöka en Himba-by där vi kan bekanta oss med befolkningen och deras levnadssätt. Vi kommer att ha en särskild guide som tolk som kan berätta om hur man lever – mat, giftermål och familjeliv, m.m.

Dag 5 Kamanjab  – Twyfelfontein (210 km)
Idag fortsätter vid längre in i Damaraland. Det är ett ödsligt, fascinerande landskap med omväxlande berg och slätter. Vi gör ett stopp vid ”den förstenade skogen”, en samling träd som forslats hit för närmare 260 miljoner år sedan med den tidens floder och som nu kan ses som fossil här i det nu närmast ökenlika landskapet. Här kan vi också se bestånd av Welvitschia mirabilis, den säregna växt som brukar betecknas som ett levande fossil, och som är endemisk för Namibia. Under eftermiddagen besöker vi de berömda klippristningarna i världsarvet Twyfelfontein.

Dag 6 Twyfelfontein – Swakopmund, Skelettkusten (390 km)
På vår vidare färd passerar vi Namibias högsta berg – Brandberg – en plats av särskild betydelse i ”bushmännens” föreställningsvärd. Vi stannar till i den lilla staden Uis, som är en gammal gruvstad. Här finns tillfälle att köpa några av de halvädelstenar för vilka Namibia är berömt, såsom ametister och turmaliner. Väl framme vid kusten kör vi norrut till Cape Cross och den berömda sälkolonin. Här kan vi på nära håll se, höra (och känna lukten av!) tusentals pälssälar som samlats för att para sig och föda ungar. Vi fortsätter sedan söderut längs kusten till Swakopmund. På vägen stannar vi för att beskåda det ekosystem som bildas av de enorma lavfälten här och som existerar genom att tillgodogöra sig fukt från havsdimmorna. Framkomna till Swakopmund installerar vi oss på vårt boende och ger oss ut för att se på staden. Svakopmund är en trevlig kuststad med sandstränder (badtemperaturen är dock ofta i lägsta laget på grund av Benguelaströmmens kalla vatten), butiker och hantverksmarknad. Här finns också ett bra museum och ett marint akvarium.

Dag 7 Swakopmund och  Walvis Bay
Den här dagen är fri för aktiviteter på egen hand. En båttur på lagunen utanför Walvis Bay brukar vara mycket uppskattad. Andra möjligheter är flygtur över öknen, fiske, en tur i sanddynerna med motorcykel eller att bara ta det lugnt i staden. Vår guide hjälper till med bokning (observera att kostnaden för extra aktiviteter tillkommer).

Dag 8 Swakopmund – Sesriem (350 km)
Idag förflyttar vi oss till inlandet igen. Vi klättrar uppför bergen genom Gaub- och Kusebpassen och ett spektakulärt, närmast månlikt landskap. Vi siktar på att komma fram till vårt boende under sen eftermiddag. Efter att ha installerat oss gör vi en kort utflykt till de närliggande sanddynerna för att njuta av solnedgången över dynerna. Det är ett fantastiskt skådespel att se ljuset skifta och avta över sanddynerna och bergen i fjärran.

Dag 9 Sesriem och Sossusvlei (240 km)
Tidig start för att uppleva ljuset i soluppgången över öknen. Vi kör mot Sossusvlei med dess mäktiga sanddyner. Här blir det tillfälle att testa konditionen genom en klättring på någon av dynerna. Det är inte helt enkelt att ta sig upp i den mjuka sanden, men väl uppe så väntar en fantastisk utsikt över ökenlandskapet. Under tiden förbereder vår guide frukost och den brukar smaka särskilt bra efter morgonpasset på sanddynerna. Efter frukosten och medan dagen ännu är sval gör vi en vandring i öknen. Landskapet är storartat och det innehåller en rad växter och djur som är anpassade för den hårda ökenmiljön. Av djur har vi chans att se både oryxantilop, springbock, jackal och struts. Efter ökenvandringen förflyttar vi oss till Sesriem för lunch och en stunds vila. När dagen så blir svalare gör vi en utflykt till Sesriem Canyon. Vi går ned i ravinen och gör en kortare vandring här nere på botten mellan de höga väggarna.

Dag 10 Sesriem – Windhoek (350 km)
Tillbaka till civilisationen på vägar över Khomas Hochland Mountain Range med spektakulära landskapsvyer. Vi kommer tillbaka till Windhoek under eftermiddagen.

Här kan du se priser för våra safari i Namibia

Priserna är inte garanterade och kan när som helst ändras.

Posted in Namibia.