Okavangodeltat, Etosha och bushmän

okavangodeltat-etosha-bushmen.jpeg

mapOkavangodeltat-Etosha-bushmen-9-dagar

9 dagar. En safari som innehåller två av södra Afrikas förnämsta resmål – Okavangodeltat och Etosha nationalpark. Dessutom ett besök i Caprivi och hos Kalaharis bushmän.

Dag Destination Boende* Måltider
1 Ghanzi, Botswana Camping/Lodge L/M
2 Okavango Camping/Fasta tält F/L/M
3 Okavango Camping/Fasta tält F/L/M
4 Caprivi, Namibia Camping/Lodge F/L/M
5 Rundu Camping/Lodge F/L/M
6 Kalahari Camping F/L/M
7 Etosha Camping/Lodge F/L/M
8 Etosha Camping/Lodge F/L/M
9 Windhoek   F/L
* Kan bokas med genomgående camping eller en kombination av camping och lodger/fasta tält.

Dag 1 Windhoek – Ghanzi, Botswana (530 km)
Den här första dagen har vi en lång körning framför oss. Vi följer Trans-Kalahari Highway österut mot Botswana. Det är en bra väg, om än något monoton. Vi har dock gott om tid att studera landskapet och längs vägen kan vi få syn på vårtsvin, babianer, kuduantiloper och olika rovfåglar. Efter att ha klarat av gränskontrollen fortsätter vi in i Botswana till vårt nattläger i Kalahariöknen. Natten blir troligen klar och när lägerelden falnat vi kan njuta av fantastisk himmel med millioner stjärnor och lyssna till alla ljuden där ute i den afrikanska natten.

Dag 2 Ghanzi – Okavango (390 km)
Tidig start för färd mot Okavangodeltat. Vi kommer fram till vårt läger under tidig eftermiddag efter att ha bytt till 4-hjulsdrivet fordon under den sista biten för att ta oss fram genom sanden. Vi slår oss kanske ner på bryggan vid stranden med en öl och försöker få syn på en krokodil före middagen. Snart nog är det dags att krypa till kojs och somna till ljuden av nattfåglar och kanske en eller annan flodhäst där ute i deltat.

Dag 3 Okavango
Idag väcks vi av en kakafoni av fåglar, där den ena arten avlöser den andra allt eftersom det ljusnar. Efter frukost förflyttar vi oss ut i deltat, först med motorbåt och sedan med kanoter – mokoros. Våra infödda båtförare stakar oss fram genom den frodiga vegetationen på smala vattenstråk omväxlande med öppna ytor. På vattenytan blommar mängder av näckrosor och överallt lyfter fåglar. Kanske ser vi en elefant på någon av öarna längs vägen. Om vi vill kan vi stanna och ta ett bad på en lämplig plats, anvisad av vår lokala guide. Vi går iland på en ö och gör en vandring för att försöka få syn på några av de antiloper och andra djur som lever i deltat. Före middagen återvänder vi så till lägret efter en dag full av upplevelser.

Dag 4 Okavango – Caprivi (170 km)
Idag lämnar vi Botswana och återvänder till Namibia. Vi kör till Mahango Game Reserve, där vi gör en game drive och spanar efter sabel- och roanantilop som finns här. Här finns också elefanter, bufflar, flodhästar och många andra arter av vilt. Vårt nattläger är beläget vid Okavangofloden med dess rika djurliv.

Dag 5 Mahango – Rundu (220 km)
Vi kan ta det lugnt denna morgon och njuta av omgivningarna innan bryter upp och fortsätter resan västerut. Denna dags resmål är beläget vid Kavangofloden, alldeles vid gränsen till Angola. På eftermiddagen kan vi göra en båttur på floden (tillägg) och på kvällen kanske se ett uppträdande med lokala dansare (också mot tillägg).

Dag 6 Rundu – Kalahari  (250 km)
Idag bär det av mot Kalahari och ett möte med ”bushmännen”. Vi får följa med en ”bushman” på en kortare vandring och lära oss hur de lever och jagar. Under kvällen får vi en ta del av traditionella sånger och danser.

Dag 7 Tsintsabis – Namutoni, Etosha (120 km)
Idag kan vi se fram emot ett par spännande dagar i Namibias juvel – Etosha nationalpark. Vi kör in i parken genom den östra infarten och börjar spana efter vilt. Efter att ha etablerat oss i vårt boende kan vi koppla av vid swimmingpoolen eller vid vattenhålet innan vi ger oss ut på en game drive under seneftermiddagen. Här brukar man ha fina möjligheter att se mängder av djur på nära håll – springbock, zebra, impala, giraff, oryxantilop och fåglar av olika slag. Om vi har tur kan vi också få närkontakt med elefant och lejon. På kvällen kan vi njuta av ett glas vin och se en fantastisk solnedgång över bushen från terrassen på det gamla tyska fortet innan vi samlas för middag.

Dag 8 Namutoni – Okaukuejo, Etosha (140 km)
Vi kommer att ägna mesta delen av denna dag åt game drive efter vilt. Vi stannar vid Etosha Pan, den vidsträckta uttorkade gamla sjöbotten som utgör en central del av Etosha. Fortfarande kan delar av området under särskilt regnrika år fyllas med vatten och dra till sig stora mängder av flamingoer och andra fåglar. Oftast är det dock bara en torr, vitskimrande saltöken i vars utkant man kan se hjordar av zebror och springbockar. Oryxantilopen med sin dekorativa teckning i svart och vitt är också ett karaktäristiskt inslag i faunan här. På väg mot Okaukuejo i parkens sydvästra del kommer vi att stanna till i Halali för lunch och en stunds avkoppling. Efter kvällens middag kring lägerelden i Okaukuejo rekommenderas ett besök vid det upplysta vattenhålet. Här är chanserna goda att på nära håll få se noshörning och kanske också lejon som kommer för att dricka.

Dag 9 Okaukuejo – Windhoek (420 km)
Efter en tidig game drive där vi har möjlighet att ta några sista bilder av djuren i det mjuka morgonljuset styr vi tillbaka mot staden. Vi följer huvudvägen söderut med ett stopp i den lilla staden Okahandja som har Namibias största marknad för träsniderier.

Här kan du se priser för våra safari i Namibia

Priserna är inte garanterade och kan när som helst ändras.

Posted in Namibia.