Waterberg, bushmän, Etosha, Okonjima

Waterberg-bushmen-Etosha-Okonjima-6-dagar

mapWaterberg-bushmen-Etosha-Okonjima-6-dagar

 6 dagar. En safari som tar dig till den vackra Waterberg-platån och till Etosha nationalpark. Du får träffa bushmännen och se hur de lever. Vi gör också ett besök vid AfriCat Foundation i Okonjima där vi får bekanta oss med arbetet för att rädda de stora kattdjuren.

Dag Destination Boende* Måltider
1 Waterberg Camping/Lodge L/M
2 Tsintsabis Camping F/L/M
3 Etosha Camping/Lodge F/L/M
4 Etosha Camping/Lodge F/L/M
5 Okonjima Camping/Lodge F/L/M
6 Windhoek   F/L
* Kan bokas med camping, lodger eller med en kombination av camping och hotell/lodger, utom dag 2.

Dag 1 Windhoek – Waterberg (290 km)
Waterbergplatån reser sig 200 meter över slättlandet och utgör en skarp kontrast mot det omgivande monotona landskapet. Platån har talrika källsprång och vattendrag som ger upphov till en frodig vegetation och ett rikt djurliv. Området utgör tillflykt för många hotade och sällsynta arter. Av vilt finns här bland annat sabel- och roanantilop, buffel, vit och svart noshörning, gnu, eland, giraff, kudu och leopard. Väl framkomna kan vi använda eftermiddagen till en game drive för att uppleva landskapet och dess djurliv.  Om vi hellre bara vill ta det lugnt kan vi nöja oss med en vandring i omgivningarna kring lägret och en vilostund vid swimmingpoolen före kvällens middag.

Dag 2 Waterberg – Tsintsabis (260 km)
Idag lämnar vi Waterberg för ett möte med Kalaharis ”bushmän”. På vägen stannar vi vid Hoba-meteoriten – världens största kända meteorit. Vårt boende idag, Treesleeper Camp, drivs enligt principen ”community based and sustainable tourism” med fokus på San-folkets kultur. Namnet Treesleeper hänger samman med ursprungsbefolkningen I Etoshaområdet. Det sägs att när man jagade förr i tiden hände det att man fick fly upp i ett träd för att undkomma lejon. Eftersom lejon är tålmodiga djur så kunde man få tillbringa natten I trädet, varav namnet. Under vår vistelse I Treesleeper Camp kommer vi att få lära oss lite om San-folkets kultur. Vi kommer att kunna följa med en ”bushman” på vandring och lära oss hur man gör upp eld, vilka växter som är ätliga, giftiga eller som kan användas till mediciner, och vi får se hur man jagar. Vi kommer att besöka en by och se hur människorna lever nu för tiden och på kvällen kan vi uppleva traditionella danser och ceremonier.

Dag 3 Tsintsabis – Namutoni, Etosha (120 km)
Idag kan vi se fram emot ett par spännande dagar i Namibias juvel – Etosha nationalpark. Vi kör in i parken genom den östra infarten och börjar spana efter vilt på vår väg mot vårt nattlogi i Namutoni. Efter att ha etablerat oss i vårt boende kan vi koppla av vid swimmingpoolen eller vid vattenhålet innan vi ger oss ut på en game drive under eftermiddagen. Här brukar man ha fina möjligheter att se mängder av arter på nära håll – springbock, zebra, impala, giraff, oryxantilop och fåglar av olika slag. Om vi har tur kan vi också få närkontakt med elefant och lejon. På kvällen kan vi njuta av ett glas vin och se en fantastisk solnedgång över bushen från det gamla tyska fortet innan vi samlas för middag.

Dag 4 Namutoni – Okaukuejo, Etosha (140 km)
Idag kommer vi att ägna mesta delen av dagen åt game drive efter vilt. Vi kommer att stanna vid Etosha Pan, den vidsträckta uttorkade sjöbotten som utgör en central del av Etosha. Fortfarande kan området under särskilt regnrika år fyllas med vatten och dra till sig stora mängder av flamingoer och andra fåglar. Oftast är det dock bara en torr, vitskimrande saltöken i vars utkant man kan se hjordar av zebror och springbockar. Oryxantilopen med sin dekorativa teckning i svart och vitt är också ett karaktäristiskt inslag i faunan här. Väl framme i Okaukuejo rekommenderas en stunds vistelse vid vattenhålet dit mängder av djur kommer för att dricka. Vattenhålet är upplyst nattetid, och då är chanserna goda att på nära håll få se noshörning och kanske också lejon.

Dag 5 Okaukuejo – Okonjima (220 km)
Efter en kort game drive lämnar vi Etosha och kör söderut mot Okonjima. Här finns AfriCat Foundation, en organisation som arbetar med att bevara de stora afrikanska kattdjuren, särskilt gepard och leopard. Under eftermiddagen får vi en guidad tur där vi kommer att få lära oss om AfriCats program och se några av djuren på nära håll.

Dag 6 Okonjima – Windhoek (300 km)
Tillbaka till Windhoek genom den lilla staden Okahandja som har Namibias största hantverksmarknad. Vi stannar för att utforska marknaden och kanske köpa några souvenirer innan vi fortsätter tillbaka till Windhoek.

Här kan du se priser för våra safari i Namibia

Priserna är inte garanterade och kan när som helst ändras.

Posted in Namibia.