Victoria falls Afrikas största vattenfall - Afrikakompaniet

Viktoriafallen – Afrikas största vattenfall

En höjdpunkt på vilken afrikaresa som helst – Viktoriafallen är ett måste! Detta oavsett om du kommer att åka vidare till Namibia, Botswana eller om du kommit hit med hjälp av lyxiga Rovos Rail. Viktoriafallen är en del av många av våra resplaner.

Fallen ligger på Zambezifloden, på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. Men då fallen också ligger nära Namibia och Botswana är det inte ovanligt att kombinera en vistelse vid Viktoriafallen med en safari i Okavangodeltat eller på Chobefloden. Även i Zambia och Zimbabwe finns fullgoda safariupplevelser som vi varmt kan rekommendera. Tillbringa åtminstone tre nätter i området – då hinner du både uppleva fallen och alla aktiviteter som kan göras häromkring.

Bästa tiden att åka

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Bästa tiden att besöka de spektakulära fallen är mellan februari och maj, direkt efter sommarregnperioden. Då är det som mest vatten och Viktoriafallen gör skäl för sitt namn, “The Smoke That Thunders”. Tänk på att fallen, som är dubbelt så höga som Niagara Falls i Nordamerika, låter väldigt mycket – ljudet från det dundrande vattefallet hörs på flera kilometer. Problemet med Viktoriafallen är att bäst tid att se mycket vatten tyvärr inte sammanfaller med den bästa tiden att se djur på safari i till exempel Okavangodeltat. Planera då hellre att åka dit någon gång mellan juni och augusti. Då kommer du att se mängder med vilt, dagarna är varma och nätterna svala, det regnar nästan inte alls och fallen har fortfarande mängder med vatten. Oktober och november är vattennivåerna som lägst, och vädret är varmt och fuktigt. Det innebär fantastiska panoramavyer på båda sidor om Viktoriafallen men den zambiska sidan kan ha torkat helt.