Safari i nationalpark eller privat reservat?
När är det bäst att besöka Victoriafallen?
När är det bäst att besöka Victoriafallen?
January 28, 2020
Safari i Mara Naboisho
Safari i Mara Naboisho – höjdpunkterna
February 5, 2020
När är det bäst att besöka Victoriafallen?
När är det bäst att besöka Victoriafallen?
January 28, 2020
Safari i Mara Naboisho
Safari i Mara Naboisho – höjdpunkterna
February 5, 2020

Vi anser att safari är bäst i ett privat viltreservat. Men vad är egentligen skillnaden mellan safari i nationalpark och privat reservat?

Det är inte länge sedan vi kom hem från Kenya. Vi tillbringade tre dagar i privata Mara Naboisho-konservatet och ett dygn i anslutning till den statliga Masai Mara National Reserve. När vi är i Sydafrika besöker vi nästan bara safarilodger i privata reservat. Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa och safari i nationalpark?

Närheten till djuren

Bor du på safarilodge i ett privat reservat eller konservat är du mitt i smeten. Din lodge ligger i området där viltet strövar. För säkerhets skull kan det finnas något slags staket för att hålla de största djuren utanför – elefanter kan ställa till med mycket oreda – men inte alltid. Ofta finns det ett vattenhål i anslutning till ditt boende så att du kan njuta av en kaffe efter lunchen och blicka ut över djurlivet.

safari i nationalpark eller privat reservat

Mjejane River Lodge vid Crocodile River i privata Mjejane Game Reserve i Sydafrikas Krugerområde. Hit kommer elefanterna ofta för att dricka.

Du har heller inte långt till din safari om du bor i privat reservat. Din game drive börjar så fort du lämnar lodgens område, eller kanske till och med tidigare. Medan många lodger som erbjuder safari i nationalparker ligger utanför själva parkområdet. Oftast är det inte särskilt långt till parken – men du har inte riktigt samma helvilda känsla.

I nationalparker finns det också regler kring var i parken du får köra. Du måste hålla dig till vägarna. Det är givetvis för att djuren inte ska störas, i nationalparker som Kruger kan det vara mycket bilar som kör in genom de olika grinderna. Men i ett privat reservat, där bara safarilodgernas bilar får köra, är det tillåtet att köra off-road när till exempel en i Big Five uppenbarar sig. Du kommer närmare, helt enkelt.

En leopardhona och hennes unge i närbild. På safari i nationalpark är risken att du inte kommer lika nära djuren som du gör i ett privat reservat.

Exklusiv känsla med färre bilar

I nationalparkerna får vem som helst köra in. I princip i vilka bilar som helst. Det innebär att det kan bli trafikstockning vid de häftigaste djuren. Visst, det är spännande och klart att alla ska få se – men det sker också på djurens bekostnad. När vi var i Masai Mara National Reserve på game drive var det en guide som varvade med motorn bredvid ett sovande lejon för att någon i bilen skulle få en bättre bild. Det är helt enkelt inte okej.

safari i nationalpark Masai Mara

Så här kan det se ut i Masai Mara, nära två vilande lejon.

I privata reservat är guiderna välutbildade med stor respekt för de vilda djuren, och även om du får komma riktigt nära sker det alltid med djurens bästa för ögonen. Vi tillbringade över en timme med tre lejonhonor i Mara Naboisho Conservancy i Kenya, och fick till och med se dem jaga en zebra. Vår guide Patrick var väldigt medveten om var både zebran och lejonen befann sig. Han ställde bilen så att vi inte skulle störa det jagande lejonet och var mån om att vi inte störde zebrorna och gjorde dem uppmärksamma på att det fanns hungriga lejon i närheten.

safari i nationalpark eller privat reservat?

De tre lejonhonorna som vi fick hänga med helt själva i över en timme.

Prisskillnaden kan vara stor

I Sydafrika är en safarilodge i privat reservat en ganska dyr historia. 2020 får ni räkna med att betala minst 5000 kronor för ett par som tillbringar en natt i dubbelrum. Boendena i Krugerområdet eller strax utanför parken kan däremot vara ganska billiga. Oftast är tältlägrena i parken ganska enkla boenden för självhushåll, men det varierar.

I Kenya är skillnaderna inte riktigt så stora även om grundpriset på safari är förhållandevis högt. Basecamp Explorer som driver de tre boendena vi besökte i Mara Naboisho har flera prisvärda alternativ och vi har flera andra partners som också håller en bra nivå. Sedan finns det givetvis några som kostar betydligt mer.

Pengarna du betalar går till bra saker. Viltvård, framför allt. Speciellt när du betalar inträde till en statlig nationalpark. I de privata reservaten går pengarna ofta dessutom till näraliggande byar, dit de som bott i området fått flytta för att skapa reservatet. Lodgerna förbinder sig också att anställa personal ur dessa byar, och har ofta projekt igång för att förbättra levnadsvillkoren där.

Ökad flexibilitet i privat reservat

På safari i nationalpark har du ofta tider att passa. I Krugerparken finns det som sagt boendemöjligheter i parken men bor du utanför får du köra in från en viss tid och ut senast en annan. Tyvärr är det ofta så att du behöver lämna parken före skymningen, då många djur börjar bli aktiva.

På privat reservat finns inga sådana begränsningar. Är det en leopard som stryker omkring utanför lodgen vid middagstid kan guiderna samla ihop dem som vill se den och åka ut i mörkret, med en lampa. Eftermiddagsturen förlängs så att det är möjligt att träffa på alla de nattaktiva djuren. Vissa lodger tillåter nattsafaris med infraröd lampa.

Och bäst av allt – ni kan lämna bilen och gå på en riktig bush walk i privata reservat. Som här, på Senalala Safari Lodge där en av Sydafrikas bästa guider jobbar.

Tre turister och en safariguide tittar på en elefanthanne som passerar i bushen ett tiotal meter bort. På safari i nationalpark kan du inte gå på en walking safari eller bush walk, men det är möjligt i privat reservat?

Finns det några fördelar med safari i nationalpark?

Som jag har skrivit så föredrar vi att boka safari i privata reservat. Det är en exklusiv safariupplevelse med fler olika möjligheter och dina safaripengar går till flera bra saker. Men det betyder inte att safari i nationalpark är dåligt på något vis. För dig som har en begränsad budget är det ett fantastiskt sätt att se och uppleva Afrikas vilda djurliv. Känslan av att köra själv och leta efter djur är cool.

Det finns flera mindre nationalparker där det är riktigt roligt att vistas. Nairobi National park är en riktigt bra upplevelse vare sig du åker dit med guide eller själv. Isimangaliso Wetlands Park nära St Lucia är också kul – sist vi var där såg vi noshörningar på vägen!. Och i Kruger och Masai Mara får du en djurrikedom som heter duga. Men kan du unna dig en vistelse i privat reservat är det något vi rekommenderar varmt. Eller varför inte kombinera de två, så får du känna på skillnaden på egen hand?

1 Comment

  1. […] tyglar, ni kan åka på safari nattetid eller spana efter djur till fots, till exempel. Oavsett om du väljer privat reservat eller nationalpark kommer du att få en bra […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.