Kilimanjaro

Ska du på safari i Tanzania landar du allt som oftast på Kilimanjaros flygplats. Men det finns flera skäl att dröja sig kvar i området. Den äventyrliga vill bestiga Afrikas högsta berg, fågelskådaren vill se de mängder av fågelarter som finns i området och du som gillar safari vill självklart se alla de vilda djur som finns kring Kilimanjaro.

Berget ses bäst från den kenyanska sidan men eftersom det ligger i Tanzania är det härifrån du tar dig uppför berget. Alldeles avsett din anledning att åka dit är Kilimanjaro en enastående destination.

Vi skräddarsyr din resa till Kilimanjaro och Tanzania så att den blir precis som du önskar, och kombinerar gärna med safari och ett besök på Zanzibar. Kontakta oss med dina önskemål eller boka in en resekonsultation redan i dag – du förbinder dig inte till något och det är helt gratis.

Bästa tiden att åka till Kilimanjaro

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

De bästa tiderna att vandra uppför Kilimanjaro är i januari och februari när det är som varmast i landet, samt augusti och september när det också är torrt och gynnsamma förhållanden. Tänk dock på att det kan bli mycket kallt på grund av de höga höjderna, så packa varma kläder oavsett när du åker.

Ska du inte ta dig upp för Kilimanjaro utan är mest intresserad av djuren i parken som omger berget, är perioden juli-oktober den bästa. Det är torrt och djuren håller sig framme nära vattenhålen och lodgerna.

Är du fågelskådare trivs du när det är som regnigast i mars, april och maj för då är fågellivet som mest spännande. Du och dina fågelskådande vänner är dock de enda som gillar den här blöta perioden för det är både mulet och blött. Även om det inte regnar hela dagarna påverkar regnet vägar och marken blir ordentligt lerig.

Vill du bestiga Kilimanjaro?

Du som är äventyrlig och gillar en utmaning vill självklart besegra Afrikas högsta berg. Kilimanjaro ligger strax söder om ekvatorn men är trots detta är de två bergstopparna Kibo (5895 meter över havet) och Mawenzi (5149 meter över havet) alltid snötäckta.

Det finns sju olika rutter uppför berget – din kondition, ditt kunnande och dina önskemål styr vilken du väljer. Någon riktig klättring är det inte tal om, snarare riktigt krävande vandring. Tänk på att det ibland är bättre att lägga längre tid på att acklimatisera kroppen till de höga höjderna – det ökar möjligheten för dig att lyckas ta dig hela vägen upp till toppen!

När vi bokar våra gäster på en vandring uppför Kilimanjaro ingår alltid två övernattningar inklusive frukost i Moshi, en innan klättringen och en efter. Också inkluderade i priset är alla måltider på berget samt guide, bärare, tält/sovplats, parkavgifter och eventuella räddningsavgifter.

Skylten på toppen av Kilimanjaro gratulerar bergsbestigaren till att ha nått Afrikas högsta punkt. I bakgrunden syns molntäcket och mängder med snö

När du väl tagit dig upp – och ner – för berget är det dags för din belöning. Boka en safari i Serengeti eller Ngorongoro Crater innan du vilar ut på någon av Zanzibars härliga stränder. Känner du inte för att bestiga hela berget kan vi erbjuda flera kortare turer.

Marangu

Denna rutt är den mest populära, eftersom det är den enda rutten i vilken klättrarna sover i stora sovsalar. På alla andra rutter sover man i tält. Ungefär 12000 personer tar denna rutt årligen, eftersom den är mest komfortabla och tar kortast tid, vilket innebär att den också är mest prisvärd.

Svårighetsgrad: Låg.
Längd: 72 kilometer, 5-6 dagars klättring.
Skönhet: Eftersom du klättrar upp och ner samma väg upplever du samma vyer åt båda hållen, så det här är kanske inte den bildskönaste rutten på berget.

Machame

Också en väldigt populär rutt, med ungefär 20 000 personer som tar den årligen. Det är egentligen enda nackdelen med denna rutt, eftersom den kan bli något överbefolkad under högsäsong. Fler lyckas nå toppen när de använder sig av denna rutt, och eftersom du klättrar upp en väg och ner en annan får du väldigt omväxlande utsikter.

Svårighetsgrad: Medium, rekommenderas inte för noviser.
Längd: 62 kilometer, 6-8 dagars klättring.
Skönhet: Känd som en av de bildskönaste rutterna, med varierad terräng.

Lemosho

Enligt många rutten med störst variation, men egentligen är Lemosho i princip samma rutt som Machame, bara att de två första dagarna är annorlunda. Du angriper Kilimanjaro från väster och korsar Shira-platån, en av de högst belägna platåerna i världen.

Svårighetsgrad: Medium, rekommenderas inte för noviser.
Längd: 70 kilometer, 7-8 dagars klättring.
Skönhet: Otroligt vacker och varierad terräng med möjlighet att springa på antiloper, en och annan buffel och kanske till och med en elefant på vägen.

Rongai

Den minst trafikerade rutten som börjar på bergets norra sida. Det är en lång bilväg till startpunkten men belöningen är fantastiska utsikter samt möjligheten att ni är de enda personerna i trakterna. Den som väljer denna rutt har störst chans att nå toppen.

Svårighetsgrad: Låg.
Längd: 73 kilometer, 6-7 dagars klättring.
Skönhet: Här har du bäst möjlighet att se själva berget, och du kan också njuta av härliga panoramavyer.

Shira

Ganska lik Lemosho med skillnaden att startpunkten ligger betydligt högre upp. Just därför måste du vara väldigt vältränad eller redan acklimatiserad till de höga höjderna när du tar denna rutt. Här är också mycket mindre folk än på de mer populära rutterna.

Svårighetsgrad: Medium, rekommenderas inte för noviser.
Längd: 56 kilometer, 7-8 dagars klättring.
Skönhet: Vackra vyer och chansen att träffa på vilt gör detta till en riktigt attraktiv rutt.

Umbwe

Den brantaste rutten som passar bara de som är riktigt vana vid höghöjdsvandring, och just därför används den av väldigt få personer – bara 589 per år. Den som tar Umbwe söker en riktig utmaning. Rutten inleds på Kilimanjaros södra sida och du som tar den bör ha acklimatiserat dig till hög höjd i förväg.

Svårighetsgrad: Hög.
Längd: 53 kilometer, 5-6 dagars klättring.
Skönhet: Inte lika vackra vyer som de andra rutterna, här ligger fokus på att ta dig uppför berget.

Northern Circuit

Den nyaste rutten och samtidigt också den längsta, vilket innebär att den också är dyrast. Denna rutt är unik såtillvida att du vandrar nästan 360 grader runt Kilimanjaro. Rutten påbörjas på samma plats som Lemosho.

Svårighetsgrad: Hög.
Längd: 98 kilometer, 9-10 dagars vandring.
Skönhet: Njut av riktigt vackra vyer på denna längre vandring.