Tips inför resan

SAA-LARGE

OBS Nytt från 1 juni 2015.

Från och med den 1 juni 2015 gäller att alla barn (under 18 år) måste ha, förutom gilitig passhandling med gilitg visering/tillstånd, ett fullständigt födelsebevis när de reser in/ut ur Sydafrika. För barn som är svenska medborgare gäller att med sig ett utdrag från folkbokföringen (på engelska) stämplat och underskrivet av Skatteverket som visar vem som är barnets föräldrar. För att få ett giltigt personbevis måste man ringa skatteverket och be dem skicka ett på engelska och med stämpel. Det går inte att beställa via nätet. Och reser du själv med barnet (inte båda föräldrarna tillsammans) så måste man även ha ett skriftligt medgivande från den andra förälders att du får resa själv med barnet. 

För barn som har sydafrikanskt medborgarskap måste barnet ha sitt sk "unabridged birth certificate" med sig när han/hon reser ut/in ur Sydafrika. 

Ett par länkar om de nya reglerna, som kommit till för att motverka trafficking:

http://www.southafrica.info/travel/documents/travel-children-110614.htm#.U_GwtbzreKV

http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Pretoria/Aktuellt/Nyheter/Ambassaden-paminner-om-nya-regler-for-resa-med-barn-sys1/

Visum behövs inte från de skandinaviska länderna. Upp till tre månaders uppehållstillstånd går att få vid inresan.

Passet. Se till att det finns ett tomt uppslag för stämplar i passet. Passkontrollanterna är stränga på den punkten och resenärer har satts på första plan ut ur landet, för att de inte haft två tomma sidor. Kontrollera också att passet är giltigt i minst 30 dagar efter resans slut.

Flyg. De flesta kommer till Kapstaden med flyg. de viktigaste internationella bolag som flyger på Kapstaden är South African Airlines, British Airways, KLM, Emirates, Qatar Airways, Ethiopian Airways, Air France, Lufthansa och tyska LTU. Boka i mycket god tid eftersom det alltid är fullt på planen i högsäsong. Det brukar gå att få "stop over" i Johannesburg om man vill göra en safari i Krugerparken. Det går mer än 25 plan om dagen mellan Johannesburg och Kapstaden. I högsäsong kan det ändå vara nödvändigt att boka inrikesflyg i god tid.
Kapstadens flygplats ligger cirka två mil från centrum, ute på den stora slätten öster om Taffelberget. Inflygningen är fantastisk, se till att få fönsterplats och njut av bergskedjorna och vingårdarna i dalarna nordöst om Kapstaden.
Det finns flygbuss som går till järnvägsstationen mitt i centrum. Om man vill ha skjuts direkt till hotellet kan man ta en taxi eller förboka en transport via oss.

Vädret. Vid Kapet möts två världshav, den varma Indiska Oceanen och den kalla Sydatlanten, som här består av den iskalla Benguelaströmmen som för strömmar från Antarktis ända upp förbi Angolas kust. Vädret är därför mycket växlande och kan samtidigt vara helt olika på Taffelbergets östra och västra sidor.
Vattnet är ofta kallt längst Sydafrikas västkust, något varmare öster om Godahoppsudden och ännu varmare ju längre österut man kommer.
Det blir sällan obehagligt varmt i Kapstaden ens under sommaren. Runt 25 grader är ganska normalt. Riktigt varma dagar över 30. Det blåser nästan alltid mer eller mindre.
Under Sydafrikas vinter kan Sydatlantens vinterstormar dundra in över Kapet, vädret varierar då kraftigt med sol och regn, mellan 12 och 25 grader dagtid. Resten av Sydafrika kan ha varmt väder även under vintern mellan juni och augusti. Men nätterna är kalla, minusgrader över de centrala delarna och snö i bergen är inte ovanligt.
Bästa tiden att besöka Kapstaden är mellan oktober och april. Höst, vår och vinter är vädret så växlande att det beror helt på slumpen om man får varma soliga dagar eller kalla och regniga.

 

klimat

Hälsa. Det behövs inga vaccinationer för en resa till Sydafrika. Det går bra att dricka kranvattnet i tätorterna. Den som tänkt sig till Krugerparken för en safari bör ta malariaprofylax. I resten av Sydafrika finns inte malaria, med undantag av norra KwaZulu-Natal och längs gränsen till Zimbabwe.
Elektricitet. 220 volt 50Hz som i Sverige. Kontakterna är annorlunda av en unik sydafrikansk typ, men det finns adaptrar att köpa överallt, även i vanliga livsmedelsaffärer.
Körkort. Behövs internationellt körkort? Det är ovanligt att polis eller hyrbilsfirmor bryr sig om internationella körkort. Men skulle du bli inblandad i en olycka kan hyrbilsfirmans försäkringsbolag kräva att du har ett internationellt körkort. I värsta fall kan du bli ersättningsskyldig för alla kostnader, även om du inte är vållande. Därför rekommenderar vi att ni skaffar internationellt körkort
Mobiltelefon. Alla svenska SIM-kort fungerar, men det är smartare att köpa ett sydafrikanskt för att slippa betala inkommande samtal, eftersom de annars kopplas via Sverige. Ett sydafrikanskt SIM-kort kostar cirka en krona. Kolla innan du reser att din telefon inte är låst till ett av de svenska näten.
Om du väntar viktiga samtal till ditt svenska nummer: ställ om ditt svenska SIM-kort ( under menyn "vidarekoppla alla samtal") till ditt nya sydafrikanska nummer så missar du inget. Men för just dessa vidarekopplade samtal kommer du inte undan inkommande-kostnaden från Sverige till Sydafrika.

Läs också Vanliga frågor och svar för ännu fler tips