Vanliga frågor och svar

Var är bäst att bo i Kapstaden?

- Med "Kapstaden" menar man oftast hela Kaphalvön och även alla förorter norrut och österut. Kapstaden är alltså en stor och utspridd stad, men lyckligtvis med havskontakt nästan överallt. Det finns cirka 25 jättefina stränder runt hela Kapstaden. Vi tycker att bästa delarna är de södra delarna nedåt Kaphalvön, som Hout Bay, Fish Hoek, Simonstown etc. Men de norra förorterna är också fina längs stränderna.

Jamen, vi vill bo centralt för att se så mycket som möjligt?

- Här föreligger visst ett missförstånd. Centrum är väldigt litet, en gryta inklämd mellan berg och hav. Kapstaden har massor att se och göra, men nästan inget av det ligger i centrum. Där finns slottet/fortet, marknaden på Greenmarket Square och några museer. Centrum är värt en halvdag, det räcker. Det är dött efter klockan fem och man ska inte promenera runt där på kvällarna. Shoppar gör man i förstäder med många jättelika shoppingcentra. Man kan gärna bo vid Waterfront ett par nätter, men sedan vill man normalt ut till omgivningarna. Kort sagt: om ni tror att ju centralare desto bättre, glöm det.

Men vi vill ju inte hyra bil, utan hade tänkt ta oss runt till fots, med taxi och buss.

- Tanken låter god, så länge man är kvar i Sverige. De som hunnit landa i Sydafrika ändrar snabbt uppfattning. Detta är ett utpräglat bilsamhälle, ungefär som USA. I Kapstaden finns taxi nästan bara i centrumkvarteren, bussarna går sällan och nätet är glest. Gatubelysning finns bara på huvudgatorna. Kort och gott: man behöver bil, det är bara att acceptera. Från första dagen.

Behövs internationellt körkort?

Det är ovanligt att polis eller hyrbilsfirmor bryr sig om internationellt körkort. Ett svenskt duger bra. Men skulle man bli inblandad i en olycka kan hyrbilsfirmans försäkringsbolag kräva att man har internationellt körkort. I värsta fall man man bli ersättningsskyldig för alla kostnader, även om man inte är vållande. Vi rekommenderar därför internationellt körkort, det går enkelt och snabbt att beställa.

Vi vill bo nära stranden, kan ni rekommendera en bra strand?

- Det finns många bra stränder, men de är ofta helt olika. Med bilen tar man sig snabbt runt till olika stränder även om man inte bor precis vid någon. Våra favoriter räknar vi upp här. Stränderna är underbara, men vattnet i Kap är oftast är kallt, normalt mellan 15 och 20 grader, ibland uppåt 25 om man har tur. Ett snabbt dopp för att svalka av kroppen efter solbadet brukar räcka. Eller välj poolen. Om du tänkt surfa, ta med våtdräkt. Ju längre österut man kommer längs sydkusten desto varmare i vattnet.

Vi hade tänkt stanna i Kapstaden två-tre nätter innan vi åker vidare. Är det lagom för att hinna med det mesta och bästa?

-Nja, det är i kortaste laget. Kapstaden med omgivningar bjuder på massor av upplevelser. Fyra dagar är ett minimum om man stressar runt. En vecka är mer lagom för att hinna i lugn takt. Det är ju ändå semester!

Vi är vinintresserade. Kan man dricka ett glas vin och sedan köra hem?

- Kanske. Promillegränsen ligger i Sydafrika på 0,5 (i Sverige 0,2).

Vi vill hinna till vindistrikten också, måste man bo över där?

- Inget problem att hinna över dagen. Dels finns flera bra vingårdar i Constantia, nära centrum. Dels hinner man lätt ut till det mest kända vindistriktet, triangeln Stellenbosch-Franschhoek-Paarl, över dagen. Man kör till exempel mellan Hout Bay och Stellenbosch på en timme och vidare till Franschhoek (vår favorit) på 20 minuter extra. Men Sydafrika har många fler mindre kända vindistrikt lite längre bort, då bör man kanske övernatta.

Men man vill ju kunna dricka vin på vinturen och slippa köra bil . . .

- Vi kan ordna dagsturer med kunniga vinguider. Men man kan även ta egna bilen, eftersom man bör spotta när man provar vin, oavsett om man kör eller ej. Annars tappar smaksinnet snabbt nyanserna och alla viner smakar lika gott efter den första vingården. Alltså: smaka, spotta och köp det som smakar bäst. Drick sedan upp det på kvällen. Ta gärna med flaskan på restaurang, det är tillåtet överallt och kostar en liten slant i "korkavgift".

Vi vill se elefanter och lejon också. Kan man det i Kapstaden?

- Nej, tyvärr inte. Inom några timmars resa från Kapstaden finns några mindre reservat med inplanterade djur, men det är inget mot Afrikas stora nationalparker. För upplevelse av afrikanskt storvilt "på riktigt" ska man till Krugerparken, cirka 200 mil från Kapstaden. Ordna alltså gärna flygbiljetter från Europa med stop-over i Johannesburg. Där kan man bli upplockad för safari i Kruger eller hyra en egen bil. Krugerparken (uttalas Kroooger, inte Kryger) är stor som Israel och mycket valskött och välbevarad. Det finns också mindre nationalparker i KwaZulu-Natal och i Östra Kap som är väl värda ett besök.

Ska man verkligen åka på guidad tur i slumområdena, är det inte förnedrande för dem som bor där?

- Detta är en av våra vanligaste frågor. Svaret är att man blir mottagen med massor av vänlighet och glädje. Syftet med de turerna är inte att sitta i en minibuss och "titta på eländet". Man reser ut med en kunnig guide som själv bor i dessa "townships". Man kliver ur överallt, går hem till folk, till dagis, olika projekt, till kvarterspuben, till medicinmannen eller om det är söndag kanske till en gospelkyrka. Det handlar om att människor möts och interagerar, om att lära sig Sydafrikas historia och om att öka förståelsen. De flesta är spända och lite tveksamma innan de ger sig ut, men kommer alltid tillbaka med starka upplevelser, främst på grund av de imponerande människor de mött. "Bäst på hela Sydafrikaresan" har vi hört flera gånger.

Men hur är det med säkerheten, Sydafrika har dåligt rykte på den punkten?

- Ja, Kapstaden och Sydafrika har hög men sjunkande kriminalitet, om man ser till statistiken. Men brottsligheten drabbar sällan blint, den är i Kapstaden koncentrerad till vissa slumförstäder, med uppgörelser mellan kriminella gäng, vilket kraftigt drar upp statistiken. Utanför dessa områden är brottsligheten inte högre än i andra storstäder världen runt. Våldsbrott drabbar nästan alltid personer som känner gärningsmannen. Turister utsätts faktiskt ganska sällan för brott. Sedan 1993, med tusentals gäster, har vi haft två gäster som avlurats sina kreditkort vid bankautomater, ett par bilinbrott och en gäst som fått en mobiltelefon stulen av en ficktjuv.

-Vi är vana att nyanlända är oroliga i början, men att alla slappnar av efter ett par dagar och känner sig lugna, rentav trygga. En viktig anledning är den vänlighet man möts av överallt, sydafrikaner är nästan alltid översvallande vänliga och hjälpsamma. Normal försiktighet är tillrådigt, som överallt i världen. Det är onödigt att skylta med värdesakerna. Under dagtid promenerar man överallt, utom i slumområden. Kvällstid tar man bil, bland annat för att det ofta saknas gatubelysning.

- Risken att råka ut för en trafikolycka är högre än risken att råka ut för kriminalitet. Trafikrytmen är högre än i Sverige, men folk är vänliga även i trafiken. Man kör på vänster sida. Träna gärna utanför stadskärnan den första dagen.

Och så hade vi hade tänkt svänga bort till Garden Route över dagen, är det något att rekommendera?

- Ja, vi får faktiskt den frågan ibland. Sydafrika ser så litet ut på kartan i fickalmanckan. Så här ligger det till: om ni tänkt er till Garden Route så lägg undan minst fyra dagar. Garden Route börjar vid Mossel Bay och slutar ungefär vid Jeffreys Bay. Till Mossel Bay är det 40 mil, till Jeffreys Bay cirka 80. Vi är lite kluvet inställda till Garden Route. Javisst, är det jättevackert och det finns massor att se och göra. Ingen lär bli besviken. Men vi tycker samtidigt att det är att gå över ån efter vatten. Området runt Kapstaden har minst lika mycket att ge. Vi tycker att många gäster ilar i väg till Garden Route utan att ha upplevt smultronställena på närmare håll. För sydafrikaner är Knysnaskogen en unik upplevelse, eftersom det är den största naturliga skogen i landet. Men vi svenskar har ju sett skogar förr . . .

Är Port Elizabeth något att rekommendera, dit gick ju en tid svenska charterresor?

- Nja, PE är en ganska stökig och trist storstad, centrum före landets bilindustri. Om ni tänkt er till Östra Kap, åk i stället upp i de storslagna bergen eller till andra småstäder längs kusten som Jeffreys Bay, Kenton-on-Sea eller Port Alfred, små pärlor allihop.

Är det verkligen säkert att köra runt i Sydafrika på egen hand?

- Ja. Sydafrika är ett fantastiskt land att bila runt i och upptäcka på egen hand. Faktiskt det bästa sättet att turista här, vi tvekar inte på den punkten. Vägarna är minst lika bra som i Sverige och minsta småstad har ett utbud av hotell, guest houses och bed & breakfasts. Trafikrytmen är något högre än i Sverige, men å andra sidan är folk vänliga och hänsynsfulla i trafiken, släpper fram varandra osv. Se dock upp med och håll avståndet till minibussarna, som är kollektivtaxi både i städer och på landsvägarna, de kör oberäkneligt.

Är tågtrafiken något att räkna med, eller bör man välja inrikesflyget?

- Om man inte har tid att bila och snabbt vill ta sig mellan de större städerna är flyg att föredra. Vi rekommenderar inte gärna de reguljära tågen. Det finns lågprisflyg i Sydafrika precis som i Europa. Störst är Kulula.com, som ägs av British Airways. Dessutom finns förstås det stora sydafrikanska flygbolaget South African Airways och deras lågprisbolag Mango. Samtliga kan bokas på nätet.

Klarar man sig på engelska överallt?

- Ja, nästan överallt i Sydafrika går det att göra sig förstådd med engelska, även om bara en liten minoritet har språket som modersmål. I Kapstaden dominerar engelska i de södra förorterna, afrikaans i de norra och xhosa i de östra. På landsbygden i hela Västa Kap och Norra Kap dominerar afrikaans.

Apropå språk, ibland hör man Cape Town, ibland Kapstaden. Spelar det någon roll vilket jag använder?

- Varför blanda ihop språken? På engelska Cape Town, på afrikaans Kaapstad, på xhosa iKapa, på franska Ville du Cap, på isländska Hofdaborg och på svenska Kapstaden. På svenska säger vi inte heller Helsinki, Venezia, Firenze, Köbenhavn, Athina eller Roma. Däremot Helsingfors, Venedig, Florens, Köpenhamn, Aten och Rom. Och Kapstaden förstås, vid foten av Taffelberget (inte Table Mountain).

Du har säkert fler frågor, låt oss få veta vilka. Det här är en sida som ständigt uppdateras. Kontakta oss

Se även vår sida med Tips före resan