Vanliga frågor och svar

Var är bäst att bo i Kapstaden?

– Med Kapstaden menas oftast hela Kaphalvön och även alla förorter norrut och österut. Kapstaden är alltså en stor och utspridd stad, men lyckligtvis med havskontakt nästan överallt. Det finns cirka 25 jättefina stränder runt hela Kapstaden. Vi tycker att bästa delarna är de södra delarna nedåt Kaphalvön, som Hout Bay, Fish Hoek, Simonstown och så vidare. Men de norra förorterna är också fina längs stränderna.

Ska vi inte bo centralt för att se så mycket som möjligt?

– Det finns så klart en hel del att se även i centrala Kapstaden, men själva centrumet är väldigt litet. Det finns slottet/fortet marknaden på Greenmarket Square, krogarna på Kloof Street och några museer. I de flesta delarna av centrum är det dött efter klockan fem och vi rekommenderar inte att ni promenerar runt där på kvällarna. Shoppar gör de flesta i förstäder med jättelika shoppingcentra. Ni kan gärna bo vid Waterfront några nätter, men sedan vill de flesta ut till omgivningarna.

Men vi vill inte hyra bil, utan hade tänkt ta oss runt till fots, med taxi och buss.

– Det går att ta sig runt Kapstaden med Uber, och bussarna fungerar visserligen någorlunda men nätet är glest och det är inte alls lika utbyggt som till exempel i Sverige. Sydafrika är ett utpräglat bilsamhälle, väldigt likt USA. Om ni bara befinner er i Kapstaden kan ni klara er utan bil, men så fort ni ska åka iväg någonstans rekommenderar vi att ni hyr en bil.

Behövs internationellt körkort?

– Det är ovanligt att polis eller hyrbilsfirmor bryr sig om internationellt körkort. Ett svenskt duger bra. Men skulle du bli inblandad i en olycka kan hyrbilsfirmans försäkringsbolag kräva att du har internationellt körkort. I värsta fall kan du bli ersättningsskyldig för alla kostnader, även om du inte är vållande. Vi rekommenderar därför internationellt körkort, det går enkelt och snabbt att beställa.

Vi vill bo nära stranden, kan ni rekommendera en bra strand?

– Det finns många bra stränder, men de är ofta helt olika. Med bilen tar man sig snabbt runt till olika stränder även om man inte bor precis vid någon. Våra favoriter räknar vi upp här. Stränderna är underbara, men vattnet i Kap är oftast är kallt, normalt mellan 15 och 20 grader, ibland uppåt 25 om man har tur. Ett snabbt dopp för att svalka av kroppen efter solbadet brukar räcka. Eller välj poolen. Om du tänkt surfa, ta med våtdräkt. Ju längre österut man kommer längs sydkusten desto varmare i vattnet.

Hur länge är det lagom att stanna i Kapstaden?

– Vi rekommenderar ett minimum av fyra dagar och då kommer ni att behöva stressa runt. En vecka är mer lagom för att hinna i lugn takt. Det är ju ändå semester!

Vi är vinintresserade. Kan man dricka ett glas vin och sedan köra hem?

– Kanske. Promillegränsen ligger i Sydafrika på 0,5 (i Sverige 0,2). Men ta hellre en taxi eller en Uber, eller arrangera en transport.

Hinner vi med ett besök i Vinlandet när vi är i Kapstaden?

– Det är inget problem att hinna över dagen. Dels finns flera bra vingårdar i Constantia, nära centrum. Dels hinner du lätt ut till det mest kända vindistriktet, triangeln Stellenbosch-Franschhoek-Paarl, över dagen. Du kör till exempel mellan Hout Bay och Stellenbosch på en timme och vidare till Franschhoek (vår favorit) på 20 minuter extra. Men för att få den ultimata upplevelsen rekommenderar vi att du bokar ett par dagar i till exempel Franschhoek eller Stellenbosch – då får du möjlighet att åka runt och besöka flera olika vingårdar och kanske hitta några nya, oväntade favoriter.

Vi vill helst inte köra bil när vi provar vin.

– Inga problem! Vi kan ordna dagsturer med kunniga vinguider. Och så finns Franschhoeks Wine Tram, som lämnar centrala Franschhoek på morgonen och återvänder på eftermiddagen efter att ha besökt ett antal olika vingårdar. Det går också att ta egna bilen, eftersom vinkännarna säger att du bör spotta när du provar vin, oavsett om du kör eller ej. Annars tappar smaksinnet snabbt nyanserna och alla viner smakar lika gott efter den första vingården. Men det är så klart helt upp till er.

Vi vill se elefanter och lejon också. Kan man det i Kapstaden?

- Nej, tyvärr inte. Inom några timmars resa från Kapstaden finns några mindre reservat med inplanterade djur, men det är inget mot Afrikas stora nationalparker. För upplevelse av afrikanskt storvilt "på riktigt" ska du till Krugerparken, cirka 200 mil från Kapstaden. Ordna alltså gärna flygbiljetter från Europa med stop-over i Johannesburg. Där kan du bli upplockad för safari i Kruger eller hyra en egen bil. Krugerparken (uttalas Kroooger) är stor som Israel och mycket valskött och välbevarad. Det finns också mindre nationalparker i KwaZulu-Natal och i Östra Kap som är väl värda ett besök.

Guidade turer i slumområdena eller townships – är det inte förnedrande för dem som bor där?

– Detta är en av våra vanligaste frågor. Svaret är att du blir mottagen med massor av vänlighet och glädje. Syftet med turerna är inte att sitta i en minibuss och "titta på eländet". Du reser ut med en kunnig guide som själv bor i dessa "townships". Du kliver ur överallt, går hem till folk, till dagis, olika projekt, till kvarterspuben, till medicinmannen eller om det är söndag kanske till en gospelkyrka. Det handlar om att möta människor och interagera, om att lära sig Sydafrikas historia och att öka förståelsen mellan olika kulturer. De flesta är spända och lite tveksamma innan de ger sig ut, men kommer alltid tillbaka med starka upplevelser, främst på grund av de imponerande människor de mött. "Bäst på hela Sydafrikaresan" har vi hört flera gånger.

Hur är det med säkerheten, Sydafrika har dåligt rykte på den punkten?

– Ja, Kapstaden och Sydafrika har hög men sjunkande kriminalitet, om du ser till statistiken. Men brottsligheten drabbar sällan blint, den är i Kapstaden koncentrerad till vissa slumförstäder, med uppgörelser mellan kriminella gäng, vilket kraftigt drar upp statistiken. Utanför dessa områden är brottsligheten inte högre än i andra storstäder världen runt. Våldsbrott drabbar nästan alltid personer som känner gärningsmannen. Turister utsätts faktiskt ganska sällan för brott. Sedan 1993, med tusentals gäster, har vi haft två gäster som avlurats sina kreditkort vid bankautomater, ett par bilinbrott och en gäst som fått en mobiltelefon stulen av en ficktjuv.

– Vi är vana vid att nyanlända är oroliga i början, men att alla slappnar av efter ett par dagar och känner sig lugna, rentav trygga. En viktig anledning är den vänlighet du möts av överallt, sydafrikaner är nästan alltid översvallande vänliga och hjälpsamma. Normal försiktighet är tillrådligt, som överallt i världen. Det är onödigt att skylta med värdesaker. Under dagtid promenerar du överallt, utom i slumområden. Kvällstid tar du bil eller taxi, bland annat för att det ofta saknas gatubelysning.

– Risken att råka ut för en trafikolycka är högre än risken att råka ut för kriminalitet. Trafikrytmen är högre än i Sverige, men folk är vänliga även i trafiken. I Sydafrika råder vänstertrafik så känner du dig ovan bokar du en bil med automatväxel, och träna gärna utanför stadskärnan den första dagen.

Hur lång tid bör vi lägga på Garden Route?

– Minst fyra dagar, mest för att det tar tid att komma dit. Garden Route börjar vid Mossel Bay och slutar ungefär vid Jeffreys Bay. Till Mossel Bay från Kapstaden är det 40 mil och till Jeffreys Bay cirka 80. Garden Route är väldigt vackert och det finns massor att se och göra. Knysnaskogen, Tsitsikamma Nature Reserve, vackra stränder med mycket mer.

Är Port Elizabeth något att rekommendera?

– Port Elizabeth är centrum för landets bilindustri och kanske inte den roligaste staden att besöka, men runtomkring finns det mycket att se och göra. Addo Elephant National Park är ett nationalreservat med bra safari och runt parken finns många privata reservat med fina lodger och bra djurliv. Åk hellre dit, upp i de storslagna bergen eller till andra småstäder längs kusten som Jeffreys Bay, Kenton-on-Sea eller Port Alfred – de är små pärlor allihop.

Är det verkligen säkert att köra runt i Sydafrika på egen hand?

- Ja. Sydafrika är ett fantastiskt land att bila runt i och upptäcka på egen hand. Faktiskt det bästa sättet att turista här, vi tvekar inte på den punkten. Vägarna är minst lika bra som i Sverige och minsta småstad har ett utbud av hotell, guest houses och bed & breakfasts. Trafikrytmen är något högre än i Sverige, men å andra sidan är folk vänliga och hänsynsfulla i trafiken, släpper fram varandra och så vidare. Se dock upp med och håll avståndet till minibussarna, som är kollektivtaxi både i städer och på landsvägarna, de kör oberäkneligt.

Är tågtrafiken något att räkna med, eller bör man välja inrikesflyget?

– Om du inte har tid att bila och snabbt vill ta dig mellan de större städerna är flyg att föredra. Vi rekommenderar inte gärna de reguljära tågen. Det finns lågprisflyg i Sydafrika precis som i Europa. Störst är Kulula.com, som ägs av British Airways. Dessutom finns förstås det stora sydafrikanska flygbolaget South African Airways och deras lågprisbolag Mango. Samtliga kan bokas på nätet.

Klarar man sig på engelska överallt?

– Ja, nästan överallt i Sydafrika går det att göra sig förstådd med engelska, även om bara en liten minoritet har språket som modersmål. I Kapstaden dominerar engelska i de södra förorterna, afrikaans i de norra och xhosa i de östra. På landsbygden i hela Västa Kap och Norra Kap dominerar afrikaans.

Har du fler fråga som du inte fått svar på?  Kontakta oss!

Se även vår sida med Tips före resan