Zanzibar – en bakgrund

karamba.strand2

Utanför Tanzanias kust ligger en skärgård av öar som tillsammans kallas Zanzibar. De två största öarna är Unguja och Pemba, där Unguja ofta refereras till som Zanzibar Island. Öarna utgör en delvis självstyrande del av Tanzania med egen flagga, president och regering. Vart femte år är det val och nästa val infaller i oktober 2010.

Till ytan är Unguja, Zanzibar Island, bara lite större än Öland, men är hem åt fler än 20 gånger så många människor.  Det är här Zanzibars huvudstad ligger, Stone Town eller Zanzibar Town.

Stone Town är dammigt och slitet på ett lite romantiskt sätt. Byggnaderna ligger tätt intill varandra och bildar en labyrint av smala gator. De är gamla och förfallna, men oerhört vackra och många med utsmyckade massiva träportar. Orientens influenser är tydliga, men man kan även se spår av brittisk kolonialism. Stone Town är som en storstad i miniatyr och är spännande att tillbringa ett par dagar i.

Zanzibarkarta

Några av de stränder där vi bokar boende.

Inlandet domineras av kryddplantager där kryddnejlika, kanel, spiskummin, ingefära, svartpeppar och kardemumma har odlats och exporterats i århundraden. Av denna anledning har Unguja fått smeknamnet The Spice Island, Kryddornas ö.

Ön Pemba ligger ca 50 km norr om Unguja och är ungefär hälften så stor. Det är en grönskande ö med fruktsam jord. Medan Unguja tillåter upptäcksfärder runt om hela ön är Pemba inte lika lättillgängligt för turister. Förutom ett fåtal strandhotell finns inte mycket till turistnäring vilket gör att vistelsen på Pemba känns väldigt exklusiv.

Både Pemba och Unguja är omringade av korallrev vilket gör att stränderna har kritvit sand, som aldrig blir för varm att gå på. Vattnet är klart och fullt av färggranna fiskar och som gjort för snorkling och dykning. Öarnas kuster är kantade av långa tropiska stränder och det kan vara svårt att bestämma sig för var man vill tillbringa sin semester.

 

Historia

Monsunvindarna som blåser över Indiska Oceanen har fört perser, araber och indier över havet till Östafrika i över 2000 år och Zanzibar, huvudsakligen ön Unguja, har legat bra till som handelshamn.

Portugiserna kom som första européer till Zanzibar under 1400-talet och etablerade en handelshamn som en del i en handelsrutt till Indien. 

dhow-entre 

Under de sista åren av 1600-talet drevs de bort från Zanzibar av araber från Oman, som nu kontrollerade hela den Östafrikanska kusten med undantag av Moçambique. Sultanen Said flyttade sitt hov från Muscat till Zanzibar 1840 och etablerade sin huvudstad där, dagens Stone Town. Sultanen började expandera den odling av kryddnejlikor som hade introducerats på öarna i början av seklet. Slavar användes vid odling och skörd och när Zanzibar blev världens största producent av kryddnejlika var det även Östafrikas största centrum för slavhandel.

Många europeiska upptäcksresande började under andra halvan av 1800-talet sina expeditioner på Zanzibar för att sedan fortsätta mot fastlandet och Afrikas inland. En av dem var David Livingstone, som i en beskrivning av Zanzibar tyckte att Stinkibar var ett mer passande namn på ön. Många andra skildringar beskriver denna effekt av den växande trafiken och befolkningen på ön. Slavhandelns ökning var en anledning till denna utveckling och européerna började mer intensivt propagera för slavhandelns avskaffande. Under slutet av 1800-talet överlät sultanen ansvaret för slaveriets avskaffande till britterna och Zanzibar blev ett brittiskt protektorat.

Regionen förblev under brittisk kontroll fram till 1963. Efter ett turbulent första år som självstyrande stat avsattes sultanen och regeringen i en revolution. Zanzibar tillsammans med den nyligen självständiga staten Tanganyika bildade United Republic of Tanzania.