
Sandals i Umhlanga Rocks – som hemma fast borta
May 15, 2020
Det finns hopp om en framtid efter Covid-19
May 25, 2020Sommar i Sverige? Deppa inte, i fantasin kan vi resa var som helst. Som hjälp på traven har vi samlat boktips för dig som drömmer om Afrika.
Det kan kännas tråkigt att inte veta när det är möjligt att resa utomlands igen. Tråkigt och kanske till och med jobbigt att inte få ett datum när allt är klart, så att det går att planera framåt. Vi är nog många som behöver förströelse och en flykt från vardagen. Därför har jag samlat på mig några boktips för dig som drömmer om Afrika.
Hoppa direkt till det du är intresserad av:
Boktips för dig som gillar naturkunskap, fakta och djur i Afrika
Planerar du en safariresa till Afrika eller bara vill lära dig mer om vilka djur som finns var? Det finns otroligt många bra böcker med bilder och information om vilka djur och växter som trivs var.
Till exempel Wildlife of East Africa, The Wildlife of South Africa och Wildlife of the Okavango. Det bästa med att köpa en sådan här bok är att du sedan kan ta med dig den när du väl åker på safari!
Ska du till Sydafrika kan det vara intressant att lära dig mer om den unika växtligheten på Kaphalvön. I e-boken Kirstenbosch, The Most Beautiful Garden in Africa, får du lära dig mer om den botaniska trädgården i utkanten av Kapstaden och kanske framför allt växtligheten från detta unika område.
För dig som är fågelintresserad finns en uppsjö av olika böcker att hitta. Många gånger kan det vara bäst att rikta in sig på den region som du är mest intresserad av. Här finns en bra lista på de bästa fågelböckerna (på engelska).
Boktips för dig som vill läsa Afrikanska klassiker
De flesta har hört talas om (och säkert läst) klassiker som Mitt Afrika – eller så har ni kanske bara sett filmen. Boken verkar inte gå att köpa på svenska på någon av de stora näthandlarna men finns på engelska. För dig som vill få en inblick i hur det var att leva som vit överklass i östra Afrika är den fantastisk läsning.
Men det finns många riktigt bra afrikanska författare som ni kanske inte riktigt har upptäckt än. Chinua Achebes Allt går sönder är en av de stora afrikanska klassikerna. Boken utspelar sig i slutet av 1800-talet i det förkoloniala Nigeria och utgör en motbild till den europeiska skildringen av Afrika. Den utkom första gången 1958 och har med tiden blivit en av 1900-talets stora klassiker.
En annan nigeriansk men mer modern författare som är en av mina personliga favoriter är Chimamanda Ngozi Adichie. Hon är en riktigt begåvad skribent och hennes En halv gul sol är en nutida klassiker. Den handlar om tvillingsystrarna Olanna och Kainene, som är så olika som två systrar kan bli, och väljer olika vägar i livet. När kriget bryter ut drabbas även de priviligierade och blir offer för fruktansvärda saker som påverkar deras liv. Boken lämnar många avtryck och är riktigt bra läsning.
Chimamanda Ngozi Adichie har dessutom gjort flera uppmärksammade Ted talks, den här om vikten av att berätta många olika historier är en av hennes bästa.
Kenyanska författaren Ngugi wa Thiong’o har många gånger tippats få Nobelpriset i litteratur. Hans En blomma av blod anses vara en av de viktigaste romaner som skrivits på den afrikanska kontinenten. Tre afrikanska industripampar har mördats och fyra personer häktas som misstänkta: rektorn för den lokala skolan, Munira, barflickan Wanja, den tidigare gerillakämpen Abdulla samt fackföreningsmannen Karega. Boken behandlar de fyras relation till varandra, men är betydligt mer än en simpel mordgåta. Den är en stark berättelse om de politiska skeendena under Kenyas självständighetskamp.
Nobelpristagare från Sydafrika
Nobelpristagaren J M Coatzee, född i Kapstaden men numera boende i Australien, har med Onåd skrivit en omskakande roman om det nya Sydafrika. Inget är svart eller vitt, och alla förflyttar sig inom moralens och acceptansens gråzoner. Spännande och tänkvärd läsning.
Missa heller inte Nadine Gordimer, en annan sydafrikansk författare som fått nobelpriset i litteratur. I princip allt hon har skrivit är läsvärt. Den enda svenska utgåvan jag hittar är Burgers dotter, men för dig som gärna läser på engelska är July’s People att rekommendera.
Härlig feelgood med afrikansk touch
Sommartid vill vi ofta ligga i en hängmatta med lättsmält läsning och vad passar inte bättre då än lite feelgood? Marie Sammeli som bor i Kapstaden men är ursprungligen från Sverige, har skrivit härliga Det lilla galleriet i solen, som numera finns i pocket. Det är en härlig berättelse om svenska Julia, som får börja om sitt liv i Kapstaden – och inget blir som hon förväntar sig. Ett extra plus är alla Maries tips längst bak i boken om sevärdheter i och omkring Kapstaden. Och i augusti kommer uppföljaren Den lilla vingården vid bergets fot.
Alexander McCall Smith, med rötter i Zimbabwe och Botswana, har skrivit en serie om inte mindre än 17 (!!) böcker om Botswanas första kvinnliga privatdetektiv. Ni kanske redan har stiftat bekantskap med Mma Precious Ramotswe, men om inte är det med Damernas Detektivbyrå som ni inleder serien. Gärna med en kopp rooiboste bredvid.
Den kanske inte riktigt faller under feelgood-kategorin men kända komikern Trevor Noahs biografi, Frukten av ett brott, är stundtals riktigt rolig läsning. Och lärorikt om en uppväxt i en township.
Boktips: barnböcker från Afrika
Även barnen behöver bra läsning i sommar och vad kan vara bättre än att bredda även deras horisont? Här kommer lite boktips på barnboksförfattare från Afrika, och deras böcker. Och så vill jag slå ett slag för kenyanskamerikanska skådespelare Lupita Nyong’o som skrivit barnboken Sulwe, om en liten flicka som längtar efter att bli ljusare, som sin syster och mamma. En bra ögonöppnare även för de barn som inte bryter mot normen på något sätt.