Vinlandet

Bästa tiden att åka!

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Egentligen
går det att besöka Sydafrikas vinland när som helst på året. Vingårdarna är kvar vare sig det är vinter eller sommar. Du kanske hellre vill prova ditt vin utomhus och njuta av sköna temperaturer? Då ska du åka dit någon gång mellan november och april för att
få det allra bästa vädret. Det är varmast under sommarmånaderna december till februari, med medeltemperaturer på över 25 grader varje dag. Men vinlandet har också sin charm under vinter- och vårmånaderna – då du kurar ihop framför en brasa och njuter av god
mat, fantastiska vyer och självklart riktigt bra vin. Medeltemperaturerna på vintern är sällan under 15-17 grader, men nätterna kan vara kalla.

Höga berg och djupa dalar

Alf och Marie Ljungqvist bestämde sig efter bara en kort semester i Sydafrika: här vill vi bo. De sålde i Sverige och återvände till Sydafrika för att köpa en vinfarm i den vackra Drakenstein Valley, någon timmes resa från Kapstaden.

Ett av husen på farmen byggdes för två sekler sedan som ett judiskt tempel. Därför heter vingården än i dag Tempel, även om det gamla templet numera är ett bostadshus.

Tempel Wines ligger lantligt, lugnt och naturskönt, vid foten av Paarl-berget med de monumentala Drakensteinbergen i fonden. Det är nära till två städer, Paarl och Wellington.

Gården ligger i hörnet av Sydafrikas mest berömda vintriangel, området runt Stellenbosch, Franschhoek och Paarl. Ägorna gränsar också till Berg River, som står för bevattningen av vinstockarna.

Skörden sker kring månadsskiftet januari-februari. Men man kan året runt njuta av Tempel Wines prisbelönta viner, alla gjorda av den typiskt sydafrikanska druvan pinotage.

Farmens gamla huvudbyggnad omges av fyra gäststugor med grill och vissa kokmöjligheter. Det finns också en frukostmatsal, där även vinprovningen äger rum.

På Tempel Wines finns också möjlighet att ta del i yogakurser.

Majeka House

Lyxigt och femstjärnigt mitt i det bästa vinområdet.

majeka-exterior.jpg

Majeka House är ett mycket fint femstjärnigt hotell i utkanten av  Stellenbosch, med en underbar utsikt över vinlandet.
Perfekt boende för er som vill lyxa till det lite.

Golfbanorna Kleine Zalze och Stellenbosch golfclub ligger bara ett par kilometer från hotellet, och fler kända vinfarmer såsom Vrede en Rust, Waterford, Alto och Blaauwklippen ligger i närheten.

Hotellet har 20 rum och en mycket bra restaurang, Makaron, som är öppen för frukost, lunch och fantastiskt goda middagar.

The Coach House

coachhouseext

Detta charmiga gästhus ligger i ett 100-årigt smakfullt renoverat nationalmonument centralt i Franschhoek med gångavstånd till många restauranger.

coachhouseext2

Här finns sju luftkonditionerade dubbelrum. Två på övervåningen med balkonger och fantastisk utsikt och andra i trädgården med egna små uteplatser. I den härliga trädgården finns en pool att svalka sig i och en grill att låna om man känner för en hemmakväll.

La Fontaine

Bland vingårdar och gourmetkrogar

lafontaineext

 

Detta värdshus ligger mitt i berömda Franschhoek – det franska hörnet dit hugenotterna anlände på 1600-talet.

franschhoek

Den makalöst vackra Franschhoekdalen har det senaste decenniet växt fram som Sydafrikas främsta vin- och gourmetcentrum. Bara en halvtimme från Kapstadens flygplats och lika långt till havet, inbäddat mellan dramatiska berg och grönprunkande vingårdar.

pool

Huvudbyggnaden har tolv dubbelrum, alla med eget badrum. I utbyggnaden Campbell House finns en familjesvit och ytterligare tre dubbelrum. Allt runt en trädgård med swimmingpool.

Knorhoek Wine Farm

Knorhoek006

Bo på vinfarm i Stellenbosch, en dröm för många . . . . som kan uppfyllas på den sagolikt vackra gården Knorhoek. Vi har valt ut Knorhoek som ett mycket prisvärt alternativ. Småskaligt och smakfullt.

Knorhoek ligger vid foten av Simonsberg och erbjuder både kulinariska upplevelser och en sagolik natur. Gården producerar ett spekturm av röda och vita viner och har dessutom en gourmetrestaurang där vinerna kan avnjutas till gårdens egna specialiteter.

knorlapa1

Intill gästhuset finns en afrikanska lapa med en swimmingpool som byggts in i naturen.

Det finns sju dubbelrum och en lägenhet för självhushåll, alla smakfullt inredda i afrikansk stil.

Familjen Van Niekerk har ägt Knorhoek i fem generationer, sedan slutet av 1800-talet. Namnet Knorhoek kommer av att detta var “de plaats waar de leeuwen knorren” – den plats man hörde lejonen ryta. Fortfarande kan man ibland se leopard högt uppe i bergen.

Rose Cottages

Självhushåll i vindalen Franschhoek
Ryktet om Franschhoek tycks nu ha nått hela världen. Detta är vinlandets pärla, en sagolikt vacker dalgång fylld av vingårdar och gourmetrestauranger.

Rose Cottages har ett mycket vackert större hus i klassisk Cape Dutch-stil, med 4 separata boenden (1-2 sovrum per “husdel”), alla med egen ingång, kök, bad och satellit TV på en farm 3 km utanför Franschhoek.

Fler av husdelarna har också öppen spis och golvvärme. Det kan vara användbart om man kommer till Kapet under den kalla årstiden. En två-sovrums stuga med egen pool gömd längre in bland vinrankorna finns också att hyra. Allt beläget bland vingårdar och vinrankor med underbar utsikt över berg och natur. Perfekt för familjer och naturälskare.

 

Bush House

Detta är en av de första gårdarna som etablerades i Madikwe och ligger i de västra delarna av reservatet. Det är en charmig byggnad med mycket historia och fokus ligger på att man ska känna sig välkommen i en avslappnande och familjär atmosfär. De 6 rummen är enkelt dekorerade i en typisk afrikansk safaristil och har alla tillgång till AC.

Mosetlha Bush Camp

Ett helt unikt safarialternativ i Madikwe för dig som önskar en genuin och naturnära safariupplevelse där din påverkan på naturen blir så liten som möjligt.

Max 16 gäster vistat på lodgen samtidigt där boendet består av upphöjda trähyddor med delvis öppna sidor. Lodgen har varken elektricitet eller rinnande vatten och badrummen med utedass ligger därför inte i direkt anslutning till rummen. Både toaletten och duschen är förvånansvärt bekväma där duschvattnet värms upp av en så kallad “Donkey Boiler”, en slags vedeldad varmvattenberedare.

Safari i Östra Kapprovinsen

I Östra Kapprovinsen, nära Port Elizabeth, finns en rad privata viltreservat som också erbjuder bra safari i Sydafrika. Inte av riktigt samma dignitet som Kruger och Madikwe, men definitivt bra. Det är oftast bara nån timmes resa från flygplatsen i Port Elizabeth till safarireservaten. För dem som vill köra ”Garden Route” mot Kapstaden är det ett smidigt alternativ att antingen börja eller sluta med safari i Östra Kap.
Det finns som sagt många olika alternativ.

Kariega Game Reserve

Kariega är ett 10000 hektar stort viltreservat 80 minuters bilresa från Port Elizabeth, nära badorten Kenton on Sea i ett bedövande vackert landskap ovanför en floddal. Här finns från och med juli 2004 alla ‘”Big Five” : lejon, elefant, noshörning, buffel och leopard. Dessutom finns bland annat flodhäst, zebra, giraff, många olika arter av antiloper och massor av fåglar.

Addo Elephant National Park

Familjevänligt bland elefanterna i Östra Kap.

River Bend är en privat safarilodge inne i Addo National Park. Den är graderad till 5 stjärnor. Här finns bara 8 rum samt en villa för maximalt 6 personer. I restaurangen bjuds en gastronomisk upplevelse av högsta klass.

På 1820-talet när vita farmare drog inåt landet för att bosätta sig vimlade det, till farmarnas förtret, av elefanter i markerna. Elefanterna jagades och målet var länge att utrota dem.

Schotia Game Reserve

Schotia är Kapprovinsens äldsta privata viltreservat och gränsar till Addo Elephant Park. Det har ägts och skötts om av samma familj sedan 1833. Här finns ungefär 2000 djur och över 40 arter.1982 påbörjades den inplanteringsprocess av djurarter som kommer att fortsätta tills reservatet rymmer alla de arter som passar in det klimat och den natur som råder.

Målsättningen är att ge besökarna en upplevelse av hur Afrika såg ut före mänskighetens ankomst. Här skall människan passa in i naturen och djuren skall leva ett naturligt liv utan inblandning av människan.

Amakhala Game Reserve

Amakhala Game Reserve ligger i det malariafria Eastern Cape i Sydafrika. Det började 1999 som ett gemensamt projekt av ägarna till sex farmer. Dessa är direkta ättlingar till de ursprungliga brittiska bosättare som kom hit 1820. På den tiden var den huvudsakliga näringen får och nötkreatur som gick ute på den vilda och ofta fientliga Zuurveld. Nu finns 11 lodger i olika stilar och prisklasser i det 7500 hektar stora Amakhala Game reserve.

Här finns också all “big five” och en lång rad andra djur som man förväntar sig ska finnas i det vilda Afrika: lejon, elefant, noshörning, buffel, gepard, giraff, zebra, gnuer, apor, sköldpadda och massor av antiloper arter. Med stor tur kan man även skymta de mer skygga djuren som hyena och bat eared fox.

Safari i Västra Kapprovinsen

I Västra Kapprovinsen, runt Kapstaden, finns ett par safarialternativ. Inget av dem håller samma dignitet på safari som Kruger eller Madikwe. Men för den som har ont om tid och ändå vill smaka lite på afrikansk safari kan en dag eller två i Sanbona Wildlife Reserve eller Inverdoorn Game Reserve ge en mycket trevlig och spännande upplevelse.

Sanbona

Sanbona Wildlife Reserve ligger 3-4 timmar från Kapstaden och är ett stort reservat med alla ”big five” strövande fritt. Det blir safari på riktigt, men eftersom det är ett kargt och stort område är det lite glest mellan djuren. Man måste stanna över natten och det väntar både lyxigt boende, superb mat och guidade turer ut i naturen med alla djuren.

Sanbona Wildlife Reserve är ett av de få viltreservat som finns att tillgå i Västra Kapprovinsen, inom bekvämt avstånd från Kapstaden. Sanbona har nyligen fått alla “big five”. Sanbona har ett avelsprogram för vita lejon och är stolt att kunna visa upp världens enda viltlevande flock.

Inverdoorn

Inverdoorn Game Reserve ligger 2-3 timmar från Kapstaden och är ett mindre reservat. Alla ”big five” finns men inte strövande fritt på samma sätt. Man kan få lite djurparkskänsla här men man ser djuren och kommer ut i ett fascinerande landskap, långt från civilisationen. Till Inverdoorn kan man åka på dagsutflykt, men man får ut mer av vistelsen om man stannar över natten.

Här finns inte elefanter men noshörning, buffel, lejon (i eget hägn), flodhästar, giraffer och en rad olika sorters antiloper. Och så ligger det lååångt borta från civilisationen i ett kargt och vackert landskap.

På Inverdoorn driver man också ett projekt för att rädda den utrotningshotade geparden. Man föder upp geparder med målet att släppa ut dom i det vilda.