Vanliga frågor om Tanzania

Många gånger uppstår det frågor innan du ska åka iväg, eller när du planerar din resa. Ibland handlar det om hur mycket pengar du ska ha med dig, ibland vill du veta hur det går till att få ett visum. Ibland vill du veta om du ska ge dricks eller hur mycket du ska ge.

På den här sidan har vi har sammanställt ett antal svar på generella frågor om Tanzania.

Här finns svar på mer allmänna frågor som hur det går till att betala resan, vad du ska ha på dig för kläder på safarin och vad du kan förvänta dig av oss som arrangör.

Behöver jag något visum?
Ja, svenska medborgare behöver ett visum som är giltigt i 90 dagar vid inresan till Tanzania. Visumet kostar USD 50 och du ansöker om ett e-visum online. Observera att det finns många lurendrejare online som tar hutlöst betalt för e-visumet – dubbelkolla att du är på en statlig sajt.

Hur länge ska mitt pass vara giltigt?
Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter inresan. Det är klokt att se till att du har ett tomt uppslag för stämplar i passet. Passkontrollanterna kan vara stränga på den punkten.

Ska jag vaccinera mig eller ta malariatabletter?
Tala alltid med din lokala infektionsklinik för att vara säker på att få rätt skydd. Generellt sett är Tanzania och Zanzibar malariaområden och malariaprofylax rekommenderas. Tänk även på att ha med myggmedel och skyddande kläder. Myggnät finns tillgängliga där det behövs.

Det kan vara klokt att ha med antihistaminsalva eller tabletter på resan, det är inte bara myggbett som kan klia och ibland är det långt mellan apoteken.

Kan jag dricka kranvattnet?
Nej, vi rekommenderar inte att du gör det. Köp en metallflaska med inbyggt filter som renar vattnet automatiskt, eller i värsta fall köper du vatten på flaska.

Ska jag ha kontanter med mig?
Tanzanias lokala valuta heter Tanzanian shilling och cent (förkortas TZS). Hotell, restauranger och andra turistmål tar ofta betalt i USD, och det är bra att ha en del dollar med sig för säkerhets skull. De tar också kort (Visa och Mastercard är mest gångbara). Men betala helst i TZS eller med bankkort i affärer och på restauranger så slipper du dåliga växlingskurser (även om de flesta lägger på en avgift för att ta betalt med bankkort). Du kan växla till TZS i Tanzania eller ta ut kontanter i uttagsautomater, som finns i de allra största städerna och på flygplatserna.

Hur gör jag med dricks?
Lönerna i Tanzania är låga, så det är rekommenderat att dricksa. Ju nöjdare du är, desto mer dricks.

Är du på safari och ska dricksa din guide/chaufför är en fingervisning att ge någonstans mellan USD 5 och 10 per person och dag. Är du särskilt nöjd med din upplevelse kan du så klart ge mer.

Övrig personal kan också dricksas, till exempel väskbärare och rumsbetjäning, motsvarande 1 USD i lokal valuta. Många lodger och hotell har en särskild drickslåda där du kan lägga dricks till övrig personal, lägg gärna något där om du är nöjd med din vistelse.

I barer och på restauranger kan du lägga på 10% av notan i dricks, eller mer om du fått ovanligt bra service.

Ska jag pruta överallt?
Inte om du shoppar i en shoppingmall eller större butikskedja. Men handlar du på en marknad eller i souvenirkiosk på någon utsikts- eller rastplats är det vanligt att pruta (detsamma gäller om du vill köpa saker av försäljare på stränder). Ge alltid ett första bud långt lägre än det du tänkt betala, och betala aldrig mer än du tycker att en vara är värd.

Får jag med mig väskorna på inrikesflyget?
Flygbolagen har begränsad plats i bagageutrymmet och föredrar att ni reser med mjuka väskor. Max 15 kilo bagage per person accepteras på de små planen.