Flodhästar, safari och beach i KZN

Dag 1

Börja semestern med att hämta ut din hyrbil på flygplatsen i Durban, i samband med att du landar. Hyrbilskontoret ligger inom gångavstånd från ankomsthallen. När du fyllt i alla papper och lämnat din handpenning är det bara att tuta och köra!

Från flygplatsen tar det ungefär 2,5 timme att köra till St Lucia. Det är en populär ort för både sydafrikaner och utländska turister. Här finns världsarvet Isimangaliso Wetlands Park. Våtmarkerna som omger St Lucia huserar flodhästar, krokodiler och en stor mängd andra djur, men här finns också stränder och bad.

flodhästar på kusten i St Lucia

Dag 2

Det finns en mängd saker att göra i St Lucia, både guidade turer och utflykter du kan göra på egen hand. En sak du inte får missa är den två timmar långa båtturen i våtmarkerna med fokus på flodhästar och krokodiler. Dessa avgår flera gånger om dagen och du kommer att se dig mätt på flodhästarna som på nätterna betar i trädgårdarna i St Lucia.

Dag 3

Lägg en dag på att köra själv i Isimangaliso Wetlands Park. Ingången ligger precis norr om St Lucia och det är en perfekt halv- eller heldagsutflykt. Det påstås att det går att se leoparder där, när vi var där senast såg vi noshörningar på vägen, så det är verkligen en häftig upplevelse.

Är du i trakterna mellan november och slutet på februari rekommenderar vi att lämna bilen vid ert gästhus och boka in er på en Turtle Safari. Mellan november och slutet på december läggar honorna ägg på stranden, och från januari fram till slutet finns det möjlighet att se äggen kläckas och bebisarna ta sig mot havet. I safarin ingår också game drive i parken på väg upp mot Cape Vidal där havssköldpaddorna finns.

Dag 4

Nu när du fått testa på att göra safari på egen hand är det dags att låta proffsen sköta djurspanandet. Kör till nationalparkerna Hluhluwe-Imfolozi (uttalas shlushluwe imfolosi) och checka in på safarilodgen. Låt bilen stå, du ska du bara åka med och njuta.

Efter en god lunch där du får träffa din guide är det dags att ge sig av på första safarituren. Vägarna är för det mesta asfalterade men det skrämmer inte djuren. Du kommer att se många bufflar och en hel del andra djur – hela Big 5 finns här.

Ungefär samtidigt som solen sjunker ner över horisonten stannar ni till, gärna på en kulle med fin utsikt, för att avnjuta den på sydafrikansk safari så klassiska “sundowner”. Du väljer om du vill dricka en klassisk Gin & tonic eller en läsk – det finns gott om valmöjligheter. Efter safarin kör ni tillbaka till lodgen för en god och mättande middag.

Dag 5

Du väcks tidigt på morgonen för att ge dig ut och fånga soluppgången och alla djuren som är aktiva nu. Det blir en härlig och häftig tur med mycket att se, och givetvis ett stopp för kaffe, te eller varför inte varm choklad med amarulalikör i?

Efter avklarad safaritur åker du tillbaka till din lodge för en god och mättande frukost, därefter har du några timmar på dig att vila eller simma i poolen. Lunchen serveras sent och sedan är det dags för eftermiddagssafari igen. Efter middagen blir det snabbt i säng efter en lång och händelserik dag.

Dag 6

Du hinner med en sista morgonsafari med chans att se det du har missat innan det är dags för frukost och utcheckning. Kör ungefär 3 timmar söderut till Umhlanga (uttalas “umshlanga”) Rocks där du ska avsluta din resa med relax.

Du är bokad på ett gästhus som ligger nära storstaden Durban (känd för sin indiska mat och laid-backstil) men också väldigt nära stranden. Det bästa av båda världar!

Dag 7

Utforska semesterorten Umhlanga Rocks – det är ingen jättestor ort men en väldigt trevlig semesterdestination precis norr om Durban. Upptäck strandpromenaden, den är vacker och lång, och havet är otroligt häftigt.

Passa på att boka bord på Chef’s Table, du kommer inte att bli besviken.

Dag 8

Njut av din sista dag i KwaZulu-Natal. Tillbringa en dag på stranden och ta det lugnt. Eller häng vid poolen på ditt boende. Glöm inte att gå förbi Whalebone Pier och ta en bild!

Testa en sundowner på The Oyster Box, ett anrikt hotell med vidunderliga utsikter över havet och fyren.

Dag 9

Det tar i princip fem minuter att köra från Umhlanga Rocks till King Shaka flygplats, så passa på och utnyttja varenda minut du har här. Sedan kör du till flygplatsen, lämnar hyrbilen och åker vidare mot nästa destination.

Kostnad för denna resa: från 11 645 kronor per person i dubbelrum

I priset ingår hyrbil i 9 dagar (ingen självrisk) som hämtas och lämnas på King Shaka, Durbans internationella flygplats. Dessutom ingår boende i St Lucia tre nätter, på safarilodge två nätter och tre nätter i Umhlanga Rocks . Frukost ingår på alla ställen, på safarilodgen ingår alla måltider, två safariturer om dagen samt te och kaffe och i vissa fall alkohol på safariturer.

I prisförslaget ingår inte några guidade turer, dessa kostar från 215 kronor och uppåt per person.

Priserna varierar beroende på säsong och boende. Självklart går det att anpassa resan efter era önskemål.

När ska du besöka KwaZulu-Natal?

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Fördelen med KwaZulu-Natal är att vädret är fint nästan året om, med undantag för mitt i vintern. Och även då är stranden vacker och häftig, även om det kanske inte alltid är just beachväder. Djuren trivs och syns året om, kanske till och med bäst under vintermånaderna när det är lättare att se dem.

Börja ditt äventyr här, genom att fylla i formuläret.