Kungadömet Eswatini

De flesta sydafrikaresenärer kommer i kontakt med Eswatini, tidigare känt som Swaziland, när de funderar på om de ska köra från Krugerområdet till St Lucia eller någon annanstans längs med ostkusten. Men vi tycker gott att du kan lägga några nätter i detta fantastiska lilla land, som har så otroligt mycket kultur att visa upp.

Eswatini är, precis som Lesotho, ett kungadöme. Landet angränsar till Sydafrika och det är fullt möjligt att betala med sydafrikanska rand när du är här. Naturen är sagolik, kulturen ständigt närvarande och människorna vänliga och generösa.

Bästa tiden att åka till Eswatini

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Du kan egentligen resa till Eswatini när som helst på året. Förmodligen är det inte din slutdestination och därför är det annat som påverkar när du vill resa dit. Men generellt sett gäller att ju högre upp du kommer desto kyligare och blötare blir det. Höglandet får alltså mest regn och där är det också som kallast. De vilda djuren påverkas inte lika mycket av torra och blöta perioder som i andra länder, eftersom Eswatinis nationalparker är så små – djuren har helt enkelt inte så många andra ställen att ta vägen.

Sommaren sträcker sig från oktober till april, ibland kan det bli så varmt som 40 grader i låglandet. Det är vinter mellan maj och september och då kan det stundtals bli riktigt kallt om nätterna. Det snöar ungefär en gång vart 20:e år, så några skidkläder behöver du inte packa.

Mantenga Lodge

Detta populära boende ligger i Ezulwinidalen, Eswatinis turistnav. Med över 35 rum finns det gott om plats, boendena har fina utsikter mot den grönskande dalen och du är nära många av Eswatinis höjdpunkter. Förutom rummen finns här en pool, restaurang och bar.

En altan med utsikt över en grönskande dal, detta är restaurangen på Mantenga Lodge i Eswatini

Mountain Inn

Bara 3 kilometer utanför huvudstaden Mbabane ligger detta lite större hotellkomplex. Här finns många olika rumstyper, en stor pool och en mängd vandringsleder. Du har utsikt över Ezulwinidalen härifrån – verkligen hänryckande.

Översiktsvy över Mountain Inn i Eswatini, med en pool i förgrunden och en större hotellbyggnad bakom, och kullar som kuliss.

Silverstone Lodge

Hänryckande utsikt på vacker, svenskägt boende. Silverstone Lodge ligger i huvudstaden Mbabane, i en vacker liten dalgång mitt i ett bostadsområde. Här finns dubbelrum och trippelrum med utsikt över vattenfallet, men även familjerum för självhushåll för den som har en stram budget.

Silverstone Falls, en mur framför en hänryckande vy av ett litet vattenfall i Eswatini