Lesotho – i skuggan av Drakensbergen

Lesotho är ett litet kungadöme, helt omgiven av Sydafrika. Det är det enda land i världen där hela landet är beläget 1000 meter över havet – det mest slående är de otroligt vackra vyerna och den magiska naturen. Det är också ett av få afrikanska länder där du kan åka skidor! Vi rekommenderar dock att du lämnar slalompjäxorna hemma och upptäcker detta land till fots, i bil eller kanske till och med via hästryggen.

Bästa tiden att åka till Lesotho

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Då Lesotho ligger högt kan temperaturerna i landet bli extrema. Oavsett när du åker kan det vara smart att packa lite varmare kläder för de kyliga nätterna. Vintermånaden juli är det väldigt populärt att ta sig uppför Sani Pass men då afrikanska bilar saknar vinterdäck kan det vara ett ganska farligt tilltag. Det händer även att vägen är så isig att den stängs helt för biltrafik. Bäst är att åka dit oktober-november eller mars-april, det vill säga i början eller slutet av sommaren. Varmast är det i januari och februari – och det är också de blötaste månaderna, med mest regn.

Några höjdpunkter i Lesotho

Bästa sättet att ta dig till Lesotho är via Sani Pass, som ligger längs med södra delen av Drakensbergen. Det är en häpnadsväckande upplevelse.

Det går att åka in i landet från Sydafrika över dagen, bara för att köra den häftiga vägen upp och avsluta på Afrikas högst belägna pub precis på andra sidan gränsen. Men det är värt att lägga flera nätter i detta fantastiska lilla land, där många lever som de gjort i hundratals år.

Här kan du lära dig mer om dinosaurien Lesothosaurus, och se dess avtryck, se bushmännens 5000 år gamla grottmålningar och uppleva en natur som slår dig med häpnad. Vi vill särskilt rekommendera dig att uppleva Maletsunyane Falls – du kan till och med rida dit på hästryggen.

Sani Mountain Lodge

Sani Mountain Lodge

Belägen på gränsen mellan Sydafrika och Lesotho med fantastiska vyer, Sani Mountain Lodge är ett riktigt bra ställe att inleda ditt Lesothoäventyr. Utsikten är givetvis ett plus men här finns även Afrikas högst belägna pub 2874 meter över havet, med god mat. Här finns dessutom en mängd olika vandringsleder med olika svårighetsgrad och längd.

Semonkong Lodge

Semonkong Lodge, Lesotho

Detta underbara boende som ligger nära Maletsunyane Falls erbjuder väldigt mycket, inte minst helt fantastiska omgivningar och en solnedgång som inte går av för hackor. Men här finns också möjlighet att rida ponny, mountainbike, gå på vandringsturer och mycket mycket mer..

Maletsunyane Falls

Detta 192 meter höga vattenfall är en av Lesothos stora attraktioner, som lockar de få turister som besöker landet. Det går att ta sig till fallen på många olika sätt men bor ni på Semonkong Lodge går det att rida hit på häst – en superhäftig upplevelse. Abseiling, det vill säga att ta sig nerför klippväggarna i sele, är väldigt populärt i området också, för den som vågar.