Garden Route

Den vackra vägsträckan Garden Route börjar strax väster om Mossel Bay och fortsätter upp längs med kusten. Beroende på vem du frågar slutar den i Plettenberg, Storms River eller kanske till och med Port Elizabeth. Oavsett vilket är det en fin väg att köra och här finns många guldkorn att upptäcka längs med resan.

Garden Route upplevs bäst i långsam takt, med egen hyrbil.  Självklart kan du avsluta (eller inleda) din Garden Route-vistelse med en safari i någon av de privata reservaten inte långt ifrån Port Elizabeth.

Vi skräddarsyr din resa så att den passar dig. Boka gärna in en kostnadsfri resekonsultation – du förbinder dig inte till något och det är helt gratis.

Bästa tiden att besöka Garden Route

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Garden Route är vackert året om – temperaturen blir sällan lägre än 18 grader. Varmast är det mellan november och april, och mest turister – både inhemska och internationella – vid jul. Högsäsong infaller mellan december och februari – då kommer alla djuren fram för att dricka vid vattenhålen. Så du som är sugen på safari vid Garden Route eller Östra Kap bör planera din resa då, och kanske kombinera med några dagar i Kapstaden. Är du sugen på strandhäng är det minst folk och förmånligast priser från februari till april. Valsäsong infaller mellan juli och november, och då är det möjligt att se valar från land. Eftersom Garden Route är kustnära kan det regna i princip när som helst, speciellt under vintermånaderna juni och juli.

Kombinera Garden Route med safari

Det finns flera olika riktigt bra safarimöjligheter längs med Garden route. Vid Östra Kap, i närheten av Port Elizabeth, ligger nationalparken Addo Elephant National Park och i närheten av den finns det ett flertal riktigt bra safarilodger. Mer om de olika reservaten på sidan om safari i Östra Kap.

Inte särskilt långt från Mossel Bay ligger dessutom Gondwana Private Game Reserve. Förutom en superfin lodge har de enskilda villor för er som reser med familj och/eller vänner. För den äventyrlige har de en tre dagars walking safari. Så du har gott om saker att välja mellan om du vill utnyttja det bästa av Garden Route.

En elefant i närbild, på safari i närheten av Garden Route

Några höjdpunkter på Garden Route

Längs med Garden Route finns det mycket att upptäcka. Och beroende på intresseområde kan det vara olika delar som lockar. Surfing i Jeffreys Bay, mysiga skogspromenader i Wilderness, strandliv och ostron i Knysna eller naturupplevelser i häftiga Tsitsikamma National Park. Här är några av våra favoriter:

Canopy Tours

För den äventyrliga rekommenderar vi Tsitsikamma Canopy Tours, en ziplineupplevelse utöver det vanliga. Svinga dig högt över skogen med enbart en lina om midjan och njut av utsikten. Är du eller någon i ditt ressällskap höjdrädd finns “Woodcutters tour” som tar exakt lika lång tid som Canopy Tours, men är en guidad rundtur på marken där du får lära dig mer om de majestätiska träden i skogen, och dess historia.

Oudtshoorn

struts i Oudtshoorn nära Route 62, ett alternativ till Garden Route i Sydafrika

Oudtshoorn ligger visserligen inte direkt på Garden Route men är ett oslagbart resmål mest på grund av de vackra vägarna dit – och strutsarna! Oudtshoorn är nämligen den enda staden i världen som lever på strutsfarmning, det finns 90 000 strutsar i området och det går att rida strutsar och stå på strutsägg. Där finns också ett stort grottsystem, Cango Caves. 

Storms River

Storms River Bridge, Tsitsikamma

I nationalparken Tsitsikamma, ett måste för alla naturälskare och äventyrssjälar, finns dessa vackra hängande broar över Storms River. Här är det möjligt att bada, åka ribbåt, paddla kajak eller bara utforska den häftiga naturen.

African Breeze

Ett charmigt och prisvärt litet guest house på Leisure Isle mitt i Knysnalagunen. Härifrån har du nära till badvänliga stränder och alla utflykter som Knysna kan erbjuda, men kan också välja att bara slappa vid poolen. Rummen har egna ingångar och utsikt över trädgård och pool, och det finns cyklar att låna för den som vill upptäcka området.

Entrén till gästhuset African Breeze på Leisure Isle i Knysna, en av höjdpunkterna på Garden Route

Bamboo Guest House

Ett prisvärt och komfortabelt boende i Knysna med distinkt afrikansk stil och hemtrevlig känsla.

Här finns 14 individuellt inredda rum, varav tre familjerum och två rum som funkar för dig som vill ha self-catering och laga mat själv. Det är enkelt men väldigt väldigt trevligt.

Barringtons small hotel

Barringtons har en otroligt välbesökt restaurang, mikrobryggeri, delikatessenbutik med mera. Det finns också ett fåtal fina hotellrum, vissa med altan, andra utan. De med altan är absolut finast och de båda stränderna enbart fem minuters bilfärd bort.

Garden Route-boende i Plettenberg Bay, Barringtons Small Hotel

Bella Manga Country Escape

Familjevänligt och lantligt boende strax utanför Plettenberg Bay. Här väljer du mellan vanliga, trestjärniga rum med bed & breakfast (varav två i en gammal silo!), sviter med sjävhushåll i en omgjord ladugårdsbyggnad och enskilda stugor som ligger lite avskilt. Den gamla ombyggda gården är gedigen och charmig.

Cinnamon Guest House

Ett femstjärnigt boende i Wilderness, nedanför Outeniquadalen och bara 400 meter från Wilderness Beach. Cinnamon Boutique Guest House ligger mitt emellan Knysna och Mossel Bay och har 13 fint inredda sviter, alla med balkong och utsikt antingen över bergen eller trädgården och poolen. Den täta skogen ger skydd från Garden Routes annars ihärdiga blåst.

Dolphin’s Playground

Budgetboende på Plettenberg Bays välkända strand Robberg Beach. Här finns enbart tre rum, men utsikterna från några av dem är häpnadsväckande. Finns det delfiner i havet utanför kan du se dem från sängen! Det går också att hyra hela boendet, skulle ni vilja det.

Head over Hills

Ett femstjärnigt, prisbelönat boende med oslagbar utsikt över Knysna Heads, Indiska oceanen och Knysnas världsberömda lagun. Det är ett svenskägt, litet men exklusivt boende med åtta rum och en vinkällare i världsklass. Det finns flera förmånliga golfpaket att utnyttja om ni inte åker när det är högsäsong – kontakta oss för mer information.

Leisure Isle Lodge

Lyxigt boutiqueboende bara meter ifrån stränderna på Leisure Isle i Knysnas lagun. Här finns elva luxuöst inredda rum i olika prisklasser, varav sju har utsikt över lagunen. Frukost äter ni på däcket med utsikt över lagunen. Leisure Isle Lodge är ett av få boenden på ön som har en restaurang – och den är riktigt bra. Det finns även ett spa för den som vill skämma bort sig lite extra.

Lilypond Country Lodge

För dig som söker vackra trädgårdar och nära till naturupplevelser finns detta fina boende mitt emellan Plettenburg Bay och Storms River, i anslutning till Tsitsikamma National Park. Här har du det bästa av två världar och kan välja mellan nationalparken eller stränderna i Plettenburg Bay.

Mossel Bay Guest House

Lugnt och familjärt boende i Mossel Bay, nära till stränder, restauranger, fiske och mycket mer därtill – men ändå avskilt. Detta lilla guest house har fyra rum varav ett familjerum med våningssängar för barnen. Det är gulligt och väldigt personligt.

Robberg Beach Lodge

För dig som vill ha lyxiga boenden med direkt access till stranden. Robberg Beach Lodge ligger på den berömda stranden och rummen fördelas i fyra olika villor. Vissa av rummen har havsutsikt, andra inte. Familjer är varmt välkomna, här finns både sviter och vanliga familjerum.

Thanda Vista

Exklusiv bed & breakfast minuter från stranden i Plettenburg Bay. Detta fyrstjärniga boende har fem luxuösa rum med AC och wifi. Tre av dessa har oslagbar utsikt över havet och de vita sandstränderna som Plettenburg Bay är känt för.

Det här är ett litet urval av boendena vi kan erbjuda längs med Garden Route. Det finns många fler, både orter och guest houses. Kontakta oss och berätta om dina önskemål så hittar vi något som passar just dig.