Johannesburg och Pretoria – mer än bara stopover

Johannesburg och Pretoria

Johannesburg är mycket mer än bara ett stopp i väntan på safari och resten av ditt Sydafrikaäventyr. Staden och omgivningarna har oerhört mycket att bjuda på.

Lär dig mer om landets och kontinentens historia på Apartheidmuseet och Cradle of Humankind. Utforska nutiden i Soweto. Och ja, det är till och med möjligt att åka på safari i Pilanesburg eller något av de närliggande reservaten.

Johannesburgs flygplats har dessutom bra förbindelser med populära destinationer som Mauritius, Mozambique och Victoriafallen så det är enkelt att kombinera med sol, bad och äventyr. Och lyxiga Rovos Rail tar dig från Pretoria ut i Afrika på en tågresa de flesta bara kan drömma om.

Bästa tiden att åka till Johannesburg

JANFEBMARAPRMAJJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Utmärkt

Bra

Okej

I Johannesburg är det precis som i resten av Sydafrika högsommar i december till februari, men till skillnad från Kapstaden är det också som regnigast då. Medeltemperaturen vid den här tiden ligger på cirka 25 grader.

Därför är den bästa tiden att besöka Johannesburg, Pretoria och omgivningarna mellan slutet på februari och maj, samt september till början av november. Du slipper regnet men kan njuta av en förhållandevis hög temperatur.

Även vintertid i juni till augusti, är temperaturerna helt ok men tänk på att det kan bli riktigt kallt på nätter och morgnar. Ska du på safari under den här perioden behöver du packa riktigt varma kläder.

Missa inte dessa upplevelser

Kom nära det sydafrikanska folket i nutid och dåtid. Och upptäck omgivningarna från ovan! Det finns mängder av saker att se och göra i och omkring Johannesburg – här är några av de bästa.

Soweto

Soweto guidad tur med Lebo Soweto i Johannesburg

Upplev jättekåkstaden Soweto tillsammans med någon som bor och verkar där. Vi kan ordna guidade turer med cykel, tuktuk eller till fots. Turerna är interaktiva, det vill säga du träffar riktiga människor och lär dig mer om dem genom att umgås med dem.

Dessutom kan du få njuta av traditionell afrikansk mat i denna mycket vänliga samhälle.

Ballongsafari

Tre luftballonger svävar över en safaribil. Bill Harrops Balloon Safaris tar dig från Johannesburg och Pretoria till en luftfärd du sent kommer att glömma

Med Bill Harrops Original Balloon Safaris får ni möjlighet att se naturen från ovan. I vackra Magalies River Valley, nära arkeologiska världsarvsplatsen Cradle of Humankind norr om Johannesburg, kan du njuta av en tyst färd ovanför trädtopparna. Det är också möjligt att göra en ballongsafari och titta på djur i Mabula Private Game reserve eller Entabeni Safari Conservancy.

Apartheidmuseet

Två personer med ryggsäck tittar genom en grind på svartvita bilder på Apartheidmuseum, Johannesburg, Gauteng

På Apartheidmuseet får du lära dig om Sydafrikas historia under 1900-talet. Den viktigaste aspekten av den här perioden är givetvis apartheidsystemets uppgång och fall. Under den här tiden diskriminerades eller segregerades människor systematiskt, enbart på grundval av sin hudfärg.

Det är en högklassig och skakande interaktiv upplevelse.

Safari i närheten av Johannesburg och Pretoria

Du behöver inte köra 6 timmar till Krugerparken för att uppleva en häftig safari. Det finns ett flertal bra alternativ i närheten av Johannesburg, alla med fördelen att de är malariafria.

Framför allt rekommenderar vi privata reservatet Madikwe cirka 3,5 timmes bilväg bort. Men även inom en närmare radie finns det möjlighet att se vilda djur.

Pilanesberg Game Reserve är ett stort (inhägnat) reservat drygt två från Johannesburg och Pretoria. Här finns alla Big 5, men en liten varning för att det kan bli trafikstockning vid de häftigare djuren. Reservatet ligger i ett gammalt vulkanområde. Här möts Kalahariöknen och frodiga Lowveld, vilket skapar en spännande natur.

Mindre än tre timmar norr om Johannesburg ligger Welgevonden Game Reserve, ett privat reservat med ett flertal fina lodger. Även här finns alla Big 5. Dessutom begränsar de antalet bilar i reservatet vilket innebär inga trafikstockningar vid lejon eller leoparder.

För dig som har bråttom eller en slimmad plånbok finns det ett familjevänligt privat reservat som erbjuder dagturer. Plumari Private Reserve är ett av de närmaste Big Five-reservaten till Johannesburg och Pretoria.

safari i närheten av Johannesburg

The View Boutique Hotel

Lyxig men prisvärd femstjärnigt boende i Johannesburgs gröna oas, förorten Auckland Park. Ett omsorgsfullt renoverat hus med över hundra år på nacken, The View har fina, komfortabla rum, en vacker trädgård med pool och eget restaurang. För den som vill skämma bort sig finns det även en spa.

The View Boutique Hotel, Johannesburg

Claire’s of Sandton

Ett av våra mest populära boenden i Johannesburg. Fyrstjärniga bed & breakfasten Claire’s of Sandton ligger nära shoppingmeckat Sandton, men trots detta är det lugnt och skönt i trädgården och vid poolen. Med enbart åtta rum är du garanterad en personlig upplevelse till ett riktigt bra pris.

Poolen och trädgården på Claire's of Sandton, ett av våra mest populära gästhus i Johannesburg

Agterplaas Bed & Breakfast

Ett riktigt prisvärt alternativ i mysiga Melville. Ett lite enklare boende i ett restaurangtätt område, Agterplaas Bed and Breakfast har 14 rum och garanterar en personlig upplevelse. För dig som vill stanna lite längre finns en rymlig stuga med ett enklare kök. Alla rummen har AC, tv, kylskåp med dryck och gratis wifi.

Agterplaas Bed & Breakfast, Johannesburg

Detta är endast ett urval av de boenden vi kan erbjuda i Johannesburg och Pretoria med omnejd. Kontakta oss med dina önskemål så hjälper vi dig att hitta det du önskar.