KwaZulu-Natal – något för alla

KwaZulu-Natalprovinsen är en stor region med många olika höjdpunkter – vandring i bergen, ofördärvade stränder, våtmarker med ett myller av vattenliv samt några av världens bästa dykupplevelser. Kombinationen gör att KwaZulu-Natal kan erbjuda dig en fascinerande upplevelse. Historiken bakom Zulufolket och krigen som utspelats här är en extra krydda.

Låt oss skräddarsy din resa i Sydafrika. Boka in en kostnadsfri resekonsultation redan i dag – det är helt gratis och du förbinder dig inte till något.

KZN och Swaziland

Utsikten från Drakensbergen i KwaZulu-Natal i Sydafrika, det är många kullar med grönt gräs i en nästan oändlig vy.

Vill du upptäcka KwaZulu-Natal och Swaziland? På två veckor kan du få en magnifik upplevelse och se stora delar av området – från cirka SEK 10200 per person, inklusive hyrbil.

Safari och stranden

Tomma, blåa solstolar på Thonga Beach Lodge Elephant coast i KwaZulu-Natal

Skäm bort dig med en häftig fyradagars safari i Sabi Sands och Krugerparken och avsluta med tre dagar på Elephant Coast i KwaZulu-Natal, där du kan njuta av helsköna dagar vid havet. Från cirka SEK 12500 per person.

Bästa tiden att åka till KwaZulu-Natal

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

KwaZulu-Natal är en stor turistdestination med många geografiska skillnader. Vid kusten är det soligt året om, med en tropisk värme och hög luftfuktighet. Vattnet i havet blir sällan kallare än 20 grader oavsett om det är vinter eller sommar. Därför är det vad du ska göra i KZN som borde påverka ditt val.

Är du ute efter safari och vilda djur är den torra vinterperioden mellan april och september den bästa tiden. Vegetationen är glest och djuren syns bättre. Det är varmt på dagarna men kyligare på nätterna.

Är det bad och strandliv som hägrar är det som sagt varmt året om, med högst temperatur (och luftfuktighet) under sommarmånaderna december till februari – cirka 24-32 grader – och lägst temperatur i juli, cirka 20 grader.

Fågelskådare bör komma hit mellan november och mars, då är flyttfåglarna på plats. Detta infaller med regnsäsongen, men regnskurarna brukar vara kraftiga och övergående och solen är snabbt tillbaka.

Den som vill vandra i Drakensbergen gör bäst i att åka dit under höstmånaderna april och maj. Även våren är vacker, med blomstrande vildblommor. Eftersom stora delar av bergskedjan ligger över 3000 m över havet är det betydligt svalare än kustområdet. På vintern kan det till och med snöa.

Safari i KwaZulu-Natal

en buffel i förgrunden med stora horn, det finns många bufflar i KwaZulu-Natals olika parkerDet finns flera olika safariparker i KwaZulu-Natal-provinsen. Mest kända är de två parkerna Hluhluwe-Imfolozi, som ligger precis bredvid varandra, ungefär en timme från St Lucia. Hit kan du köra själv och leta efter djur, eller boka en heldagstur om du vill åka med guide och slippa köra. Det finns också safarilodger i parken och flertalet håller riktigt hög klass. Strax norr om St Lucia är det möjligt att köra in i Imfolozi Wetlands park och upp mot Cape Vidal, där det också finns bra snorkling. Även här kan du köra själv, eller boka heldagstur.

Halvvägs mellan Durban och Johannesburg ligger privata reservatet Nambiti, med ett flertal riktigt fina safarilodger. Det är ett malariafritt Big Five-reservat, men här ser du även geparder och annat spännande vilt. Ett perfekt start eller avslut till din vistelse i KZN.

Rhino Ridge

Välkommen till Hluhluwe Imfolozis enda fyrstjärniga lodge. Rhino Ridge ligger uppe på en höjd med oändligt vackra vyer över parken. Rummen är lyxigt sköna med riktigt fina duschutrymmen och fönster ut mot bushen. Här finns både spa och infinity pool för dig som vill relaxa ordentligt mellan dina game drives.

Utsikten från lodgen Rhino Ridge i solnedgång i Hluhluwe-Imfolozi-reservatet i KwaZulu-Natal

Nambiti Plains

Detta fyrstjärniga boende ligger i Nambiti Private Game Reserve, 3 timmar från Durban. Lodgen har en ekovänlig profil och har således ingen odlad trädgård, utan ligger mitt i bushen. Här finns sju rum, alla med egen veranda, stort badrum, badkar och utedusch. Flera av dem går att boka som familjerum.

Två giraffer syns i bakgrunden, i förgrunden två tomma solstolar varav det ligger en kikare på en. Denna lodge ligger i Nambiti Plains, i KwaZulu-Natal

Elephant Rock

Ett trestjärnigt, familjevänligt safariboende i Nambiti Private Game Reserve. Här tar man emot barn över tre år (barn under tre år endast om ni abonnerar hela lodgen). Sammanlagt finns det fem rum, varav ett familjerum, och sammanlagt kan lodgen ta emot tio gäster, vilket borgar för en exklusiv och personlig upplevelse till oslagbart pris.

Solnedgång från utsiktsplatsen på Elephant Rock, en safarilodge i Nambitireservatet i KwaZulu-Natal

Strandliv i KwaZulu-Natal

Det finns otroligt fina stränder i KwaZulu-Natal, och på många ställen fina strandpromenader. Umhlanga ligger som en förort till Durban, väldigt nära flygplatsen. Och så fortsätter det sedan längre norrut, ända upp till Mozambique.

St Lucia med dess flodhästar är en av våra favoritplatser, med boenden i de lägre prisklasserna och en mängd olika aktiviteter som passar både dig som vill bada och dig som vill snorkla. Men för total relax och en underbar service rekommenderar vi en av beachlodgerna på Elephant Coast.

Elephant Coast, St Lucia

Ett mycket prisvärt och mysigt boende på en av huvudgatorna i St Lucia. Trots centralt läge bjuder en stor trädgård in allt från små apor till flodhästar. Rummen är fräscht inredda med afrikanska inslag. Vissa ligger i direkt anknytning till den härliga poolen och andra skryter med utomhusdusch. Här finns både familjerum samt vanliga dubbelrum och en fin trädgård att vandra runt i.

Flamingo Lodge

Prisvärt och bekvämt boende i Umhlanga Rocks, med nära till stranden, strandpromenaden och så finns alla restauranger inom gångavstånd. Här finns både vanliga dubbelrum, familjerum med bäddsoffor för familjen som har små barn, samt en lägenhet för självhushåll med plats för fyra personer. Här finns också givetvis en pool samt gratis wifi i alla rummen.

The Grange

Ett familjärt lantligt hem i de finare delarna av Durban. Perfekt för dig som vill övernatta nära flygplatsen eller har några dagar i Durban med omnejd. Detta fyrstjärniga gästhus har fem individuellt inredda rum, bra wifi och en härlig pool. Här blir du ordentligt omhändertagen av den omsorgsfulla personalen.

Sandals, Umhlanga Rocks

Superhärligt femstjärnigt gästhus i Umhlanga Rocks. Sandals är som hemmet du aldrig visste att du hade. Ägarna tar väl hand om dig och din familj, ger restaurangtips, bjuder på sundowners och får dig helt enkelt att känna som om du är en efterlängtad gäst som äntligen kommit för att hälsa på. Här finns ett fåtal rum samt en trevlig lägenhet för den som reser med familj. Givetvis är det strandnära.

Thonga Beach Lodge

Någon timme norr om St Lucia finns detta femstjärniga beach lodge, en av Elephant Coasts mest romantiska boenden. Här finns 12 komfortabla rum bara några meter från stranden, varav några har havsutsikt och egen liten pool. Hela lodgen är designad för att vara så hållbar och miljövänlig som möjligt. Ett boende i världsklass.

Thonga Beach Lodge, Elephant Coast, KwaZulu-Natal

Umlilo, St Lucia

Trots att huvudgatans butiker och restauranger bara ligger ett par minuters promenad bort skulle man kunna tro att Umlilo Lodge ligger mitt i djungeln. De 11 smakfullt inredda rummen har alla en egen liten uteplats och omringar en grönskande trädgård. Små slingrande gångvägar och trappor tar dig över den ständigt porlande bäcken till sällskapsrummet eller poolen.

umlilo lodge, st lucia

Förslagen ovan är endast ett urval av de boenden och safarilodger som vi kan erbjuda i KwaZulu-Natal. Hör av dig med dina önskemål så hittar vi något som passar just dig och ditt sällskap.

Några andra höjdpunkter i KZN

Förutom St Lucia och stränderna norr om Durban, och safari i Hluhluwe-Imfolozi finns det mycket mycket mer du kan göra här.

Hajka i Drakensbergen

Drakensberg, KwaZulu-Natal

Drakensberg är en jättelik bergskedja som syns från många delar av Sydafrika. Här finns många olika vandringsleder – allt från en eller två timmar till tio eller fler. En stor bonus är att uppe i bergen finns många tusen år gamla teckningar gjorda av bushmännen som tidigare bott i området.

Dykning i världsklass

Aliwal Shoal, dykning Sydafrika

Vid Umkomaas en timme söder om Durban finns en av världens bästa dykplatser, Aliwal Shoals. Även betydligt längre norrut, vid Sodwana Bay, finns dykning i världsklass. Vi bokar gärna dykpaket till hela sällskapet, vare sig ni är nybörjare eller vana dykare.

Upplev Sani Pass

Sani Pass, Drakensberg, KwaZulu-Natal

Nere vid södra Drakensberg finns 27 kilometer långa Sani Pass, en häftig ringlande väg in och upp mot Lesotho. Bara att köra vägen är en riktigt spännande upplevelse, med bedövande vyer. Lokalbefolkningen åker gärna hit under vintern när det är snö och is på vägen – kanske lite för spännande…

Antbear Lodge

Mitt uppe i de dramatiska Drakensbergen ligger detta gästhus för dig som är naturälskare. Ägarna älskar närområdet och ger gärna tips på olika vandringsleder. Perfekt läge för att utforska bergskedjan, vandra, rida, paddla eller bara slappa i öppna landskap med vidsträckta vyer. Missa inte deras fantastiska grottrum som erbjuder utsikter utöver det vanliga och en jacuzzi i rummet.

Malachite Manor

I Underberg i södra Drakensbergen, lagom för ditt äventyr uppför Sani Pass, ligger detta fyrstjärniga gästhus med boutiquekänsla. Vackert beläget med fantastiska vyer, här finns sex individuellt inredda, lyxiga dubbelrum och en restaurang med ambitioner.

Witsieshoek Mountain Lodge

I norra Drakensbergen, med slående utsikt över Sentinels Peak, ligger detta boende. Här finns rum i ett flertal olika prisklasser och en mängd olika vandringsleder, som du kan gå själv eller tillsammans med en guide. Alla rummen har slående utsikter över bergen runtomkring. En riktigt bra utgångspunkt för att upptäcka norra Drakensberg.