Safari i Sydafrika

Funderar du på safari i Sydafrika? Det finns en rikedom av upplevelser, och vi väljer gärna ut den som passar dig och dina reskamrater bäst. Vare sig ni söker en malariafri safari, den bästa safarin för barn eller längtar efter att komma riktigt nära lejon, elefanter eller zebror.

Vi bokar er på små, personliga safarilodger i privata reservat, där ni åker ut i öppna bilar med guide. Det är en upplevelse utan dess like att befinna sig i djurens naturliga miljö på deras villkor. Och ett sätt att skapa minnen för livet.

Att boka din safari med oss kostar dessutom inget extra – vi lägger inte på några avgifter men bjuder på personlig service och vår expertis. Boka en resekonsultation med oss! Det är gratis och du förbinder dig inte till något.

Vilken safari väljer du?

Det många inte tänker på är att Sydafrika är ett otroligt stort land, vilket kan innebära mycket restid. Ska du åka på safari i Sydafrika behöver du fundera på ett antal olika saker:

  • Hur mycket vill jag resa runt?
  • Kan jag tänka mig att köra själv för att hålla nere resekostnaderna?
  • Vad är viktigast för mig, safariupplevelsen eller allt annat jag vill göra?

Svaren på dessa frågor påverkar i var du väljer att lägga din safari i Sydafrika. För det finns betydligt mer än Krugerparken – andra, mer lättillgängliga och malariafria områden som kanske ligger bättre till när det gäller resten av din semester. Men kanske inte erbjuder riktigt samma upplevelse.

Kruger

rhino noshörning framför en safaribil i Krugerparken på safari i Sydafrika

Krugerparken med omnejd är Sydafrikas mest kända nationalpark. Men en bilresa dit från Johannesburgs flygplats kan ta 6-7 timmar – eller mer. Det finns goda förbindelser med inrikesflyg, vilket givetvis påverkar priset. I gengäld får du riktigt bra safari. Och eftersom konkurrensen är hög finns många riktigt högklassiga safarilodger i olika prisklasser.

Madikwe

Vill du minimera körandet ligger privata reservatet Madikwe Game Reserve bara 3-4 timmars bilresa norr om Johannesburg, nära gränsen till Botswana. Safariupplevelsen här är i samma klass som Krugerparken – med fördelen att det är malariafritt och ont om andra turister.  I Madikwe får du en riktigt exklusiv upplevelse med stor djurrikedom.

Östra Kap

Om du tänker köra Garden Route i hyrbil men inte är sugen på att inleda eller avsluta din resa i Kruger eller Madikwe finns det riktigt bra malariafri Big 5-safari i området kring Port Elizabeth och Addo Elephant National Park. Safarin håller i princip lika hög klass som det mesta i Krugerområdet, och här finns flertalet reservat med barnvänlig profil. Vill du inte köra kan du flyga från Port Elizabeth till Kapstaden, Johannesburg eller vidare till andra äventyr i Afrika.

Kapstaden

För dig som vill hålla dig i närheten av Kapstaden och Kaphalvön, och kanske slippa köra bil själv, finns ett flertal hyfsat bra privata reservat bara några timmar bort. Vi rekommenderar särskilt Sanbona och Gondwana som du kommer till på 3-4 timmar, båda passar även dig som kör Garden Route. De safariparker som ligger närmare Kapstaden har en undermålig djurhållning och därför bokar vi inte dem.

Fler frågor om safari i Sydafrika

Vad kostar det?

En giraffe tittar ner till höger. Det är vanligt att se giraffer på safari i Sydafrika

Ska du bara åka på safari en gång i livet är det värt att låta det kosta lite. Tänk på att din turistpeng går inte bara till att betala ditt boende utan även till att bevara djurens naturliga miljö. Dessutom ingår oftast alla safariturer i bil, all mat och i vissa fall all dryck i priset. Vår billigaste safari i Sydafrika kostar ungefär 3500-4000 kronor per person och natt men vi rekommenderar att du budgeterar för minst 4500 kronor per person för den allra bästa upplevelsen. Här hittar du fler svar på frågor du kan tänkas ha om safari.

Får barnen följa med?

Pappa och barn i safaribilen. Klart du kan ta med dig barn på safari i Sydafrika

En safari skapar minnen för livet – självklart ska barnen med på safari i Sydafrika! Det blir en fantastisk resa även för dem. Det finns flera malariafria safarilodger som har en barnvänlig profil, med särskilda program för de små. De allra minsta kan få åka på egna safariturer och lära sig mer om naturen medan de lite äldre får följa med de vuxna. På Safaribloggen har vi skrivit om vad du behöver tänka på innan du bokar safari med barnen. Här finns dessutom lite tips på hur du gör safarin rolig för barnen.

När ska du åka?

En stor elefant med jättestora betar kliver fram i förgrunden, i bakgrunden syns en bil fylld med personer på safari i Afrika Sydafrika

Den bästa tiden att åka på safari i norra Sydafrika är juni, juli eller augusti. Men alla vill inte resa iväg när sommaren är som finast i Sverige. Vill du se många ungar är november och december bästa månaderna – då är också vädret i Kapstaden bättre. Har du tänkt att åka på safari i södra delarna av landet är bästa tiden att åka någon gång mellan december och februari. Då det är högsäsong kring jul och nyår rekommenderar vi att undvika den perioden om det går. Priserna är lägre och valmöjligheterna är större då.

turister tittar på giraffer medan de är på walking safari i Sydafrika

Safari i Sydafrika – hur går det till?

När du har klart för dig vilka dina prioriteringar är vill du säkert veta mer om vad ni kan förvänta er att uppleva på er safari i Sydafrika.

Vi rekommenderar minst två nätter, helst tre, för den bästa upplevelsen.

Vi bokar helst in er privata reservat, där ni åker ut på tur två gånger om dagen i en öppen bil, med egen guide och ibland en spårare.

Det blir så mycket bättre med någon som inte bara har lätt för att hitta djuren, men kan berätta mer om deras vanor och om naturen runtomkring er, så att ni kan koncentrera er på att njuta.

 

Så går det till:

Tillvaron på sydafrikanska safarilodger följer i stort sett samma mönster varje dag. De allra flesta boendena är vana vid matallergier eller särskilda kostvanor, så länge de vet om det i god tid innan du kommer. Och givetvis går det att skippa någon av aktiviteterna om du skulle önska.

  • Incheckning: För att maxa safariupplevelsen checkar du och ditt sällskap in på er lodge kring lunchtid. På vissa boenden ingår lunch, på andra inte.
  • Eftermiddags och kvällstur: När du har kommit i ordning åker ni ut på en eftermiddagstur, med stopp för en härlig drink i samband med solnedgången och därefter en del körning i mörker med möjlighet att se nattaktiva djur.
  • Morgonturen: Tidigt nästa morgon är det dags igen, då med en fikastopp i bushen innan ni är tillbaka på ert boende för en mättande frukost.
  • Extraturer: Vissa lodger erbjuder en walking safari, en kortare tur i vildmarken till fots, efter frukosten. På andra lodger kan du ersätta din morgontur med en längre walking safari. Kolla gärna med oss om detta är något ni vill göra, så försöker vi boka in det redan innan ni åker.
  • Ledig tid: Efter frukosten är det möjligt att vila på ditt rum eller vid poolen, träna på gymmet eller sitta på altanen och spana efter djur. En lättare lunch serveras ofta ganska sent.
  • Utcheckning brukar ske efter frukosten.

Sydafrika – mycket mer än safari

Klart att du ska åka på safari i Sydafrika. Men glöm inte bort allt det andra! Resten av landet har mycket mer att erbjuda. Kombinera gärna med ett besök i Kapstaden och Kaphalvön och en härlig bilfärd längs med Garden Route. Åker du mellan juli och november ska du givetvis åka på valsafari också. Och glöm för all del inte bort det härliga vinlandet, med mat i världsklass och smakfulla viner.

Redo för nästa steg?

Fyll i dina uppgifter och berätta mer om dina önskemål, så kontaktar vi dig om din stundande safari i Sydafrika så fort vi kan.


Dröm nu - res sen! Tina Sayed Nestius framför en giraff vill att du drömmer nu genom att boka en gratis resekonsultation med henne