Safari i Afrika

Ordet “safari” betyder resa på Swahili. Och din upplevelse på safari i Afrika blir både en yttre och en inre resa. Det är otroligt mäktigt att få uppleva vilda djur i sin naturliga miljö – och en ynnest att få se några av jordklotets utrotningshotade arter. Faktum är att när du åker på safari i Afrika ser du till att bibehålla den möjligheten eftersom en stor del av det du betalar går direkt tillbaka till djuren.

Oavsett vilket land du är sugen på och hur stor din plånbok är har vi något som passar dig. Vi skräddarsyr resan efter dina önskemål, utan att ta några extra avgifter.

Så jobbar vi på Afrikakompaniet för att skapa din drömresa. Blir du sugen? Boka en resekonsultation med oss! Det är gratis och du förbinder dig inte till något.

Safari i Afrika – hur går det till?

En guide pekar på elefanter som går över vägen, både vuxna och små elefanter, en vanlig syn på safari i Afrika.Du som aldrig har rest till Afrika för att göra safari har säkert många frågor. Vad kostar det? Hur länge borde vi vara borta? Vilka djur kommer jag att se? Hur funkar det att ta med barn på safari?

När det gäller kostnaden brukar vi säga att räkna med minst motsvarande 3500 kronor per person och natt för en riktigt bra upplevelse i Sydafrika, minst 5000 kronor per person och natt i Kenya och Tanzania, medan övriga resmål är dyrare. Det kan kosta lite mindre och det kan definitivt kosta mer, men ungefär så mycket bör du budgetera för oberoende av vart du tänker åka.

Att ta med barn på safari i Afrika är för det mesta inga problem. Vi anordnar safariresor på barnvänliga lodger med särskilda safariprogram även för de små. Här finns några tips på vad du som vill åka på safari med dina barn ska tänka på.  Och här finns lite fler idéer på hur ni kan göra semestern roligare för barnen. Tänk på att vissa aktiviteter inte lämpar sig för de minsta barnen, och att det finns risk för malaria på de allra flesta safariresmål.

Vilket land du väljer att göra din safari i påverkas av dina övriga önskemål. Här är det lättast att ha en dialog med oss, men vi har tagit fram några riktlinjer, och via länken hittar du mängder med fler frågor och svar om hur det är att åka på safari i Afrika.

Krugersafari och stranden

En stor elefant med jättestora betar kliver fram i förgrunden, i bakgrunden syns en bil fylld med personer på safari i Afrika.

Skäm bort dig med en häftig fyradagarssafari i Sabi Sands och Krugerparken och avsluta med några dagar på Elephant Coast, där du kan snorkla med delfiner och njuta av helsköna dagar vid havet. Från cirka 18500 SEK per person i dubbelrum.

Safari & sanddyner

En jättelik, röd sanddyn med pyttesmå människor som klättrar uppför den. Namibia är en bra destination för en safari i Afrika

Vill du uppleva Namibias höjdpunkter men inte har så himla gott om tid? På denna sjudagarstur får du åka på safari i Etosha, hänga på stranden i Swakopmund och uppleva de mäktiga sanddynerna i Sossusvlei. Från SEK 20 200 per person.

Serengeti & Zanzibar

Några geparder spanar ut över savannen från en myrstack. Geparder är en vanlig syn på safari i Tanzania, Afrika.

En tiodagarsresa där du kombinerar det bästa av norra Tanzania med en avslutning på fantastiska paradisön Zanzibar. Kostar från 35 000 kronor per person. Det går att variera denna resa så den blir både kortare och längre, helt beroende på vad fokus för din safari i Tanzania är.

Kenyas höjdpunkter

Närbild på en lejonhanne som verkar titta direkt in i kameran, en inte helt ovanlig bild att ta när du är på safari i Kenya, Afrika

En tiodagarsresa där du får uppleva det allra bästa Kenya har att erbjuda. Du börjar din safari direkt efter att du landat på flygplatsen och därefter fortsätter äventyret. Från cirka 20500 SEK per person i dubbelrum.

Safari i Afrika – Tanzania, Kenya eller Sydafrika?

Även om grundprincipen för en safari i Afrika är densamma – ni åker ut i safaribil tillsammans med en guide, för att uppleva vilda djur i deras naturliga miljö – skiljer sig upplevelsen åt i Afrikas olika länder. För att ge dig bäst information innan du fattar beslut om vart du vill åka har vi sammanställt några av skillnaderna mellan våra mest populära resmål.

Men för att göra det enkelt: en safari i Sydafrika är för dig som vill kombinera din safari med mycket annat – sightseeing, god mat, kultur, äventyr, golf med mera. Safari i Kenya eller Tanzania är för dig som tycker att safarin är resans höjdpunkt och gärna vill lägga fyra-fem dagar på det – och kanske avsluta med några sköna, lata dagar på stranden.

Safari i Sydafrika – så går det till

en elefant framför en safaribil i Krugerparken. På bilen syns en spårare sitta till synes oberörd. Det är vanligt med spårare när du är på safari i Afrika, särskilt i Sydafrika.Vi bokar helst in er på lodger i privata reservat. Schemat på de flesta är i princip likadant från dag till dag.

Ni åker ut med guide och ibland spårare två gånger om dagen – en gång före frukost och en gång på eftermiddagen, i samband med skymningen. I många av de privata parkerna finns möjlighet att lämna vägen och komma nära djuren. Reservaten har stränga regler för hur mycket djuren får störas, så ni kan vara trygga med att det hela sker på deras villkor.

I Sydafrika kan bushen stundtals vara tät och det kan gå många minuter utan att ni ser några djur. Men guiderna och spårarna berättar om allt ni ser och kan till och med få dyngbaggens kärleksliv att vara spännande. Vissa lodger erbjuder en bush walk, eller safaritur till fots, i stället för en game drive på förmiddagen, eller efter frukosten – det är ett bra sätt att lära sig mer om bushens mindre djur.

På varje tur stannar ni till för en fikapaus (morgonens safaritur) eller sundowner (eftermiddagens safaritur) och bensträckare. Timmarna emellan safariturerna i bil bjuds det på lunch och ni får tid att relaxa vid poolen, titta på djuren som kommer till lodgens vattenhål eller bara vila en stund.

 

På safari i Kenya och Tanzania

Ett lejon vandrar på savannen. I bakgrund syns en safaribil och på horisonten någon form av antilop. Du kommer att se många djur på savannen om du väljer Kenya eller Tanzania för din safari i Afrika.I Kenya och Tanzania är det vanligare att vi bokar våra gäster på lodger i anslutning till eller i några av de stora nationalparkerna.

Ni åker med en och samma chaufför och guide under hela resan, och har lite större möjlighet att påverka hur ni gör era olika safariturer. Någon dag tar ni en heldag i parken med medhavd matsäck, en annan dag gör ni en game drive i ottan men åker tillbaka till lodgen för att äta lunch och vila middag innan ni åker ut igen på eftermiddagen.

I både Kenya och Tanzania är det vanligare att lägga upp en rutt så att ni gör safari i flera olika parker, för att uppleva olika natur och djur. Det kan innebära många timmar i safaribilen.

Naturen är storslagen och det går inte många minuter utan att ni ser mängder med djur – antiloper, gnuer, zebror och annat. Men i de stora parkerna kan det stundtals vara mycket trafik och många andra som gärna vill uppleva exakt samma sak som ni.

I Kenya bokar vi lodger som liknar dem i Sydafrika – de ligger i privata reservat, anställer personal ur närområdet och har en hållbar profil. Det är nämligen stor skillnad på safari i privat reservat jämfört med nationalpark. I de privata reservaten och konservaten får ni samma exklusiva känsla som i Sydafrika, med få andra turister som stör, men samma stora mängd djur som i de närliggande nationalparkerna.

Många som kontaktar oss är osäkra på om de ska välja Kenya eller Tanzania för sin safari i Afrika. Vi gillar båda länderna och du kommer att få en fantastisk upplevelse oavsett vilket land du till slut väljer.  Det finns många likheter, men också en del skillnader.

Tina Sayed Nestius

Afrikakompaniets vd Tina Sayed Nestius bloggar på Safaribloggen om safari, våra destinationer, hur det funkar att resa till Afrika och några av de finaste boenden vi besökt.

Safari nära stan – Kapstaden, Johannesburg och Nairobi

Två personer på safari i Afrika, i bakgrunden syns en elefantMånga som åker till Afrika har redan rest långt och vill kanske inte kajka runt i bil i timmar. Att göra en safari nära staden du landat i är ett bra sätt att komprimera åtminstone en del av din semester.

Vill du hålla dig kring Kapstaden har vi flera olika alternativ som kan passa. Eller om du landar i Johannesburg och vill slippa köra 6-7 timmar till Krugerparken.

Ska du på semester i Kenya och har fokus på sol och bad kan du boka en safari som utgår från till exempel Diani Beach, där du får besöka Tsavo inte så många timmar därifrån, samt flera andra privata reservat.

Eller om du har en heldag över i Nairobi rekommenderar vi ett besök i Nairobi National Park, enda nationalparken i världen som ligger i princip inuti en storstad, med safariupplevelser som är helt unika.

Vad ska jag ha på mig på safarin?

Det finns en generell regel när det gäller kläder på safari. Bär helst neutrala färger och omönstrade kläder. Kaki, beige och grönt stör djuren så lite som möjligt. Ha helst inte röda kläder.

Tänk på att det kan vara kallt på tidiga morgnar och efter att solen ha gått ner, och klä dig efter lager-på-lager principen. Packa alltid med en tunn fleece, en vatten- och vindtät tunn jacka och glöm inte solhatt, solglasögon och solskydd!

När det gäller skor kan sandaler funka om du bara har tänkt åka safaribil men ska du ut på en bush walk behöver du ha stängda skor. Det räcker dock med gympaskor eller liknande.

Glöm inte att ta med kamera och kikare. Läs gärna blogginlägget på Safaribloggen om vilka kläder som passar på safari.

Andra bra safariländer

Även om Sydafrika, Tanzania och Kenya är våra huvudsakliga safaridestinationer i Afrika finns det betydligt mer att upptäcka.

Botswana

safari i Afrika, Botswana

I Botswana får du Afrikas lyxigaste safari. Här bor du på fina, privata lodger och kan vänta dig unika iupplevelser. Från det vattenrika Okavangodeltat i norr via elefantrika Chobeparken till Kalahariöknen i söder – Botswana är en djur- och naturälskares mecka.

Namibia

En gepard hukar sig bland Namibias röda sanddyner. Afrikakompaniet ordnar resor till Namibia, Uganda, Rwanda, Botswana, Madagascar, Mauritius med mera.

Den jättelika nationalparken Etosha i norra Namibia har fantastiskt vilt och är en unik safari i Afrika. Dessutom bjuder landet i sig på naturupplevelser utöver det vanliga. Kombinera din safariresa med ett besök i världens äldsta öken och få en resa för livet.

Uganda

bergsgorilla Uganda, safari i Afrika

I västra Uganda kan du komma i närkontakt med bergsgorillor och chimpanser – bara det en upplevelse i sig. Utöver det finns schimpanser och safari. Eftersom det är en ovanlig safaridestination blir din upplevelse unik.