Safari i Afrika – din drömsemester utan extra kostnad

Safari i Afrika

Ordet “safari” betyder resa på Swahili. Och din upplevelse när du är på safari i Afrika blir både en yttre och en inre resa. Det är otroligt mäktigt att få uppleva vilda djur i sin naturliga miljö – och en ynnest att få se några av jordklotets utrotningshotade arter. Faktum är att när du åker på safari i Afrika ser du till att bibehålla den möjligheten. En del av det du betalar för din safari går direkt tillbaka till djuren.

Oavsett vilket land du är sugen på och hur stor din plånbok är har vi något som passar dig. En safari är en upplevelse för livet.

Krugersafari och stranden

Skäm bort dig med en häftig fyradagarssafari i Sabi Sands och Krugerparken och avsluta med några dagar på Elephant Coast, där du kan snorkla med delfiner och njuta av helsköna dagar vid havet. Från cirka 10500 SEK per person i dubbelrum.

Kenyas höjdpunkter

lion masai mara lejon keny

En tiodagarsresa där du får uppleva det allra bästa Kenya har att erbjuda. Du börjar din safari direkt efter att du landat på flygplatsen, åker till Nairobi National Park för att övernatta och därefter fortsätter äventyret. Från cirka 20500 SEK per person i dubbelrum.

Safari & sanddyner

Namibia, Namiböken

Vill du uppleva Namibias höjdpunkter men inte har så himla gott om tid? På denna sjudagarstur får du åka på safari i Etosha, hänga på stranden i Swakopmund och uppleva de mäktiga sanddynerna i Sossusvlei. Från SEK 20 200 per person i dubbelrum.

Safari i Afrika – hur går det till?

safari i afrika, ndzuti game drive SydafrikaDu som aldrig har rest till Afrika för att göra safari har säkerligen många frågor. Vad kostar det? Hur länge borde vi vara borta? Vilka djur kommer jag att se? Hur funkar det att ta med barn på safari?

När det gäller kostnaden brukar vi säga att räkna med minst motsvarande 3000 kronor per person och natt för en riktigt bra upplevelse. Det kan kosta lite mindre och det kan definitivt kosta mer, men ungefär så mycket bör du budgetera för oberoende av vart du tänker åka.

Att ta med barn på safari i Afrika är för det mesta inga problem. Vi anordnar safariresor på barnvänliga lodger med särskilda safariprogram även för de små. Här finns några tips på vad du som vill åka på safari med dina barn ska tänka på.  Och här finns lite fler idéer på hur ni kan göra semestern roligare för barnen.

Vilket land du väljer att göra din safari i påverkas av dina övriga önskemål. Här är det lättast att ha en dialog med oss, men några riktlinjer finns i detta blogginlägg, där du också hittar mängder med fler frågor och svar om hur det är att åka på safari i Afrika.

Safari nära stan – Kapstaden, Johannesburg och Nairobi

safari i afrika, nära KapstadenMånga som åker till Afrika har redan rest långt och vill kanske inte kajka runt i bil i timmar. Att göra en safari nära staden du landat i är ett bra sätt att komprimera åtminstone en del av din semester. Vill du hålla dig kring Kapstaden har vi flera olika alternativ som kan passa. Eller om du landar i Johannesburg och vill slippa köra 6-7 timmar till Krugerparken.

Ska du på semester i Kenya och har fokus på sol och bad kan du boka en safari som utgår från till exempel Diani Beach, där du får besöka Tsavo inte så många timmar därifrån, samt flera andra privata reservat. Eller om du har en heldag över i Nairobi rekommenderar vi ett besök i Nairobi National Park, enda nationalparken i världen som ligger i princip inuti en storstad.

Tina Sayed Nestius

Afrikakompaniets vd Tina Sayed Nestius bloggar på Safaribloggen om safari, våra destinationer, hur det funkar att resa till Afrika och några av de finaste boenden vi besökt.

January 18, 2021
bästa tiden för en safari Afrika varierar men vill du se elefanter från vattnet på Chobefloden kan nu åka nästan när som helst

När är bästa tiden för en safari i Afrika?

Drömmer du om att se vilda djur? Bästa tiden för en safari i Afrika beror på vart du ska. Här finns en utförlig guide över när […]
December 30, 2020
Det här tror vi händer i resebranschen 2021 - bland annat fler resor! En oryx klättrar uppför en sanddyn i öknen i Namibia – vi hoppas att det blir fler resor

Tre saker som händer i resebranschen 2021

Vi stänger 2020 genom att blicka framåt. Det känns ju ändå bra ett sådant här år. Här kommer tre saker som händer 2021: En titt i […]
December 21, 2020
två leoparder på en väg

2020 – ett år som vi helst vill glömma

20 december 2019 snubblade jag i en trappa på ett litet flygplatshotell i Nairobi. Smällen kändes in i kroppen och jag visste instinktivt att något var […]

Safari i Afrika – Tanzania, Kenya eller Sydafrika?

Även om grundprincipen för en safari i Afrika är densamma – ni åker ut i safaribil för att uppleva vilda djur i deras naturliga miljö – skiljer upplevelsen sig åt i Afrikas olika länder. För att ge dig bäst information innan du fattar beslut om vart du vill åka har vi sammanställt några av skillnaderna mellan våra mest populära resmål. Men för att göra det enkelt: en safari i Sydafrika är för dig som vill kombinera din safari med mycket annat – sightseeing, god mat, kultur, äventyr, golf med mera. Safari i Kenya eller Tanzania är för dig som tycker att safarin är resans höjdpunkt och gärna vill lägga fyra-fem dagar på det – och kanske kombinera med några sköna, lata dagar på stranden.

Sydafrika

Vi bokar helst in er på lodger i privata reservat. Det dagliga schemat på de flesta är i princip likadant från dag till dag.

Ni åker ut med guide och ibland spårare två gånger om dagen – en gång före frukost och en gång på eftermiddagen, i samband med skymningen. I många av de privata parkerna finns möjlighet att lämna vägen och komma nära djuren. Reservaten har stränga regler för hur mycket djuren får störas, så ni kan vara trygga med att det hela sker på deras villkor.

I Sydafrika kan bushen stundtals vara tät och det kan gå många minuter utan att ni ser några djur. Men guiderna och spårarna berättar om allt ni ser och kan till och med få dyngbaggens kärleksliv att vara spännande. Vissa lodger erbjuder bush walks antingen i stället för en game drive på förmiddagen, eller efter frukosten – det är ett bra sätt att lära sig mer om bushens mindre djur.

På varje tur stannar ni till för en fikapaus (morgonens safaritur) eller sundowner (eftermiddagens safaritur) och bensträckare. Timmarna emellan game drives bjuds det på lunch och ni får tid att relaxa vid poolen, titta på djuren som kommer till lodgens vattenhål eller vila en stund.

 

safari i Sydafrika

Kenya och Tanzania

I Kenya och Tanzania är det vanligare att vi bokar våra gäster på lodger i anslutning till eller i några av de stora nationalparkerna. Ni åker med en och samma chaufför och guide under hela resan, och har lite större möjlighet att påverka hur ni gör era olika safariturer. Någon dag tar ni en heldag i parken med medhavd matsäck, en annan dag gör ni en game drive i ottan men åker tillbaka till lodgen för att äta lunch och vila middag innan ni åker ut igen på eftermiddagen. I både Kenya och Tanzania är det vanligare att lägga upp en rutt så att ni gör safari i flera olika parker, för att uppleva olika saker och djur.

Naturen är storslagen och det går inte många minuter utan att ni ser mängder med djur – antiloper, gnuer, zebror och annat. Men i de stora parkerna kan det stundtals vara mycket trafik och många andra som gärna vill uppleva exakt samma sak som ni.

I Kenya har vi börjat boka lodger som liknar dem i Sydafrika – de ligger i privata reservat, anställer personal ur närområdet och har en hållbar profil. Det är nämligen stor skillnad på safari i privat reservat jämfört med nationalpark. I de privata reservaten och konservaten får ni samma exklusiva känsla som i Sydafrika, med få andra turister, men med samma mängd djur som i Östafrika.

Vad ska jag ha på mig på safarin?

Det finns en generell regel när det gäller kläder på safari. Bär helst neutrala färger och omönstrade kläder. Kaki, beige och grönt stör djuren så lite som möjligt. Ha helst inte röda kläder.

Tänk på att det kan vara kallt på tidiga morgnar och efter att solen ha gått ner, och klä dig efter lager-på-lager principen. Packa alltid med en tunn fleece, en vatten- och vindtät tunn jacka och glöm inte solhatt, solglasögon och solskydd!

När det gäller skor kan sandaler funka om du bara har tänkt åka safaribil men ska du ut på en bush walk behöver du ha stängda skor. Det räcker dock med gympaskor eller liknande.

Glöm inte att ta med kamera och kikare. Läs gärna blogginlägget på Safaribloggen om vilka kläder som passar på safari.

Andra bra safariländer

Även om Sydafrika, Tanzania och Kenya är våra huvudsakliga safaridestinationer i Afrika finns det betydligt mer att upptäcka.

Botswana

safari i Afrika, Botswana

I Botswana får du Afrikas lyxigaste safari. Här bor du på fina, privata lodger och kan vänta dig unika iupplevelser. Från det vattenrika Okavangodeltat i norr via elefantrika Chobeparken till Kalahariöknen i söder – Botswana är en djur- och naturälskares mecka.

Namibia

Namibia, Namiböken, Safari i Afrika

Den jättelika nationalparken Etosha i norra Namibia har fantastiskt vilt och är en unik safari i Afrika. Dessutom bjuder landet i sig på naturupplevelser utöver det vanliga. Kombinera din safariresa med ett besök i världens äldsta öken och få en resa för livet.

Uganda

bergsgorilla Uganda, safari i Afrika

I västra Uganda kan du komma i närkontakt med bergsgorillor och chimpanser – bara det en upplevelse i sig. Men resten av landet är vackert och nationalparkerna väl värt ett besök. Eftersom det är en ovanlig safaridestination blir din upplevelse unik.

PrenumereraMissa inte unika erbjudanden och information om våra resmål!

Vi skickar ut exklusiva erbjudanden, information och inspiration om resor till södra och östra Afrika.