Victoriafallen – Afrikas största vattenfall

En höjdpunkt på vilken afrikaresa som helst – Victoriafallen är ett måste! Detta oavsett om du kommer att åka vidare till Namibia, Botswana eller om du kommit hit med hjälp av lyxiga Rovos Rail. Victoriafallen är en del av många av våra resplaner. Tillbringa åtminstone tre nätter i området – då hinner du både uppleva fallen och alla aktiviteter som kan göras häromkring.

Fallen ligger på Zambezifloden, på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. Men då fallen också ligger nära Namibia och Botswana är det inte ovanligt att kombinera en vistelse vid Viktoriafallen med en safari i Okavangodeltat eller på Chobefloden. Även i Zambia och Zimbabwe finns fullgoda safariupplevelser som vi varmt kan rekommendera och sätta ihop till dig. Så här jobbar vi för att sätta ihop ditt reseförslag.

Bästa tiden att åka till Victoriafallen

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Bästa tiden att besöka Victoriafallen är när du kommer dit. Det säger i alla fall guiderna där. Mest vatten finns det mellan februari och maj, direkt efter sommarregnperioden. Då gör Victoriafallen gör skäl för sitt namn, Mosi-oa-tunya, vilket betyder “The Smoke That Thunders”. Ljudet från det dundrande vattenfallet hörs på flera kilometer. Och från marken kan det vara svårt att se och imponeras eftersom allt är klätt i blöt dimma.

Kombinerar du ditt besök till Victoriafallen med att se djur i till exempel Okavangodeltat ska du planera för att åka någon gång mellan juni och augusti. Då kommer du att se mängder med vilt, dagarna är varma och nätterna svala, det regnar nästan inte alls och fallen har fortfarande mängder med vatten.

Oktober och november är vattennivåerna som lägst, och vädret är varmt och fuktigt. Det innebär fantastiska panoramavyer på båda sidor om Viktoriafallen men den zambiska sidan kan ha torkat helt. Här finns mer information om när det är bäst att åka om du vill få ut det mesta av din vistelse vid Victoriafallen.

Höjdpunkter vid Victoriafallen

Det går att uppleva Victoriafallen och Zambezifloden på många olika sätt. Ett besök vid nationalparken för att se fallen till fots är nästan ett måste, oavsett vattenstånd. Men det finns betydligt fler riktigt bra upplevelser.

Bada i Devil’s Pool

Devil's Pool, Victoriafallen

Är du äventyrslysten, simkunnig och inte så höjdrädd är detta verkligen något för dig. Förutom att du får bada i Devil’s Pool precis vid kanten av Victoriafallen får du en guidad tur av Livingstone Island och en häftig båtfärd dit. Det här är platsen där David Livingstone först såg Victoriafallen ifrån. Den här upplevelsen kräver att du har visum för Zambia eller bor på Zambiasidan.

Andra adrenalinstinna sätt att upptäcka Victoriafallen på är att hoppa bungyjump från Victoria Falls-bron, forsränna i floden nedanför fallen och ziplina längs med forsen.

Se fallen från ovan

att göra i Victoriafallen, helikoptertur

När Zambezifloden är som störst och Victoriafallen som mäktigast, mellan mars och maj ungefär, kan det vara svårt att imponeras av fallen eftersom det nästan inte går att se något på grund av all vattenånga. Då kan det vara häftigt att ta en helikoptertur över fallen. Den kortaste turen tar 12-13 minuter och piloten flyger i åttor över fallen från båda hållen, så att alla passagerare får se fallen ordentligt. Varje helikopter tar 5 passagerare.

Kryssning på Zambezifloden

Sunset Cruise Zambezifloden

Zambezifloden en bit ovanför Victoriafallen är kav lugn och härlig att upptäcka genom en kryssning. Det finns all möjliga olika kryssningar – soluppgångskryssningar, lunchkryssningar och solnedgångskryssningar – men vår rekommendation är att boka en solnedgångskryssning som inkluderar middag. Ät kanapéer och leta efter flodhästar, krokodiler och elefanter och njut av en härlig middag med god dryck medan den afrikanska solen sakta går ner. Upplevelsen är oslagbar.

Victoriafallen

Så tar du dig till Victoriafallen

Det går att uppleva Victoriafallen från både Zimbabwe och Zambia. Ska du bo på Zimbabwesidan är det enklast att flyga till Victoria Falls International Airport som ligger ungefär 10-15 minuters bilfärd från fallen och byn med samma namn.

I Zambia åker du till Livingstone som ligger en liten bit ifrån själva fallen. Bäst upplevelse av fallen får du från Zimbabwesidan men har du tänkt att göra utflykter över bron eller vill bada i Devil’s Pool bör du också skaffa ett visum för Zambia. Den heter Kaza eller Univisa. Victoria Falls International Airport har bra kommunikationer från Sydafrika, Zanzibar, Addis Abeba med flera.

Både Botswana och Namibia har gränskontroller väldigt nära Victoriafallen så det är också enkelt att ta sig dit till exempel för att göra en safari. Tänk då på att skaffa ett visum som tillåter flera inresor och utresor.

Vill du anlända till Victoriafallen i lyx går det att åka Rovos Rail från Kapstaden eller Pretoria.

Matetsi

Lyxboende med safarikänsla. Här kan du kombinera riktigt högklassigt boende med safari och Victoria Falls – men utan stöket som finns i Victoria Falls town. Familjeägda Matetsi har 18 luxuösa sviter varav två familjerum, alla med utsikt över Zambezifloden samt egen pool och utsiktsplats. Här finns också en villa med fyra rum för er som reser i grupp  – ni får egen safaribil, egen kock, butler, guide och spårare.

Matetsi Victoria Falls Viktoriafallen

The Elephant Camp

Ett femstjärnigt, ekovänligt tältläger på en höjd, med utsikt över Zambezi gorge.  The Elephant Camp satsar på viltvård och har ett fosterhem för föräldralösa och sjuka elefanter. Ett besök på The Elephant Orphanage and Sanctuary är gratis om du bor här. Tälten är lyxiga med luftkonditionering, uteplatser med egen pool och makalösa utsikter.

Old Drift Lodge

Kombinera safari och Victoria Falls. Old Drift Lodge har en anrik historia och ligger norr om Victoria Falls Town, i Zambezi National Park. Ni blir hämtade hit i fina båtar. Här finns tio dubbelrum och fyra familjerum, alla med egen veranda där det finns privat pool, badkar samt givetvis solstolar. Men stanna inte bara på rummet – här ingår två safariturer om dagen och givetvis guidade turer av Viktoriafallen.

Chundu Island

Bo på en egen ö och njut av det vilda djur- och fågellivet. Njut av härliga solnedgångar och utsikter på detta unika boende. Här kan du kryssa eller paddla kanot på floden, åka på safariturer och mycket mer därtill. Här finns åtta sviter, varav två familjesviter. Alla har utsikt över Zambezifloden, egen veranda och utedusch.

Chundu Island

Gorges Lodge

Fantastiska utsikter över Batoka Gorge och Zambia. Gorges Lodge ligger bara 10 kilometer från Victoria Falls och har tio separata stugor med utsikt över Batoka Gorge, Zambezifloden och in i Zambia. Två av dessa är bröllopssviter, och fyra av dem går att konvertera till familjerum. Det här är ingen safarilodge men i priset ingår givetvis en guidad tur av fallen.

Gorges Victoria Falls Viktoriafallen

Safari på Chobefloden

Välj mellan femstjärniga Zambezi Queen eller fyrstjärniga Chobe Princess och gör en safari utöver det vanliga. Färjorna har seglatser som pågår två eller tre nätter (i undantagsfall kan du få bo fyra nätter på Zambezi Queen) längs med floden och Chobe National Park. Zambezi Queen är den större båten med plats för 28-30 gäster och seglar inte lika långt. De tre Chobe-princessorna tar 8-10 gäster. Transfer från Victoria Falls till Kasane tillkommer.

Chobe Princess Victoria Falls, Viktoriafallen

Det här är enbart ett urval av de boenden som vi samarbetar med vid Victoriafallen. Kontakta oss för att berätta mer om era önskemål och budget, så ska vi hjälpa dig att förverkliga din dröm om Afrika.