Livets resa till Zimbabwe

De flesta förknippar Zimbabwe med Victoriafallen – ett riktigt världsarv. Men en resa till Zimbabwe kan och bör innehålla mycket mer än ett besök på ett av världens största vattenfall.

I Zimbabwe finner du nämligen safari i världsklass. Från jättelika nationalparken Hwange till exklusiva och djurrika Mana Pools – och lite mindre kända Lake Kariba. Vi vet vilken av dessa parker som passar dina önskemål.

Vad kostar resan? Och så här jobbar vi för att sätta ihop ditt skräddarsydda reseförslag.

Bästa tiden att resa till Zimbabwe

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

När det är bäst att åka till Zimbabwe beror på vilka delar av landet du ska besöka. Ska du kombinera Victoriafallen med Hwange och Mana Pools gör du klokast i att planera resan till någon gång mellan juni och september. Ska du bara till en del av landet finns det större flexibilitet.

Victoriafallen kan du besöka i princip när som helst på året, bara du är klar över att det är mindre vatten i fallen i oktober och november (och väldigt hett). Hwange är ett bra resmål i princip året om, men bäst safari får du mellan juni och oktober. Mana Pools är mer svårbesökt under månaderna november till april då det regnar som mest. Faktum är att flera ställen i Mana Pools håller stängt i januari, februari och mars. 

Ska du resa till Zimbabwe? Missa inte dessa höjdpunkter

Victoriafallen är en självklar stopp på din semester i Zimbabwe. Men glöm inte att besöka några av landets andra fantastiska resmål.

Hwange National Park

en mindre grupp elefanter samlas vid ett av de många vattenhålen i Hwange National Park, ett måste under din resa till Zimbabwe

Zimbabwes äldsta och största nationalpark är känt för otroliga mängder med elefanter, och ett stort bestånd av den afrikanska vildhunden. Parken är nästan lika stort som Belgien och här finns också andra rariteter som noshörningar, bufflar och väldigt mycket lejon. Hwange National Park ligger bara någon timme från Victoriafallen och är ett givet stopp på en resa till Zimbabwe.

Mana Pools

Några flodhäster dyker fram ur grönskan. De befinner sig i Mana Pools, en självklar anhalt på din resa till Zimbabwe.

Vill du ha en safari utöver det vanliga under din resa till Zimbabwe är Mana Pools ett måste. Parken kantas av Zambezifloden, vilket innebär en stor mängd vilt som dras till vattnet. Flodhästar, krokodiler, elefanter – och mycket mycket mer. Många av safaricamperna kantar floden, vilket innebär att du får härlig safari från ditt boende – och kan njuta av en mängd olika aktiviteter, som safari till fots, i kanot och på båt.

Lake Kariba

En solnedgång i roströda toner med siluetter av några fåglar och träd i förgrunden. Solnedgången reflekteras i vattnet av Lake Kariba

Karibasjön är världens största konstgjorda sjö och vattenreservoar. Sjön ligger på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. Förutom härlig safari med mycket vilda djur kan du njuta av helt makalösa solnedgångar, beachliv (men bada inte i sjön, det finns krokodiler), fiske och allmänt relax.

Matusadona National Park ligger i anslutning till sjön, men det finns också en hel del privata reservat där det går att göra fantastisk safari. Eller så bokar du in dig på någon härlig husbåt, och njuter av några dagar på sjön.

Fler frågor om att resa till Zimbabwe

Vad kostar det?

En elefant kliver framför en safaribil. I bilen sitter några turister. Elefanter är en väldigt vanlig syn för den som är på safari i Zimbabwe.

En resa till Zimbabwe bör innehålla en vistelse i Victoriafallen, där ett dubbelrum kan kosta allt från 3000 kronor per natt och uppåt. På safari behöver du räkna med att det kostar minst 4-5000 kronor per person och natt i lågsäsong och ytterligare någon tusenlapp i högsäsong. Och mycket mer för den allra bästa och mest exklusiva upplevelsen. Men tänk på att alla måltider och ofta all dryck ingår på safari, liksom alla safariaktiviteterna.

Här hittar du fler svar på frågor du kan tänkas ha om safari.

Får barnen följa med?

En flicka med keps och en man med hatt spanar på elefanter från en safaribil.

En safari skapar minnen för livet – självklart ska barnen med på er resa till Zimbabwe! Det blir en fantastisk upplevelse även för dem. Barn under 6 brukar få följa med gratis på de lodger som tillåter familjer, men är barnen äldre än 12 räknas de oftast som vuxna . På Safaribloggen har vi skrivit om vad du behöver tänka på innan du bokar safari med barnen. Här finns dessutom lite tips på hur du gör safarin rolig för barnen.

När ska du åka?

Högsäsongen i Zimbabwe infaller mellan juli och oktober, då klimatet är som mest behagligt. Absolut bäst tid att besöka landet är i augusti eller september, speciellt om du ska kombinera Victoriafallen med safari. Tänk på att det är dyrast att komma hit då – mellansäsongen i april, maj och november är också en bra tid att besöka landet och priserna betydligt bättre då. Är du osäker på om Zimbabwe är din drömdestination? Läs mer om bästa tiden för en safari i Afrika och jämför!

Elephant’s Eye

Ekolodgen Elephant’s Eye ligger i Hwange National Park, men har 2500 hektar till sitt eget förfogande. Här finns åtta tält med halmtak, upphöjda för en maximal utsikt över den närliggande naturen. Varje rum har badrum, riktig toalett och utedusch. Wifi finns i de gemensamma utrymmena och där finns också en ekologisk pool – som lockar törstiga elefanter. Härifrån kan du göra safariturer i bil, till fots eller till och med på hästryggen.

Elephant's Eye i Hwange National Park

Musango Safari Camp

Denna familjevänliga, exklusiva safaricamp ligger vid Lake Kariba. Det är en av få boenden där ägaren är på plats i princip hela tiden. Han är dessutom en av Afrikas bästa guider och följer gärna med gästerna ut på en safaritur till fots. En höjdpunkt på varje resa till Zimbabwe.

På Musango finns åtta tältade boenden, varav två med egna mindre pooler. Det finns också en större pool på området.

Musango safari Camp på Lake Kariba

Nantwich

Denna ekolodge i Hwange National Park ligger förhållandevis nära Victoriafallen, så lätt att kombinera. De världskända fallen är en halvtimmes flygresa eller två timmar i bil bort. Här finns nio sviter, några med dörr och lounge emellan, för att förenkla för familjer eller vänner som reser tillsammans. Poolen är helt ekologisk, inga kemikalier används. Här finns också wifi i de allmänna utrymmen och ett vattenhål som är populärt bland djuren.

Nantwich Lodge i Hwange National Park. Tre personer i en pool med den afrikanska savannen som kuliss. Blå himmel och fluffiga vita moln.

Rhino Safari Camp

Detta traditionella, intima safariläger är känt för sina guider och den personliga upplevelse alla gäster får. De öppna sviterna/stugorna är upphöjda på så att du som gäst får bäst möjlighet att spana på vilt från sängen. Det finns inget stängsel kring lägret så bli inte förvånad om du kommer öga mot öga med en elefant. Härifrån gör du safari i bil, till fots eller i båt.

Rhino Safari Camp vid Lake Kariba i Zimbabwe.

Det här är endast ett urval av de boenden vi kan erbjuda dig som vill resa till Zimbabwe. Kontakta oss med dina önskemål så hjälper vi dig att förverkliga din dröm.