Exklusiv resa till Botswana

Vill du resa till Botswana får du vara beredd på att det kostar lite mer. Till skillnad från grannlandet Sydafrika och safarikonkurrenterna Kenya och Tanzania är Botswanas turistpolicy att undvika många turister. I stället erbjuder de hög kvalitet till ett högt pris.

Men det är det väl värt. Från det vattenrika Okavangodeltat i norr via elefantrika Chobeparken till Kalahariöknen i söder – Botswana är en djur- och naturälskares mecka.

En resa till Botswana, speciellt till Chobeparken eller Okavangodeltat, går dessutom utmärkt att kombinera med ett besök vid Victoriafallen, ett av de största vattenfallen i världen.

Så jobbar vi på Afrikakompaniet för att skapa din drömresa. Sugen? Boka en resekonsultation med oss! Det är gratis och du förbinder dig inte till något.

Bästa tiden att resa till Botswana

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Okavangodeltat, Moremi och Chobe är Botswanas populäraste parker. Bästa tiden att besöka dem är mellan maj och september, under den torra vinterperioden.

Då är temperaturerna är behagligare, och Okavangofloden har som mest vatten mellan juni och oktober, vilket betyder mycket djur vid vattnet. Under denna period finns det dessutom färre mygg och mindre risk för att det regnar. Ska du resa till Botswana och besöka någon av de andra parkerna i landet som till exempel Kalahari kan det vara värt att åka strax efter regnperioden, i april-maj.

Några av Botswanas höjdpunkter

Ska du resa till Botswana ska du inte missa Okavangodeltat. Det finns så otroligt bra safari i denna del av landet, och det handlar om så stora områden. Men det finns även andra delar av Botswana som kräver ett besök.

Moremi Game Reserve

Tre geparder på en kulle i Moremi Game Reserve, ett ställe du inte bör missa under din resa till Botswana

Välkommen till Botswanas kanske bästa nationalparksområde. Här finns otroliga mängder vilt, fågelliv och ett väldigt varierat landskap. Mopaneskog, flodslätter, laguner, floder och Acaciaskog – det finns ingen annanstans i Afrika med så många olika ekosystem.

Du som gör en resa till Botswana och Moremi Game Reserve gör rätt i att testa på att åka mokorokanot. Men du kan också se makalöst vilt från din safaribil. Här finns oändliga möjligheter till minnesvärda ögonblick.

Chobe National Park

En elefant korsar Chobefloden i solnedgång, det vackra orangea ljuset reflekteras på djurets bringa och snabel. I bakgrunden syns en båt full med turister. En resa till Botswana är inte komplett med ett besök i Chobeparken.

Chobe National Park är ett jättelikt parkområde som täcker 11 700 kvadratkilometer, men de flesta håller sig nära Chobefloden. Och varför inte? Här finns otroliga mängder elefanter, som korsar floden till höger och vänster, och ett djurliv utan dess like. När alla andra vattenkällor sinar lockar floden till sig viltet, vilket innebär otrolig båtsafari.

En safari längs med Chobefloden är dessutom enkel att kombinera med Victoriafallen. Perfekt för dig som vill variera din semester i Afrika.

Makgadikgadi Salt Pans

En surikat tittar upp mot kameran, den befinner sig i Makgadikgadi. En av höjdpunkter på en resa till Botswana

Makgadikgadi Salt pans är kända för en mängd olika saker. Det går att göra safari här, men det går också att lära sig hur San-folket levde förr, rida häst i den väldiga saltöknen och framför allt kanske träffa surikater.

Det som många inte vet är att den som gör en resa till Botswana off-season och kommer i exempelvis december-januari eller mars-april har möjlighet att bevittna södra Afrikas största djurförflyttning, zebramigrationen. Uppemot 30 000 zebror tar sig till Makgadikgadi då.

Två lejonhannar ligger framför en safaribil, där västerländska turister sitter och tittar.

Så bokar vi safari på din resa till Botswana

På grund av de stora avstånden i Botswana är det vanligt att du som turist flyger i små safariplan från en destination till en annan. Det spar tid och du kommer fram till ditt safariboende inom någon timme, i stället för att behöva lägga 5-6 timmar i skumpig safaribil. Det här drar givetvis upp det redan dyra priset men är ett ypperligt sätt att kunna besöka olika delar av landet under en begränsad tid.

Ett annat sätt att förgylla din resa till Botswana är att göra en mobil safari, i tält. Tälten följer med när ni förflyttar er från en park eller konservatområde till nästa. Detta är en mer budgetanpassad variant på Botswanasafari, med fördelen att du får se så mycket mer av naturen och djuren, även när du förflyttar dig mellan olika parker.

Den ultimata upplevelsen av Botswana är givetvis att kombinera båda dessa typer av safari. Du får testa på livet nära naturen men också njuta av några nätter med ytterligare lite mer komfort. Kontakta oss eller läs mer om safari i Botswana i Safaribloggen.

Fler frågor om att resa till Botswana

Vad kostar det?

En elefant syns bakifrån, den sprutar lera över ryggen. I bakgrundens syns många suddiga antiloper. En resa till Botswana bjuder på stor djurrikedom

En safari i Botswana är en upplevelse i världsklass och då måste det få kosta. Tänk på att din turistpeng inte bara går till ditt boende utan även till att bevara djurens miljö. Dessutom ingår alla safariturer, all mat och dryck. Då avstånden är stora kan det krävas flygtransfer i stället för bilsafari vilket drar upp priset på din Botswanaresa. Räkna med att det kostar minst 10000 kronor per person och natt och mycket mer för den allra bästa och mest exklusiva upplevelsen. Här hittar du fler svar på frågor du kan tänkas ha om safari.

Får barnen följa med?

Två barn sitter och ett barn ligger på en båt, i bakgrunden syns elefanter.

En safari skapar minnen för livet – självklart ska barnen med! Det blir en fantastisk resa även för dem. Särskilt under den gröna säsongen, som infaller mellan slutet av oktober och mars/april är det mer prisvärt att ta med barnen på resan till Botswana, då många lodger har barnvänliga erbjudanden, på vissa ställen får de följa med gratis. Visserligen finns det risk för regn men safarin är fortfarande fantastisk. På Safaribloggen har vi skrivit om vad du behöver tänka på innan du bokar safari med barnen. Här finns dessutom lite tips på hur du gör safarin rolig för barnen.

När ska du åka?

Högsäsongen i Botswana infaller mellan juli och oktober, då klimatet är som mest behaglig och vattennivåerna i Okavangodeltat höga. Det är helt klart den bästa tiden att åka till Botswana. Men planerar du en resa dit under denna period behöver du både vara ute i god tid och ha utrymme i din budget, då det är som dyrast då. Från oktober blir det riktigt varmt, och då börjar också regnet – men priserna blir samtidigt mer överkomliga. Är du osäker på om Botswana är din drömdestination? Läs mer om bästa tiden för en safari i Afrika och jämför!

Res till Botswana – och andra ställen

Botswana går att kombinera med flera andra länder. Till exempel Namibia och Sydafrika, eller någon av länderna som gränsar Victoriafallen. Passa på att besöka kosmopolitiska Kapstaden och avsluta med en beachresa till Mauritius.

Vi är specialister på att sätta ihop resor som täcker in flera länder i södra Afrika  – kontakta oss om du vill ha ett förslag.

Ngoma Safari Lodge

Ngoma Safari Lodge ligger i norra Botswana, på gränsen till Chobe National Park. Här bjuds gästerna på makalösa vyer av Chobefloden och flodslätten. Gästerna kan välja mellan 8 sviter – alla har badkar, inne- och utedusch samt en egen liten “plunge pool” så du kan svalka dig när du tittar på djuren som går förbi.

Vumbura Plains

Lyxiga Vumbura Plains ligger i Okavangodeltat, i ett område som är både torrt och vattenomgärdat. Därför får du en allround safariupplevelse med möjlighet till att se vilt både via vattnet och via land. Här finns 14 upphöjda, luxuösa rum med inne- och utedusch, egen liten pool samt altan varifrån ni kan spana på djuren som går förbi. Det tältade lägret har också spamöjligheter och ett rum med fotoutrustning samt kan ordna ballong- och helikopterturer mot en extra kostnad.

Camp Savuti

Camp Savuti i Chobe National Park ligger nära Savutiträsken. De fem upphöjda tälten är inredda i afrikansk stil och ger en autentisk bushupplevelse. Varje tält är en bit ifrån de andra för att skapa en känsla av lugn och ro. Safariturer görs i bilar med fyrhjulsdrift och området är känt för sina många elefanter.

Det här är endast ett urval av de boenden vi kan erbjuda dig som vill resa till Botswana. Kontakta oss med dina önskemål så hjälper vi dig att förverkliga din dröm.