Safari i Botswana – världens absolut bästa upplevelse
En vy av Stone Town, Zanzibar från ovan. Du ser stranden, havet och de många färgglada byggnaderna. Det finns massor att se och göra i Stone Town, Zanzibar.
7 saker du kan göra i Stone Town, Zanzibar
July 7, 2022
En lejonhona och en noshörning i clinch med varandra på Shamwari Game Reserve i Östra kap, här kan du göra malariafri safari för barn och vuxna i Sydafrika.
Oslagbar malariafri safari för barn och vuxna i Sydafrika
January 25, 2023
En vy av Stone Town, Zanzibar från ovan. Du ser stranden, havet och de många färgglada byggnaderna. Det finns massor att se och göra i Stone Town, Zanzibar.
7 saker du kan göra i Stone Town, Zanzibar
July 7, 2022
En lejonhona och en noshörning i clinch med varandra på Shamwari Game Reserve i Östra kap, här kan du göra malariafri safari för barn och vuxna i Sydafrika.
Oslagbar malariafri safari för barn och vuxna i Sydafrika
January 25, 2023
Visa alla

Safari i Botswana – världens bästa safariupplevelse

En safari i Botswana kan vara den absolut bästa safarin i världen, och den kostar därefter. Men när du har fått uppleva detta land har du unika minnen för livet. 

Safari i Botswana – en oförglömlig resa

Den bästa vildmarken i Afrika – både för natur och djur – hittar du i Botswana. Hela 38 procent av detta land utgörs av nationalparker, reservat och skyddade vildmarksområden. Därför blir en safari i Botswana en rad minnesvärda upplevelser med elefanter, lejon och många andra vilda djur. Det som gör landet ännu mer unikt är möjligheten till vattenbaserad safari i Okavangodeltat – att kunna se djuren från en mokoro-kanot eller safaribåt.

I bakgrunden en stor elefant som vadar i vattnet. I förgrunden tre personer i en kanot, en mokorokanot. Kanske höjdpunkten på en safari i Botswana

Vad kostar en safari i Botswana?

Den som planerar en Botswanasafari får vara beredd på att punga ut med en hel del. Jag brukar säga att du ska räkna med minst tio tusen kronor per person och dag för att garantera en riktigt bra upplevelse. Men priserna kan givetvis variera. Du kan dra ner kostnaden genom att boka en mobil safari och åka i lågsäsong, någon gång i november eller december. Eller dra upp kostnaden genom att flyga mellan lyxiga lodger mitt i högsäsong, i juli eller augusti.

När ska du åka på safari i Botswana?

Den allra bästa tiden att resa till Botswana är i juli, augusti eller september. Det har inte blivit för varmt än (temperaturerna ligger mellan 22 och 35 °C medan nätterna är kalla) och vattennivåerna i Okavangodeltat är som högst. Men det är också som allra dyrast att åka dit under denna period, och flest turister i rörelse. Vilket innebär att du måste vara ute i god tid, gärna ett år eller åtminstone nio månader i förväg, och ha en stor budget för att vara säker på att få till den resa du önskar.

Kan du pricka in början eller slutet på Green Season, som sträcker sig från november till mars/april, har du en chans till precis samma upplevelse till en betydligt billigare peng. Andra saker att hålla i minnet: oktober är årets absolut hetaste månad och framåt november är det väldigt mycket kryp i luften samt rätt stor risk för regn.

Flyga mellan lodger i Botswana

Det allra vanligaste sättet uppleva landet är genom att flyga mellan safarilodgerna, för att maximera upplevelsen och hinna vila mellan safariturerna. De flesta som ska på safari i Botswana börjar i Maun eller utgår från Kasane och Victoriafallen, och tar sig genom landet genom att besöka till exempel Moremi Game Reserve, Khwai, Savuti och Chobefloden. Vissa kombinerar också med Magkadigkadi och/eller Kalahari. De stora avstånden gör att flyg nästan är ett måste i vissa fall.

Bilden är tagen ur fönstret eller sidan på ett flygplan, och på marken nedanför syns skuggan av planet. För många på safari i Botswana är detta bästa sättet att ta sig runt mellan de olika reservaten.

Du flyger i mindre safariplan från ett flygfält till nästa, och i priset du betalar för ditt boende ingår givetvis upphämtningen och transfern till flygfältet. Eftersom planen är små finns begränsningar vad gäller bagage – max 15 kilo i mjuka väskor och helst inget skrymmande handbagage.

Men detta sätt att transportera sig sätter en större press på plånboken. Beroende på varifrån du flyger kostar dessa minst 2500 kronor per person, enkel väg – och är ni ett par som besöka två eller tre lodger är ni snabbt uppe i över 10 000 kronor bara i flygkostnader. Lägg sedan till att de billigaste lodgerna tar någonstans mellan 8 och 10 000 kronor per person och natt för boende och safari i högsäsong och du förstår att det snabbt kan springa iväg.

Det går ändå inte att sticka under stol med att flyget har många fördelar för din botswanasafari. Du kommer snabbt till rätt ställe och går inte miste om värdefull safaritid. Du hinner landa och vila i stället för att skumpa kring fem-sex timmar i bil. Har du utrymme i budgeten är det verkligen ett härligt sätt att se så mycket som möjligt.

Hur funkar det att göra mobil safari i Botswana?

En mobil safari kan vara allt från att bo i väldigt enkla tält (som du sätter ihop själv efter varje flytt) och dela toalett med övriga gäster, till en lyxig upplevelse med stora tält, bekväma sängar och egen spoltoa och dusch som någon annan sätter upp. Du kan boka en exklusiv mobil safari för dig och ditt sällskap (de flesta nöjer sig med minst fyra eller sex personer för att sätta ihop ett förslag), eller så hakar ni på en redan bokad mobil safari och blir en del av ett större gäng. Det finns många olika valmöjligheter men det alla har gemensamt är att ni bor i flyttbara läger på sedan tidigare anvisade platser, det följer med personal som lagar mat åt er och under tiden som ni gör er safari flyttar lägret till nästa ställe.

Några personer samlas kring en sprakande eld mitt i sitt tältläger för att prata om dagens upplevelser under sin safari i Botswana.

Ni som reser tillsammans blir en sammansvetsad grupp som intar alla måltider i varandras sällskap, ni samlas kring elden på kvällen innan middagen för att njuta av en gin & tonic och utbyta tankar kring dagens upplevelser. Oavsett om ni kände varandra sedan tidigare eller inte kommer ni att ha många gemensamma minnen.

Safaribilen funkar väldigt mycket som en central hub för allting. Inklusive elektricitet – behöver du ladda mobilen eller din kamera gör du det i din safaribil, vare sig den kör eller står still.

Ett virrvarr av sladdar och mobiler som laddar i safaribilen. Ett måste när du är på mobil safari i Botswana.

Fördelen med att resa på detta vis är att du får se mer av landet – naturupplevelser som de som flyger till sina lodger missar. Till exempel är bilden nedan tagen vid Mababe Depression, som ligger norr om floden Khwai och precis söder om Savuti. En helt makalös plats där vi fick se en hjord med tusentals bufflar (det är de svarta prickarna i bakgrunden), mängder med elefanter och givetvis otaliga antiloper. Den som flyger mellan Khwai och Savuti får bara se detta häftiga från ovan, om de inte missar det helt.

En elefant sticker ut huvudet från bakom en buske. I bakgrunden syns mängder med små svarta prickar, dessa är en hjord med tusentals bufflar som spred sig över landskapet under en safari i Botswana.

Fler fördelar och nackdelar med mobil safari i Botswana

Nackdelen med en mobil safari är de många timmarna i skumpig bil. Det kan också vara påfrestande att behöva resa så nära andra människor du inte känner, och nästan aldrig ha el eller mobilservice. Men gillar du en off-grid upplevelse är det perfekt. Och när jag reste runt på detta vis såg vi lejon varje dag, även när vi körde på motorvägen. Botswana är verkligen unikt!

Den enklaste mobila safarin innebär ett visst avkall på komfortnivå, men för dig som är van vid att sova ute kommer det ändå att kännas lyxigt. Med på resan finns en kock och personal som serverar er mat, ni äter ordentliga måltider och får ett riktigt vilt äventyr. Vi hade en hyena som strök längs med ett av tälten och hörde lejon flera gånger på natten.

Bästa safarin – kombinera flyttbar safari med lodgeboende

Som i de flesta lägen anser jag att du får den allra mest storartade upplevelsen när du kombinerar det bästa av två världar – det vill säga flyttbar safari med att bo några nätter på safarilodge i Botswana. Den uppmärksamma läsaren noterar att jag har bytt terminologi från mobil safari till flyttbar, och det finns en anledning till det.

Jag åkte tillsammans med Golden Africa Safaris på mitt livs absolut bästa safari i Botswana i november 2022. Deras affärsidé är en flyttbar safari med guldkant, vilket innebär egentligen att det mobila tältlägret är så fint (och komplext) att det inte går att ställa upp det på en dag. Därför måste du övernatta på en safarilodge någon eller några nätter medan tältlägret flyttar sig till nästa ställe. Och just därför förbjuder ägaren Rob Barber alla att kalla hans affärsidé för “mobilt”.

En gepard blickar bakåt i "golden hour", ett gyllene ljus reflekteras i pälsen.

Resan jag åkte på var en så kallad familiarisation trip, med målsättningen att jag skulle lära mig mer om Botswana, för att kunna boka de allra bästa upplevelserna åt våra kunder. Och jag är så tacksam att jag valde just denna fam trip för det är precis detta jag tror att vi svenskar kan uppskatta. En kombination av obeskrivlig närhet till naturen med några dagars respit på lite finare lodge. Visst, det kostar lite mer än en traditionell mobil safari, men du får så himla mycket för dina pengar.

Vi var fem kvinnor i reseindustrin som började resan med två nätter i Moremi Game Reserve, i varsitt komfortabelt tält. Enkelsängarna är stora som dubbelsängar, det finns en riktig spoltoalett och en så kallad bucket shower (hinkdusch?). Du beställer din hinkdusch av någon av personalen, berättar när du vill duscha och hur varmt eller kallt du vill ha vattnet. Sedan hojtar någon utanför ditt tält när det är klart och du reglerar vattenströmmen med en kran precis som vanligt.

Vilotältet har inga väggar så att brisen kan fläkta, men det finns äkta mattor att sitta eller ligga på och två fina soffor med mängder med kuddar. En eftertraktad plats i vårt läger!

Förutom själva mässtältet fanns det ett Chillax-utrymme, en härligt, kuddprydd hörna med tak (se här ovan), så att vi kunde njuta av brisen och ändå skugga oss från stolen. Ta det lugnt i en härlig miljö.

Efter två nätter i denna härliga miljö flyttade vårt tältläger till Savuti medan vi själva kördes till Khwaifloden. Vi bodde på Machaba Lodge, där vi också bodde i tält men av en helt annan karaktär. Dessa är stora, rymliga och man flyttar inte på dem i första taget. Och det bästa är att vår guide Moa, som är en av de bästa safariguiderna jag haft förmånen att få träffa, följde med och vi gjorde våra safariturer tillsammans med honom. På så sätt visste han precis vad vi hade upplevt och anpassade sig efter detta.

Efter två ljuvliga dagar där vi också hade tillgång till pool, förflyttade vi oss till Savuti för en natt. Här återsåg vi den proffsiga och mycket trevliga personalen på vårt flyttbara läger, vi fick en guidad tur av köket och “back of camp” för att se hur kocken bakar muffins utan ugn, bland annat, och njöt av ännu en natt i det vilda, innan vi körde mot Kasane och Chobe National Park.

I mitt tycke var denna upplevelse en av de bästa i mitt liv. Så jag bokar allra helst precis den här typen av safari i Botswana till våra kunder. Men givetvis är det du som resenär som bestämmer vilken typ av resa som passar dig och ditt sällskap.

Osäker på Botswana som safaridestination?

Känns en safari i Botswana för dyr? Safari i Kenya och safari i Tanzania är något billigare men väldigt bra upplevelser. Häftig natur och riktigt bra safari. I södra Tanzania kan du dessutom också göra vattenbaserad safari. Och för dig som aldrig varit på safari och vill kombinera resan med mängder med andra upplevelser, som till exempel vin, god mat med mera – så kanske Sydafrika är landet för dig?

Kontakta oss för att berätta mer om era önskemål!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.