Resor till Tanzania, allt du behöver veta | Afrikakompaniet

Tanzania

Karibu Tanzania och välkommen till några av världens djurtätaste områden!

Nationalparken Serengeti är den mest kända och hem till den berömda Stora migrationen, då miljontals gnuer, zebror och antiloper förflyttar sig över savannen. Men Tanzania är betydligt mer än bara Serengeti. Här finns safari i världsklass även på andra platser – och vackra, varma Zanzibar med riktigt bra dykning och fantastiskt skönt strandhäng. Låt oss boka ett kombinerat strand- och safaripaket till dig så du verkligen får ut det mesta av detta fantastiska land.

Har du praktiska frågor kring att åka till Tanzania hittar du några av våra vanligaste frågor och svar här.

Safari & Zanzibar

En tiodagarsresa där du kombinerar det bästa av norra Tanzania – Ngorongorokratern och Serengeti bland annat – med fantastiska paradisön Zanzibar. Kostar från 30 000 kronor per person.

Budgetsafari i söder

På tre dagar får du en kort men intensiv safari, med utgångspunkt från Dar es Salaam. Du besöker nationalparkerna Mikumi och Udzungwa Mountains på denna tur. Från cirka 10 000 SEK per person.

Bästa tiden att åka

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Bästa tiden att se vilda djur i Tanzania är under den torra perioden, från slutet på juni till oktober. Vill du se den stora migrationen i Serengeti ska du åka i juni eller juli, och vill du se gnuerna kalva är det slutet på januari till februari som gäller.

Ska du åka till landets södra delar (Ruaha och Selous) eller Tarangire bör du åka någon gång mellan juni och oktober. Parkerna i norr (Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara) kan besökas året om.

Safari i norr eller i söder?

Det går att lägga upp din Tanzaniasafari olika, beroende på resans längd och vad för slags upplevelse du är ute efter. Välj mellan att resa till de södra delarna av landet och parker som Selous och Ruaha – eller gör din Tanzaniasafari i de norra delarna av landet och i de välkända nationalparkerna Serengeti, Ngorongorokratern, Tarangire och Lake Manyara.

Safari i norra Tanzania

En sådan safari är ofta mer tidskrävande då du bor på flera olika lodger och besöker olika parker. Men i gengäld får du den ultimata safariupplevelsen och kan skryta med att ha sett mycket av det som “måste ses” i Tanzania.

Vi ordnar två typer av safari i norra Tanzania:

  • Skräddarsydda turer där ni har er egen jeep med chaufför/guide. Normalt reser gruppen i en Toyota Landcruiser med plats för 5-7 personer. Bestäm själv vilka parker du vill besöka så ordnar vi bokningarna.
  • Schemalagda turer i grupp. Dessa är lite billigare än de skräddarsydda turerna och då är ni flera i samma bil. Ni kan välja mellan att bo på camping eller hotell. Hör av er till oss med när ni vill åka så hjälper vi till att boka in er på en sådan tur.

Vi rekommenderar att ni börjar safarin i Arusha. Safarin avslutas antingen där eller i Serengeti och det går enkelt att flyga vidare till badsemester på Zanzibar direkt därifrån. Vi kan hjälpa till och ordna inrikesflyg.

Safari i södra Tanzania

Är du ute efter en kortare safari på några enstaka nätter passar södra Tanzania bra som resmål. Här bor du vanligen på samma lodge hela tiden, och den blir din utgångspunkt för varje safaritur. Infrastrukturen är mycket enkel i den här delen av landet, med dåliga vägar, och du flyger till safariparkerna med små flygplan. Både Selous och Ruaha anses vara ett par av de sista vilda, orörda områdena på vår planet.

Det här är safarin för er som vill ha lugn och ro, inte vill se andra safaribilar eller turister, och njuta av en orörd natur.

Det finns camper i olika prisklasser, från enkelt och billigt boende till femstjärnigt med gourmetmiddagar – det gemensamma är dock att naturen är storslagen och detta är så äkta Afrika du kan få!

Missa inte det här när du åker till Tanzania

Migrationen och Serengeti är självklart saker som du som reser till Tanzania vill se. Men det finns otroligt mycket mer att uppleva här.

Sova med fiskarna!

Manta Resort underwater room

Undervattensrummet på Manta Resort är en upplevelse som visserligen kostar men är väl värt pengarna. Du sover i dubbelsäng under vattenytan, med myriader av spännande fiskar omkring dig. En trappa upp har du badrum och fin sittyta och längst upp finns det ytterligare loungeområde där du kan titta på stjärnorna.

Ngorongoro Crater

Ngorongoro

Ngorongorokratern är hiskeligt vacker och något som absolut inte bör missas under en resa till Tanzania. Här finns både vilda djur och möjligheten att interagera med massajer och lära sig mer om deras liv och historia.

Den cirka 20 kilometer vida och 600 meter djupa kratern är den bästa platsen i norra Tanzania för att se noshörningar. Det finns ett tjugotal svarta noshörningar i området och det är även vanligt att se lejon och geparder bland mycket annat.

Stone Town

Stone Town Zanzibar

I Zanzibars “huvudstad” ligger vackra byggnader ligger tätt intill varandra och bildar en labyrint av smala gator. Många av dem har massiva, utsmyckade träportar. Stone Town är som en storstad i miniatyr och spännande att tillbringa ett par dagar i.

Lite historia

Det vi idag kallar Tanzania är ett av världens längst bebodda områden. Två miljoner år gamla människoskelett har hittats i norra delen, Rift Valley. Det finns teorier om att det är här alla jordens människor har sina rötter. Kanske är det därför det är så lätt att drabbas av ”the Africa bug”. De flesta som en gång varit i Afrika längtar tillbaka.

Tanzania bildades som stat 1964 när Tanganyika och Zanzibar gick samman och bildade en republik. Tanganyika hade då varit självständigt sedan 1961 och Zanzibar sen 1963.

Dessförinnan hade fastlandet varit under olika länders inflytande sedan 1600-talet. Portugal kom först, sedan styrde sultanatet Oman under en lång tid. 1886-1918 styrde Tyskland och därefter Storbritannien. Sedan 1995 är Tanzania en flerpartidemokrati.

Dagens tanzanier kommer från mer än 120 etniska grupper inklusive folk av arabisk, indisk, pakistansk, kinesisk och europeisk härkomst. Detta till trots har det aldrig varit några större etniska konflikter. I alla fall inte på fastlandet. Zanzibar har en annan historia och gick igenom en revolution 1964.

Tanzanias förste president efter frigörelsen var Julius Nyerere. Han var en visionär som lyckades grunda en nation utan motsättningar. Däremot gick ekonomin ner under hans styre, mycket på grund av misslyckade försök att införa kollektivjordbruk. Idag är Tanzania fortfarande ett fattigt land, men fredligt och med bra ekonomisk tillväxt.

Stora delar av landet består av ekologiskt viktiga nationalparker och naturreservat. Några av de mesta kända och mest orörda reservaten i världen finns just här. Mest berömda är Serengeti, Ngorongorokratern och Afrikas högsta berg Kilimanjaro i norr. Områdets klimat är tempererat eftersom det ligger högt över havet. Mindre kända är de enorma parkerna i söder, som Selous och Ruaha, där klimatet är tropiskt. Det vimlar av vilda djur både inne i reservaten och utanför.

Läs gärna vidare under rubriken “Tanzania” i menyn om de olika områden och vad du kan vänta dig i detta fantastiska land.