Resor till Tanzania, allt du behöver veta | Afrikakompaniet

Tanzania

Karibu Tanzania och välkommen till några av världens djurtätaste områden!

Nationalparken Serengeti är den mest kända och hem till den berömda Stora migrationen, då miljontals gnuer, zebror och antiloper förflyttar sig över savannen. Men Tanzania är betydligt mer än bara Serengeti. Här finns safari i världsklass även på andra platser – och vackra, varma Zanzibar med riktigt bra dykning och fantastiskt skönt strandhäng. Låt oss boka ett kombinerat strand- och safaripaket till dig så du verkligen får ut det mesta av detta fantastiska land.

Har du praktiska frågor kring att åka till Tanzania hittar du några av våra vanligaste frågor och svar här.

Safari & Zanzibar

En tiodagarsresa där du kombinerar det bästa av en safari i norra Tanzania – Ngorongorokratern och Serengeti bland annat – med några härliga, lata dagar på fantastiska paradisön Zanzibar. Kostar från 25 000 kronor per person.

Budgetsafari i söder

På tre dagar får du en kort men intensiv safari, med utgångspunkt från Dar es Salaam. Passar dig som reser till och från Zanzibar. Från cirka 10 000 SEK per person.

Bästa tiden att åka till Tanzania

JANFEBMARAPRMAJJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Utmärkt

Bra

Okej

Bästa tiden att se vilda djur i Tanzania är under den torra perioden, från slutet på juni till oktober. Vill du se den stora migrationen i Serengeti ska du åka i juni eller juli, och vill du se gnuerna kalva är det slutet på januari till februari som gäller.

Ska du åka till landets södra delar (Ruaha och Selous) eller bör du åka någon gång mellan juni och oktober. Parkerna i norr (Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara) kan besökas året om.

Zanzibar är härligt när som helst på året, förutom kanske under regnperioden mellan mars och juni. Då kan flera lodger stänga.

Safari i Tanzania

Fokus för din resa till Tanzania bör givetvis vara en safari. Men du väljer själv hur omfattande du vill att den blir. Flera dagar på resande fot i norra Tanzania, med besök i Serengeti, Ngorongoro och några andra stopp på vägen. Eller kanske bara några  dagar på en lyxig lodge i södra delarna av landet? Du väljer, det är din semester!

Några geparder ligger på en liten höjd i Serengeti. En av dem spanar runt, övriga vilar sig. En inte helt ovanlig syn på safari i Tanzania

Missa inte det här när du åker till Tanzania

Migrationen och Serengeti är självklart saker som du som reser till Tanzania vill se. Men det finns otroligt mycket mer att uppleva här.

Sova med fiskarna!

Manta Resort underwater room

Undervattensrummet på Manta Resort är en upplevelse som visserligen kostar men är väl värt pengarna. Du sover i dubbelsäng under vattenytan, med myriader av spännande fiskar omkring dig. En trappa upp har du badrum och fin sittyta och längst upp finns det ytterligare loungeområde där du kan titta på stjärnorna.

Ngorongoro Crater

Ngorongoro

Ngorongorokratern är hiskeligt vacker och något som absolut inte bör missas under en resa till Tanzania. Här finns både vilda djur och möjligheten att interagera med massajer och lära sig mer om deras liv och historia.

Den cirka 20 kilometer vida och 600 meter djupa kratern är den bästa platsen i norra Tanzania för att se noshörningar. Det finns ett tjugotal svarta noshörningar i området och det är även vanligt att se lejon och geparder bland mycket annat.

Stone Town

Stone Town Zanzibar

I Zanzibars “huvudstad” ligger vackra byggnader ligger tätt intill varandra och bildar en labyrint av smala gator. Många av dem har massiva, utsmyckade träportar. Stone Town är som en storstad i miniatyr och spännande att tillbringa ett par dagar i.

Lite historia

Det vi idag kallar Tanzania är ett av världens längst bebodda områden. Två miljoner år gamla människoskelett har hittats i norra delen, Rift Valley. Det finns teorier om att det är här alla jordens människor har sina rötter. Kanske är det därför det är så lätt att drabbas av ”the Africa bug”. De flesta som en gång varit i Afrika längtar tillbaka.

Tanzania bildades som stat 1964 när Tanganyika och Zanzibar gick samman och bildade en republik. Tanganyika hade då varit självständigt sedan 1961 och Zanzibar sen 1963.

Dessförinnan hade fastlandet varit under olika länders inflytande sedan 1600-talet. Portugal kom först, sedan styrde sultanatet Oman under en lång tid. 1886-1918 styrde Tyskland och därefter Storbritannien. Sedan 1995 är Tanzania en flerpartidemokrati.

Dagens tanzanier kommer från mer än 120 etniska grupper inklusive folk av arabisk, indisk, pakistansk, kinesisk och europeisk härkomst. Detta till trots har det aldrig varit några större etniska konflikter. I alla fall inte på fastlandet. Zanzibar har en annan historia och gick igenom en revolution 1964.

Tanzanias förste president efter frigörelsen var Julius Nyerere. Han var en visionär som lyckades grunda en nation utan motsättningar. Däremot gick ekonomin ner under hans styre, mycket på grund av misslyckade försök att införa kollektivjordbruk. Idag är Tanzania fortfarande ett fattigt land, men fredligt och med bra ekonomisk tillväxt.

Stora delar av landet består av ekologiskt viktiga nationalparker och naturreservat. Några av de mesta kända och mest orörda reservaten i världen finns just här. Mest berömda är Serengeti, Ngorongorokratern och Afrikas högsta berg Kilimanjaro i norr. Områdets klimat är tempererat eftersom det ligger högt över havet. Mindre kända är de enorma parkerna i söder, som Selous och Ruaha, där klimatet är tropiskt. Det vimlar av vilda djur både inne i reservaten och utanför.

Läs gärna vidare under rubriken “Tanzania” i menyn om de olika områden och vad du kan vänta dig i detta fantastiska land.