Den stora migrationen – världens häftigaste upplevelse - Afrikakompaniet
Camps Bay, Kapstaden, Sydafrika
Det här kan du göra i Sydafrika – podd
September 22, 2019
Vill du vara en hållbar turist i Sydafrika?
October 15, 2019
Camps Bay, Kapstaden, Sydafrika
Det här kan du göra i Sydafrika – podd
September 22, 2019
Vill du vara en hållbar turist i Sydafrika?
October 15, 2019
Visa alla

Den stora migrationen – världens häftigaste upplevelse

Den stora migrationen i Kenya och Tanzania kan vara en av världens häftigaste shower. Miljontals djur som förflyttar sig – och efterföljs av rovdjur, sugna på ett skrovmål. Vad som helst kan hända!

En safariupplevelse som många längtar efter är den stora migrationen, som äger rum främst i Kenya och Tanzania. Det beskrivs som ett av naturens få underverk.

Vad är den stora migrationen?

Varje år förflyttar sig nästan två miljoner gnuer och 200 000 andra antiloper och zebror från Serengeti i Tanzania till södra Masai Mara i Kenya, i jakt på föda och vatten. Egentligen följer gnuerna och deras vänner på savannen det livgivande regnet och därför följer inte migrationen exakt samma mönster varje år. Men generellt sagt är det en ständigt pågående vandring medsols. Under migrationen tar sig hjordarna, som kan bestå av flera hundra tusen djur, över floder med livet som insats. De kastar sig ner i vattnet från klippor, och simmar genom vatten där krokodilerna lurpassar.

den stora migrationen Tanzania

Och det stannar inte där. Med gnuer, zebror och antiloper följer även rovdjuren. Kattdjur som lejon, geparder och leoparder är precis som krokodilerna sugna på delikatesserna som passerar igenom deras revir. Så du som upplever denna episka händelse får inte bara se hundratusentals djur i rörelse utan förmodligen också en spännande jakt eller två.

När ska du åka?

Ska du till Kenya och Masai Mara är det bäst att åka någon gång mellan juli och november, gärna i början av perioden. Möjligheten att se dramatiska flodkorsningar är maximerad i Masai Mara under juli och augusti, då gnuerna och antiloperna tar sig norrut i parken. I september håller de sig någorlunda på samma plats, och i oktober och november börjar de röra sig söderut igen.

När det gäller Tanzania och Serengeti är den svenska vintern en bra tid att åka. Under december tar sig djuren från Kenya till Tanzania via Seronera, Ngorongoro med mera. I januari har de hittat till Ndutu i Södra Serengeti och i februari kalvar de.

en bäbisgnu blir omhändertagen av sin mor. De ligger båda ner och har tagit en paus från att springa under den stora migrationen.

Framåt april börjar betet i södra Serengeti bli sämre och nu börjar rörelsen norrut igen, men via Serengetis västra korridor. När det är försommar svensk tid, i maj och juni så kan du se häftiga flodkorsningar i Tanzania, då hjordarna passerar Grumetifloden. De värsta regnen bör ha lugnat sig vid den här tiden och därför är det en särskilt bra tid att planera sin safari, eftersom högsäsongen i Serengeti inte riktigt har börjat än.

hundratals gnuer står blickstilla i det gula gräset på savannen, under vita fluffiga moln och en till synes oändlig himmel. En härlig syn under den stora migrationen i Tanzania och Kenya

Är du nyfiken på den stora migrationen? Vill du börja planera ditt äventyr redan nu?

Hör av dig till oss så hjälper vi dig att uppfylla din dröm om Afrika.

1 Comment

  1. […] och oktober är det lite svalare än årets första torrperiod. Det är också högsäsong för den stora migrationen vilket betyder att det här är den absolut bästa tiden att åka till Zanzibar, speciellt om du […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.