Serengeti - Afrikakompaniet

Serengeti

Serengeti är Tanzanias största och äldsta nationalpark och gränsar till Masai Mara i Kenya. Precis som parken i grannlandet är Serengeti känt för de enorma gnu-, gasell- och zebrahjordarna som migrerar kring 800 kilometer varje år för att söka efter vatten och bättre betesmarker. Totalt är det cirka 2,5 miljoner djur som rör sig medsols – den största migrationen av däggdjur i världen.

Beroendet på regnet kan migrationen flyttas en aning år för år. Den korta regnsäsongen infaller i november och då är djuren vanligen i Ndutu och Seronera i södra och centrala Serengeti. Här föder de sina kalvar och håller till de närmaste månaderna.
I april-maj börjar vandringen norrut och hjordarna samlas i västra delen av parken.
I juni-juli korsas vanligen Grumetifloden där krokodilerna lurar, och i augusti är hjordarna i nordvästra hörnet av parken.
I september-oktober är djuren vanligen i norra Serengeti och i Masai Mara, och i november drar de söderut på Serengetis parkens östra sida igen.

De flesta boenden som vi samarbetar med ligger i Seroneraområdet i centrala parken. Det är väldigt djurrikt i området och här finns också ett mycket intressant turistcentrum.

För er som vill uppleva något verkligt speciellt rekommenderar vi ballongsafari över parken.

Bästa tiden att åka

JANFEBMARAPRMAJJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Utmärkt

Bra

Okej

Den långa, milda torra perioden mellan juni och oktober är det absolut bästa tiden på året att besöka Serengeti. Djuren håller sig framme nära vattenhålen och vädret är behagligt – mängder med sol och nästan inget regn. Samtidigt är vädret såpass milt att det kan vara idé att packa lite varmare kläder. Detta för att kvällar och morgnar kan vara kyliga. Vill du se migrationen ska du hålla dig till de västra delarna av parken i juni och juli och norra delarna i augusti till september.

Den korta regnperioden i november kommer inte att störa din safari nämnvärt. Lite regnskurar skadar ingen och det här är dessutom den perioden på året då flest ungar syns. Och även om det är lättare att se vilda djur under den torra perioden finns det många djur i parken året om.

I mars, april och maj kan det regna väldigt mycket. Men regnet är övergående.

Ikoma Bush Camp

En charmig och välskött camp med 35 tält under stora stråtak, omgivna av acaciaträd. Ikoma Bush Camp ligger strax utanför Serengetis Ikomaport i nordväst. Tälten ligger placerade i en halvcirkel kring den öppna restaurangen. Tälten är rymliga och trevligt inredda med egen veranda och egna badrum. Här finns inga staket och därför inte heller någon pool – de drar till sig vilda djur.

Kati Kati Tented Camp

En mobil tältcamp i centrala Serengeti, strategiskt placerad för att täcka stora Serengeti Plains. Lägret erbjuder bekvämt boende och en unik möjlighet att njuta av en riktig campingupplevelse mitt i vildmarken. Lägret är bara en två timmars biltur från Olduvai Museum och Grumeti River. Ett mysigt mässtält ligger i mitten av lägret, där måltider serveras. Det finns 10 tält med egna badrum, inklusive dusch.

Lemala Kuria Hills

Lyxboende mitt i vildmarken. Lemala Kuria Hills Lodge ligger nära Marafloden på den tanzaniska sidan av gränsen mot Kenya, längs korridoren för den årliga migrationen. Lodgen har ren och modern design i afrikansk stil, och varje tält ligger noggrant positionerat för att garantera både avskildhet och spektakulära vyer. I ett separat tält ute i naturen ligger Melengali Spa, med massage och manikyr i en lugn, naturlig miljö.

Det här är endast ett litet urval av de boenden vi kan erbjuda i Serengeti. Kontakta oss för fler förslag och prisexempel.