Serengeti

Serengeti är Tanzanias största och äldsta nationalpark, känd för de enorma hjordarna gnuer och zebror som migrerar kring 800 kilometer årligen – den Stora migrationen.  Men Serengeti är så mycket mer än så. Namnet betyder “oändliga slätter” och visst känns det som att parken aldrig tar slut när man blickar ut över savannen?

Våra boenden i Serengeti finns i alla delar av parken, så att du kan följa migrationen och uppleva den absolut bästa safarin i Serengeti. För dig som vill uppleva något verkligt speciellt rekommenderar vi ballongsafari över parken.

Bästa tiden att åka till Serengeti

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Den långa, milda torra perioden mellan juni och oktober är det absolut bästa tiden på året att besöka Serengeti. Djuren håller sig framme nära vattenhålen och vädret är behagligt – mängder med sol och nästan inget regn. Samtidigt är vädret såpass milt att det kan vara idé att packa lite varmare kläder. Detta för att kvällar och morgnar kan vara kyliga. Vill du se migrationen ska du hålla dig till de västra delarna av parken i juni och juli och norra delarna i augusti till september.

Den korta regnperioden i november kommer inte att störa din safari nämnvärt. Lite regnskurar skadar ingen och det här är dessutom den perioden på året då flest ungar syns. Och även om det är lättare att se vilda djur under den torra perioden finns det många djur i parken året om.

I mars, april och maj kan det regna väldigt mycket. Men regnet är övergående.

Den stora migrationen i Serengeti

Serengeti känt för de enorma gnu-, gasell- och zebrahjordarna som migrerar kring 800 kilometer varje år för att söka efter vatten och bättre betesmarker. Totalt är det cirka 2,5 miljoner djur som rör sig medsols – den största migrationen av däggdjur i världen.

en stor mängd gnuer och zebror traskar igenom ett dammigt Serengeti

Den korta regnsäsongen infaller i november och då är djuren vanligen i Ndutu och Seronera i södra och centrala Serengeti. Här föder de sina kalvar och håller till de närmaste månaderna.

Beroende på regnet kan migrationen flyttas en aning år för år. Den senaste tidens klimatförändringar påverkar också djurens rörelse men i stort ser det ut som följer: 

I april-maj börjar vandringen norrut från Ndutu och hjordarna samlas i västra delen av parken.

I juni-juli korsas vanligen Grumetifloden där krokodilerna lurar, och i augusti är hjordarna i nordvästra hörnet av parken.

I september-oktober är djuren vanligen i norra Serengeti och i Masai Mara, och i november drar de söderut på Serengetis parkens östra sida igen.

Trots att det är många gnuer, zebror och antiloper i rörelse och en otroligt häftig upplevelse att följa dem, betyder inte den stora migrationen att resten av parken är tom på djur. Det är endast en del av gnuerna som migrerar, det finns också djur som stannar kvar i samma område. Kattdjuren har sina territorier och flyttar sig inte från dem. Elefanterna rör sig enligt sina mönster.

En safari i Serengeti är en otroligt häftig upplevelse oavsett var i parken ni befinner er, och när ni åker dit.

Esirai

Ett mobilt ekoläger som byter plats två gånger om året för att följa den stora migrationen och ge gästerna möjlighet att komma nära de miljontals djur som förflyttar sig över savannen. Esirai har åtta bekväma kanvastält med varm dusch och safaritoalett. Det finns också ett familjetält där fem personer kan få plats och förflytta sig mellan “rummen” utan att behöva gå utanför tältet. I bibliotekstältet kan du ladda din telefon eller kamera.

Ikoma Bush Camp

En charmig och välskött camp med 35 tält under stora stråtak, omgivna av acaciaträd. Ikoma Bush Camp ligger strax utanför Serengetis Ikomaport i nordväst. Tälten ligger placerade i en halvcirkel kring den öppna restaurangen. Tälten är rymliga och trevligt inredda med egen veranda och egna badrum. Här finns inga staket och därför inte heller någon pool – de drar till sig vilda djur.

Kati Kati Tented Camp

Ett mobilt tältläger i centrala Serengeti, strategiskt placerad för att täcka stora Serengeti Plains. Lägret erbjuder bekvämt boende och en unik möjlighet att njuta av en riktig campingupplevelse mitt i vildmarken. Lägret är bara en två timmars biltur från Olduvai Museum och Grumeti River. Ett mysigt mässtält ligger i mitten av lägret, där måltider serveras. Det finns 10 tält med egna badrum, inklusive dusch.

Lamai Serengeti

Barfotalyx på safari. Lamai Serengeti har en utmärkt placering i norra Serengeti, bara någon kilometer från Marafloden, för att du ska kunna njuta av den stora migrationen i princip från din altan. Men även mellan november och mars är detta lyxiga tältläger en ypperlig plats att spana efter djur. Här finns bara åtta tält, varav två familjetält med delat badrum. Alla tälten har en stor altan, badrum med dusch och vanlig toalett och det finns också en pool som man delar med andra gäster. Barn från 8 år är välkomna, men endast barn över 12 kan delta i safariaktiviteter till fots.

Lemala Kuria Hills

Lyxboende mitt i vildmarken. Lemala Kuria Hills Lodge ligger nära Marafloden på den tanzaniska sidan av gränsen mot Kenya, längs korridoren för den årliga migrationen. Lodgen har ren och modern design i afrikansk stil, och varje tält ligger noggrant positionerat för att garantera både avskildhet och spektakulära vyer. I ett separat tält ute i naturen ligger Melengali Spa, med massage och manikyr i en lugn, naturlig miljö.

Serengeti Safari Camp

Detta mobila tältläger i Serengeti flyttar sig 4-5 gånger per år, för att garantera bästa möjliga upplevelse av Stora Migrationen. Här finns sex stora, bekväma kanvastält med enkel dusch och ekotoalett. Ett familjetält finns, med två rum med varsitt badrum samt en gemensam yta att hänga på. I lägret finns det också ett mässtält och ett loungeområde. Barn över 8 år är välkomna på Serengeti Safari Camp.

Det här är endast ett litet urval av de boenden vi kan erbjuda i Serengeti. Kontakta oss för fler förslag och prisexempel.