Ngorongoro-
kratern

Ngorongorokratern är en av Tanzanias, och Afrikas, mest kända parker och naturreservat. År 1978 blev reservatet en del av Världsarvslistan.

Kratern är världens största “orörda vulkankrater”, och ett stort antal djur- och naturfilmer har spelats in här. Kraterväggarna är 400-610 meter höga och diametern på kratern är 16-19 kilometer.

Mineralrik jord och saftigt gräs gör detta till ett paradis för djuren. Stora hjordar av zebra, gnu, bufflar och antiloper betar intill lurande lejon. Lejonen verkar totalt orädda i kratern och ofta går det att komma alldeles nära dem med jeepen. Här finns också Östafrikas största population av svart noshörning.

Nere i kratern finns ofta enorma elefanttjurar, medan honorna och ungarna håller till högre upp på kraterkanten där vegetationen är buskigare och mer trädrik.

Det lokala folket, massajerna, får låta sin boskap beta i kratern, och man ser dem vandra omkring med ett spjut i handen för att försvara sina kor och getter mot rovdjur.

Bästa tiden att åka

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Det vilda djurlivet i Ngorongoro är fantastiskt oavsett när du åker dit. Under den torra perioden (juni till september) är gräset kortare så det är aningen lättare att få syn på djuren. Med det sagt är vyerna spektakulärt gröna under regnperioden. Var beredd på att det är många andra i parken närhelst du åker. Och tänk på att packa varma kläder – det kan bli kallt på kvällar och tidiga morgnar.

Crater Forest Lodge

En timme från den magiska Ngorongorokratern ligger denna ekolodge med 15 tält. Prisvärt boende med charmiga detaljer och allt man behöver, men ingen lyx. Tälten är rymliga med eget badrum och veranda, och ligger upphöjda på plattformer med utsikt över kaffeplantager och den tropiskt gröna skogen. På 1800 meters höjd över havet är klimatet svalt och behagligt.

Entamanu

På en alldeles speciell plats, precis på Ngorongorokraterns kant, ligger Entamanu. Härifrån kan man se solen stiga upp över Ngorongorokratern och gå ner över Serengetis stora vidder. På detta lilla boende finns enbart sju fristående stugor samt två familjestugor med två sovrum i vardera. Varje rum går att värma (det kan bli kallt häruppe) och badrum med både varmt och kallt vatten. Barn över 8 år är välkomna hit.

Ngorongoro Farm House

En liten och exklusiv lodge mot Oldeani-vulkanen, byggd för att ge en upplevelse som påminner om hur det var förr i tiden. Här finns många spatiösa rum eller stugor, byggda i samma stil som en gammal kolonial gård och rustikt inredda med smakfulla detaljer. Allt för att erbjuda en fantasifull resa till svunna tider.

Gibb’s Farm

Mellan kratern och Tarangire National Park ligger Gibb’s Farm med egen organisk kaffeplantage, frukt- och grönsaksodling och 18 nyrenoverade Farm Cottages. Farmen, ett av de äldsta gästhusen i norra Tanzania, är i kolonialstil och byggdes redan 1929 av tyska nybyggare. Stugorna ligger utspridda i den enorma trädgården och är mycket rymliga. Därför är detta ett perfekt alternativ för familjer.

Lions Paw

På kraterns östra sida ligger detta tältade boende. Man får sträcka lite på nacken för att se ner i kratern från sitt rum, men från de allmänna utrymmena som bar och restaurang finns det finfin utsikt. De bekväma tälten har trägolv, riktigt lyxiga badrum och ordentligt med värme, för det kan bli kallt på natten.