Madagaskar – lemurernas ö

Det som Madagaskar är mest känt för är givetvis lemurer. Det finns omkring 20 olika arter, och du har god chans att se åtminstone några av dem när du reser till Madagaskar.

Vi rekommenderar att din resa till Madagaskar skräddarsys helt enligt dina och dina reskamraters önskemål. Välj vilka delar av ön och dess rika kultur du vill uppleva, eller koncentrera dig på strandliv och (så klart) lemurer. Här finns möjligheter att paddla kanot i havet, se otroligt stora baobabträd och mycket mycket mer. Oavsett vilket kan vi skräddarsy en resa till Madagaskar som passar dig.

Bästa tiden att resa till Madagaskar

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Madagaskar är ett väldigt stort land och klimatet varierar stort beroende på var någonstans du ska. Men generellt sett är det bra att undvika att resa till Madagaskar mellan december och mars – då regnar det som mest och det finns stor risk för cykloner.

I övrigt gäller det att planera din resa till Madagaskar efter intresse. Vill du se bebislemurer är oktober och november de allra bästa månaderna (lemurer i stort kan du se året runt). Vill du se knölvalar rekommenderar vi att åka i juli, augusti eller september – det här är också bästa perioden att tillbringa på beachen, med riktigt bra väder och väldigt lite nederbörd.

Vill du kombinera lemurer, kameleonter och strandliv är september till december också en bra period att åka till Madagaskar – även då är det varmt och relativt torrt.

Några av Madagaskars höjdpunkter

Madagaskar är världens fjärde största ö och det är svårt att täcka in precis allt under ett besök, om du inte har en hel månad eller mer till ditt förfogande. Därför är det bra om du koncentrerar din resa till Madagaskar till ett eller två områden, och utforskar de närmaste omgivningarna.

L’allée des baobabs

Några ståtliga baobabträd som ser ut att vara över 30 meter höga kantar en väg, detta är en höjdpunkt på din resa till Madagaskar

75 procent av världens baobabträd finns på Madagaskar, och de allra häftigaste hittar du längs med Baobaballén längs grusvägen mellan Morondava och Belo-Tsiribinha i västra Madagaskar.

Det här är en av de mest besökta resmålen i regionen – förståeligt nog. Vi föreslår att du unnar dig en sundowner eller solnedgångsdrink med denna mäktiga syn som kuliss under din resa till Madagaskar.

I Morondava finns flera fina beachhotell så du kan kombinera din baobabupplevelse med lite skön relax på stranden. Du tar dig dit antingen med inrikesflyg eller en guidad biltransfer, med stopp i Antsirabe på vägen dit.

Nosy Iranja

en strandremsa som syns från ovan, udda strand på Nosy Iranja, en höjdpunkt på din resa till Madagaskar

De allra flesta som åker till Madagaskar har Nosy Be som utgångspunkt. Det är en paradisisk ö precis utanför Madagaskars norra kust och det går att flyga direkt hit för härligt beachliv. I närheten finns Nosy Iranja, som också kallas för Turtle Island.

Med sitt turkosa vatten och kritvita stränder är Nosy Iranja verkligen värt ett besök, om det så bara är för en dagsutflykt. Men det går också att bo här, på finare lodger eller i bivack på stranden för dig som är lite mer äventyrlig.

Missa inte den smala strandremsan som bara syns vid lågvatten – många Instagram moments har skapats precis här!

Isalo nationalpark

Stenformationen "la fenetre" nära Isalo, med en solnedgång som glimtar mellan stenblocken.

Besök Madagaskars “Grand Canyon” i sydvästra delarna av landet och upplev en helt annan natur. Till skillnad från övriga nationalparker, där det är mer regnskogslikt, erbjuder Isalo ett torrare och varmare klimat.

Här finns väldiga grässlätter likt savannerna i östra Afrika, men kulissen är de höga stenformationerna som utgör “kanjonen”. Denna park ger dig dessutom möjligheten att sträcka benen ordentligt, här finns många olika vandringsleder. När du vandrat klart tar du dig gärna till La Piscine Naturelle – en naturlig pool i det häftiga landskapet.

Så skapar vi din resa till Madagaskar

Tre ringsvansade lemurer tittar in i kameran, deras orangea ögon blickar rätt in i betraktaren och deras buskiga svansar ramar in dem fint.

Madagaskar är ett land i början av sin resa inom turismen och det krävs mycket kunskap och kontakter för att kunna skapa en resa som vi tror att du blir nöjd med. Vägnätet är dåligt, inrikesflygen är opålitliga och sällan eller aldrig i tid – vi anser att det krävs lokal kännedom för att kunna se till att allt flyter på så bra som det bara är möjligt. Därför anlitar vi ett lokalt företag som sätter ihop resan åt dig när vi bokar din resa till Madagaskar. Vi är fortfarande din leverantör, men vi garanterar en riktigt bra upplevelse skräddarsydd av experter på plats.

Resan börjar med upphämtning på flygplatsen, inkluderar boende på en eller flera platser, utflykter och rundturer samt givetvis utbildad chaufför och guider när ni förflyttar er. Utifrån vår samarbetspartners expertkunskap och dina önskemål skapar vi sedan den allra bästa resan för just dig och dina reskamrater.

Inte säker på att Madagaskar är din grej? Res till Sydafrika och Kapstaden och upplev safari, vin och häftig natur. Eller boka en beachvistelse på Mauritius. Där finns visserligen inga lemurer men gott om härliga naturupplevelser och samma azurblåa hav.