Safari i Tanzania

Din safari i Tanzania kommer att bli en oförglömlig upplevelse. Förbered dig på att vidsträckta vyer, stor djurrikedom och häftiga äventyr. En safari i Tanzania har något för alla, och vi väljer gärna ut den som passar dig och dina reskamrater bäst.

Dessutom går det att anpassa safarin precis som du vill ha den. Du kommer att befinna dig i djurens naturliga miljö, på deras villkor, och dina turistpengar kommer både djuren och de lokala invånarna till nytta. Ett ojämförbart sätt att skapa minnen för livet.

Vi skräddarsyr din resa till Tanzania så att den blir precis som du önskar. Kontakta oss med dina önskemål eller boka in en kostnadsfri resekonsultation redan i dag – du förbinder dig inte till något och det är helt gratis. Att boka din safari i Tanzania med Afrikakompaniet kostar dig inget extra, men vi bjuder gärna på personlig service och vår mångåriga expertis.

Bästa tiden att åka på safari i Tanzania

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Bästa tiden att se vilda djur i Tanzania är under den torra perioden, från slutet på juni till oktober. Den stora migrationen rör sig runt de norra delarna året om, men mest dramatiskt är det under samma period, det vill säga från juli till oktober. Vill du se gnuerna kalva är det slutet på januari till februari som gäller.

Ska du åka till landets södra delar bör du åka någon gång mellan juni och oktober. Parkerna i norr kan besökas i princip året om, men under regnperioden kan vägarna vara svåråtkomliga.

Safari i Tanzania – norr eller i söder?

Det går att lägga upp din Tanzaniasafari olika, beroende på resans längd och vad för slags upplevelse du är ute efter. Välj mellan att resa till de södra delarna av landet och parker som Selous och Ruaha – eller gör din safari i Tanzania i de norra delarna av landet, i de välkända nationalparkerna Serengeti, Ngorongorokratern, Tarangire och Lake Manyara.

Safari i norra Tanzania

Den här typen av safari i Tanzania kan vara mer tidskrävande då du bor på olika lodger i olika parker, och tillbringar en hel del tid i safaribilen. Men i gengäld får du den ultimata safariupplevelsen och kan skryta med att ha sett mycket av det som måste ses i Tanzania.

Ni åker på en skräddarsydd tur med egen jeep och guide, med upphämtning på flygplatsen. Ni berättar för oss vilka parker ni måste besöka och hur länge ni vill vara borta, så ordnar vi bokningarna. Safarin börjar oftast i Arusha och avslutas där eller i Serengeti. Från båda ställena går det enkelt att flyga direkt till en badsemester på Zanzibar. Vill du inte åka safaribil går det givetvis att flyga direkt till safariparken.

Safari i södra Tanzania

Är du ute efter en kortare safari i Tanzania, på några enstaka nätter passar södra delen av landet bra som resmål, speciellt om du flyger till och från Zanzibar. Här bor du vanligtvis på samma lodge hela tiden, och åker ut på safaritur varje morgon och eftermiddag. För att komma hit flyger du med små inrikesplan, även om det går att åka safaribil från Dar Es Salaam.

Både Nyerere National Park, tidigare Selous och Ruaha anses vara ett par av de sista vilda, orörda områdena på vår planet. Det här är safarin för er som vill ha lugn och ro, inte vill se andra safaribilar eller turister, och njuta av en orörd och storslagen natur. För den allra bästa upplevelsen kombinerar ni båda safariparkerna.

Serengeti

gnuer korsar en flod under den stora migrationen, då miljontals djur förflyttar sig i östra afrika. En minnesvärd upplevelse på din safari i Tanzania

Serengeti är Tanzanias största och äldsta nationalpark och gränsar till Masai Mara i Kenya. Båda är kända för de enorma gnu-, gasell- och zebrahjordarna som migrerar kring 800 kilometer varje år för att söka efter vatten och bättre betesmarker. Serengeti är för de flesta den självklara slutdestinationen för en safari i Tanzania.

Ngorongoro

en safaribil kör förbi några betande zebror i Ngorongorokratern, ett självklart stopp på en safari i Tanzania

Ngorongorokratern är en av Tanzanias, och Afrikas, mest kända parker och naturreservat. Mineralrik jord och saftigt gräs gör detta till ett paradis för djuren. Stora hjordar av zebra, gnu, bufflar och antiloper betar intill lurande lejon. Nere i kratern finns ofta enorma elefanttjurar, medan honorna och ungarna håller till högre upp på kraterkanten.

Tarangire

En hjord elefanter, varav två lite mindre som leker med varandra, går långsamt igenom Tarangire-parken, ett bra resmål för din safari i Tanzania

Tarangire är en fantastisk safaridestination året om, här är det lätt att se mycket djur. Främst är parken känd för de stora elefantbestånden, men här finns många lejon och leoparder. Är du intresserad av den stora migrationen och vill undvika turisterna i Serengeti är Tarangire ett utmärkt resmål.

Lake Manyara

Lake Manyara National Park ligger mellan Arusha och Ngorongorokratern, det är en mindre park med en stor sodasjö och ett vanligt första stopp på din safari i Tanzania. Här kan du se elefanter, bufflar, gnuer och stora mängder giraffer, men framför allt en mångfald fåglar – stora flockar av rosa flamingo är inte ovanligt.

Ruaha

En leopard uppe i ett träd i Ruaha, en bra destination för safari i Tanzania om du vill se kattdjur

Mitt i Tanzania finns denna exklusiva safaridestination där det nästan är garanterat att du får se alla de stora kattdjuren. Dessutom lockar Ruaha med stora grupper av vildhundar, och du har också chans att se ett flertal ovanliga antiloper. Hit åker den som vill få en exklusiv upplevelse på sin safari i Tanzania. Kan du ska du toppa din upplevelse med att flyga luftballong över parken.

Selous

En flodhäst i Rufijifloden gapar stort. Möjligheten till flodsafari gör Selous unik som safaridestination i Tanzania

Selous är ett av Afrikas största viltreservat och ligger på bekvämt flygavstånd från Zanzibar. Här finns mycket vilt att se, särskilt rovdjur. Lejonen i parken hänger ofta runt sjöarna i väntan på att de andra djuren ska komma och dricka. Och möjligheten till båtsafari på Rufijifloden med alla dess krokodiler och flodhästar gör platsen unik.

Fler frågor om safari i Tanzania

Vad kostar det?

Några geparder ligger på en liten höjd i Serengeti. En av dem spanar runt, övriga vilar sig. En inte helt ovanlig syn på safari i Tanzania

Ska du bara åka på safari en gång i livet är det värt att låta det kosta lite. Tänk på att din turistpeng inte bara går till att betala ditt boende utan även till att bevara djurens naturliga miljö. Dessutom ingår oftast alla safariturer i bil, all mat och i vissa fall all dryck. För en safari i Tanzania bör du räkna med minst 3500 kronor per person och natt, men vi rekommenderar att du budgeterar för minst 4-5000 kronor per person för den allra bästa upplevelsen. Vill du bo lyxigt får du räkna med att det kostar mer.
Här hittar du fler svar på frågor du kan tänkas ha om safari.

Får barnen följa med?

barn på safari i Tanzania, de tittar ut ur hålet i bilens tak och det är suddiga elefanter i bakgrunden.

En safari skapar minnen för livet – självklart ska barnen med! Det blir en fantastisk resa även för dem. På en safari i norra Tanzania är barnen alltid välkomna, eftersom ni åker i egen bil mellan olika lodger varav de flesta har en bra familjeprofil. I södra Tanzania är det mindre vanligt med barntillåtna lodger, men de finns.
På Safaribloggen har vi skrivit om vad du behöver tänka på innan du bokar safari med barnen. Här finns dessutom lite tips på hur du gör safarin rolig för barnen.

När ska du åka?

Elefanter nära bilen på en safari i Tanzania. I bakgrunden syns blå himmel och akaciaträd

Vill du maximera en safari i Tanzania ska du åka någon gång mellan juni och oktober, då den stora migrationen sker. Men egentligen kan du se djur på savannen när som helst på året. Undvik regnsäsongen som börjar i mars och slutar i juni, då håller parkerna i södra delarna av landet stängt. Och även om det är möjligt att besöka exempelvis Serengeti vid den tiden kan vägar vara svårforcerade och sikten dålig. Planera hellre din resa till december eller januari. Tänk på att det är högsäsong kring jul och nyår. Du får större valmöjlighet till lägre priser om du kan undvika den perioden.

Redo för nästa steg?

Fyll i dina uppgifter och berätta mer om era önskemål och när ni vill resa, så kontaktar vi dig angående din kommande safari i Tanzania så fort vi kan.


Dröm nu - res sen! Tina Sayed Nestius framför en giraff vill att du drömmer nu genom att boka en gratis resekonsultation med henne