Safari i Kenya

Välkommen till landet där safarin uppfanns! En safari i Kenya kommer att bli en av dina häftigaste reseupplevelser. Här finns vidsträckta savanner och en rikedom av vilda djur. Dessutom går det att anpassa safarin precis som du vill ha den. Du kommer att befinna dig i djurens naturliga miljö, på deras villkor, och dina turistpengar kommer både djuren och de lokala invånarna till nytta. Ett ojämförbart sätt att skapa minnen för livet.

Vi skräddarsyr din safari i Kenya så att den blir precis som du önskar. Kontakta oss med dina önskemål eller boka in en kostnadsfri resekonsultation redan i dag – du förbinder dig inte till något och det är helt gratis.

Bästa tiden för en safari i Kenya

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Den självklara höjdpunkten för en safariresa till Kenya är den stora migrationen, som sker ungefär mellan juli och oktober. Det är dessutom den bästa tiden att se vilda djur överlag, då det är torrt och bushen är mindre kompakt än annars.

I november kommer den korta regnperioden, som kan vara in till mitten av december. Då kan det regna på eftermiddagarna, men det är inget som stör din safari i Kenya. Däremot kan den längre regnperioden, som infaller i mars och april och ibland sträcker sig till maj, påverka vägar och annat och många lodger stänger då. 

Vilken safari väljer du i Kenya?

Vi bokar två olika typer av safari i Kenya. Den ena är standard i östra Afrika, att ni färdas i bil mellan olika safaridestinationer för att se så mycket som möjligt. Ni åker med egen guide hela tiden och besöker landets olika nationalparker, till exempel Lake Nakuru och Masai Mara National Reserve.

Den andra typen av safari är mer exklusiv och går att kombinera med en kortare bilsafari. Ni bor bekvämt i boenden i privata reservat, och åker ut på turer i boendets egna safaribilar, tillsammans med en guide som bor och verkar i området. I dessa reservat är privatbilar förbjudna, och du slipper bilköer vid lejonen och leoparderna. Oftast flyger du små inrikesplan direkt ut till savannen.

Några olika saker kan påverka ditt val av Kenyasafari. Du behöver ha svar på följande:

  • Vill jag se olika delar av landet, eller prioriterar jag att stanna på samma plats i flera dagar?
  • Är det okej att åka bil långa sträckor även mellan safaridestinationerna?
  • Vill jag se vilda djur helt ostörda i sin naturliga miljö?
  • Vad har jag för budget?

En safariresa till Kenya kostar en del oavsett vad du ska göra. Att bo i privat reservat är generellt dyrare än en standardsafari, men upplevelsen är mer exklusiv. Du väljer precis vad som passar dig. Vår rekommendation är att kombinera båda typerna av safari, för att maximera din resa.

Masai Mara

på safari i Kenya, i Masai Mara kan du se en lejonhane nära som på bilden

Landets mest kända naturreservat och höjdpunkten på din safari i Kenya är Masai Mara. Parken är känd för sin vidsträckta savann och de stora mängder djur som syns året om. Häftigaste upplevelsen är den stora migrationen i juli-oktober.

Amboseli

En elefant framför Kilimanjaro, bilden är tagen på safari i Kenya, i nationalparken Amboseli

Har du sett en bild på elefanter framför Afrikas högsta berg Kilimanjaro är den förmodligen tagen i Amboseli. Denna nationalpark i Kenya är bästa stället i världen för att komma nära savannens jätte och bjuder dessutom på fantastiska vyer av det vackra berget.

Lake Naivasha

Lake Naivasha, zebra, sopa lodge

På Naivashasjön åker du båt för att se de många flodhästarna. Dessutom kan du gå en walking safari på halvön Crescent Island och komma nära giraffer, gnuer, zebror och antiloper. Framför allt kan du förundras av det rika djurlivet i trädgården på ditt boende.

Laikipia

på safari i Kenya kan du rida på hästar som på bilden, om du är i Laikipia-området

Laikipia drygt tre timmar norr om Nairobi är en växande destination i landet. Här finns de välkända konservaten Ol Pejeta och Lewa – båda kända för sina djurskyddsprogram. Lär dig mer om de sällsynta djuren de jobbar hårt för att rädda. Dessutom finns här också Mount Kenya National Park, med möjligheten att korsa ekvatorn.

Kombinera safari i Kenya med annat

Det bästa av Kenya

Närbild på en lejonhanne som verkar titta direkt in i kameran, en inte helt ovanlig bild att ta när du är på safari i Kenya, Afrika

En tiodagarsresa där du får uppleva det allra bästa Kenya har att erbjuda, utifrån vår vd:s favoriter i landet. Du börjar din safari direkt efter att du landat på flygplatsen, besöker givetvis Masai Mara och avslutar med lata dagar vid kusten. Från cirka 28 500 SEK per person i dubbelrum.

Den stora migrationen

den stora migrationen gnuer wildebeest

Upplev den stora migrationen i Masai Mara och få minnen för livet. Se miljoner gnuer, antiloper och zebror förflytta sig över savannen i en majestätisk massrörelse. Fyra dagars safari från cirka 12 500 SEK per person i dubbelrum. Kombinera gärna din safariresa i Kenya med några lata dagar vid kusten.

Fler frågor om safari i Kenya

Vad kostar det?

giraff närbild, precis som på safari i Kenya

Ska du bara åka på safari en gång i livet är det värt att låta det kosta lite. Tänk på att din turistpeng inte bara går till att betala ditt boende utan även till att bevara djurens naturliga miljö. Dessutom ingår oftast alla safariturer i bil, all mat och i vissa fall all dryck. Räkna med att det kostar minst 4000 kronor per person och natt och mycket mer för den allra bästa och mest exklusiva upplevelsen. Här hittar du fler svar på frågor du kan tänkas ha om safari.

Får barnen följa med?

barn på safari i Kenya

En safari skapar minnen för livet – självklart ska barnen med! Det blir en fantastisk resa även för dem. Vi rekommenderar att ni då bokar en egen bil och åker med samma guide. I Kenyas nationalparker finns nämligen inga åldersrestriktioner och med en privat guide får ni den allra bästa upplevelsen. På Safaribloggen har vi skrivit om vad du behöver tänka på innan du bokar safari med barnen. Här finns dessutom lite tips på hur du gör safarin rolig för barnen.

När ska du åka?

dricks på safari i Kenya - så mycket ska du ge

Den självklara höjdpunkten på en safari i Kenya är den stora migrationen, som pågår i perioden juli till oktober. Men även i januari, när det är varmt och torrt efter den korta regnperioden, finns det gott om djur att titta på. Tänk på att det är högsäsong kring jul- och nyår, då är priserna ungefär lika höga (eller högre) som under migrationen, och turisterna är många. Har du fler frågor kring din safariresa till Kenya? Här finns 15 tips inför din safari i Kenya.

Redo för nästa steg?

Fyll i dina kontaktuppgifter och berätta gärna mer om dina önskemål kring en safari i Kenya. När du önskar resa och vilken budget du har är bra saker för oss att veta. Vi kontaktar dig med förslag eller uppföljning så fort vi kan.


Dröm nu - res sen! Tina Sayed Nestius framför en giraff vill att du drömmer nu genom att boka en gratis resekonsultation med henne