Laikipia och Mount Kenya

Laikipia drygt tre timmar norr om Nairobi är en växande destination i landet. Här finns de välkända Ol Pejeta och Lewa konservaten – båda kända för sina djurskyddsprogram.

Ol Pejeta har de två sista Northern White noshörningarna i världen, och det finns möjlighet att besöka dem och höra mer om hur de skyddas. Dessutom finns här också Mount Kenya National Park, och möjligheten att korsa ekvatorn. 

Bästa tiden att åka

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Precis som i övriga landet påverkas din upplevelse av Laikipia-området av de båda regnperioderna, samt de två torra perioderna. Eftersom delar av området ligger ganska högt över havet kan nätterna bli svala, varför det är klokt att packa varma kläder att ha med på eventuella game drives som sker efter mörkrets infall. Generellt sett är det bäst att komma hit när det är torrt och enklast att se djuren. Juli till oktober är den svala torra perioden och sammanfaller med den stora migrationen som kan ses i Masai Mara – vill du kombinera med detta är det en bra tid att åka. Januari och februari är det varmare.

Lewa Wilderness

Ekolyx vid foten av Mount Kenya – här kan du göra din safari även på häst- eller kamelryggen. Lewa Wilderness är ett av de äldsta safariboendena i Kenya, sedan 1972 har Craig-familjen drivit stället som till viss del är deras ursprungshem. Här finns 9 exklusiva stugor, 6 individuellt inredda med utsikt över dalen och tre i trädgården som passar bättre för familjer. Den särskilt äventyrlige kan våga sig på ett par dagars kamelsafari med Walking Wild, Lewa Wilderness egna mobila tältläger. Du går – kamelerna bär tälten.

Porini Rhino Camp

Detta tältade läger ligger i Ol Pejeta Conservancy, med Big Five och mängder med andra djur. Konservatet är den största fristaden för den utrotningshotade svarta noshörningen samt även räddade schimpanser, och den som vill kan besöka dessa mot en avgift. Porini Rhino Camp är ett ekoläger med sju bekväma tält, alla har toalett och dusch med varmt vatten. Lägret drivs av solljus och är skapat för att ha minsta möjliga ekologiska inverkan på omgivningarna.

Mukima House

Ett lyxigt boende för upp till 16 personer – perfekt för familjeresan. Mukima House ligger 15 minuter från huvudorten Nanyuki i Laikipia och mellan tre olika konservat. Huset har personal som lagar mat till hela gänget och städar efter er – ni bestämmer själva vad ni vill göra. Det är möjligt att åka på game drives i alla närbelägna konservaten, då tillkommer en parkavgift. Här finns åtta sovrum, pool, wifi och flera balkonger att avnjuta utsikten på. Och ett båthus med plats för två personer, om några skulle vilja vara extra mycket för sig själva, eller om ni bara är två som vill hit.