Låt oss boka din resa till Zambia

Zambia är ett relativt okänt resmål för oss svenskar. Men har du gjort safari i Afrika tidigare och är sugen på något äkta och annorlunda ska du definitivt planera in en resa till Zambia.

I Zambia finner du safari som i Botswana, speciellt i området Lower Zambezi – men till betydligt bättre pris. Och i stora nationalparken Kafue är safarin som den var i Kenya för 40 år sedan, med mycket mindre folk i rörelse. Landet är dessutom känt för sina “walking safaris”. Kort sagt – en resa till Zambia borde finnas med på din bucket list!

Så här jobbar vi för att sätta ihop ditt skräddarsydda reseförslag, och ungefär så här mycket ska du räkna med att din resa till Zambia kan kosta.

Bästa tiden att resa till Zambia

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Bästa tiden att åka till Zambia är någon gång mellan juni och oktober, i högsäsong. Då är klimatet som torrast, med behagliga temperaturer. Djuren på safari är lätta att få syn på och krypen är inte så påträngande. 

Ska du besöka Victoriafallen är det bäst att åka dit när som helst mellan juni och augusti. Senare än så (oktober till december) kan det vara väldigt ont om vatten på den zambiska sidan. Ska du på safari i andra delar av landet kan det vara bra att veta att de flesta parker och lodger stänger helt mellan december och mars på grund av det tunga regnfallet, som gör vägarna omöjliga att passera.

Funderar du på att resa till Zambia? Missa inte detta:

Victoriafallen och Livingstone borde vara ett självklart stopp på din semester i Zambia. Men glöm inte att besöka några av landets andra fantastiska resmål, speciellt om du är intresserad av safari.

Lower Zambezi

Några personer med safariklädsel sitter på en båt, solnedgången speglar sig i vattnet och det syns tre silhuetter av elefanter. Personerna befinner sig på Zambezifloden, på resa till Zambia.

Lower Zambezi är Zambias kanske bäst bevarade hemlighet – fantastisk safari på samma sätt som i Botswanas Okavangodelta, men till bättre priser (det är fortfarande hyfsat dyrt). Upplevelsen påminner också om den du kan få i Mana Pools i Zimbabwe. Ska du resa till Zambia borde detta resmål definitivt vara en del av planen. Lättaste sättet att ta sig hit är att flyga och bäst safariupplevelse får du i båt eller kanot.

Kafue National Park

En leopard balanserar på en trädstam och tittar uppåt i Kafue national park i Zambia

Denna jättelika park är större än Sydafrikas Krugerpark, men ändå relativt okänd. Förvånande nog för här finns vilt i mängder. Busanga plains i norr är ett måste – här finns flest djur – men stängs av helt från resten av parken under regnmånaderna. Här finns vildhundar, geparder och lejon i mängd – och givetvis elefanter. Tyvärr finns här inga noshörningar men övriga Big Five är på plats. Men eftersom området är så stort behöver du lägga minst tre nätter här, gärna mer, under din resa till Zambia.

South Luangwa

Tre turister i safarikläder står på en flodbank tillsammans med en guide och tittar på en jätteflock av flodhästar som rör sig bort i ett annars ganska torrt landskap, i South Luangua i Zambia.

South Luangwa är landets mest kända och i mångas ögon bästa park. Här föddes walking safari, safari till fots och det är fortfarande bästa sättet att uppleva naturen på din resa till Zambia. Men det går givetvis att göra safari i bil också – här finns alla Big Five utom noshörningen och gott om andra djur. Elefanter korsar ofta floden Luangwa och lejon och leoparder är också förhållandevis enkla att få syn på. För att undvika turistmassorna gör man bäst i att välja ett boende som ligger lite avsides i parken – viltlivet är häftigt oavsett.

Fler frågor om att resa till Zambia

Vad kostar en resa till Zambia?

En guide med gevär går framför fyra turister som är på safari till fots under sin resa till Zambia. Guiden och turisterna syns som siluetter framför en soluppgång

En resa till Zambia bör med fördel innehålla en vistelse i Victoriafallen i Zimbabwe eller Livingstone på Zambiasidan, där boende kostar som minst 3-4000 kronor per rum. På safari behöver du räkna med att det kostar minst 5-6000 kronor per person och natt i lågsäsong och ytterligare någon tusenlapp i högsäsong. Och mycket mer för den allra bästa och mest exklusiva upplevelsen. Men tänk på att alla måltider och ofta all dryck ingår på safari, liksom alla safariaktiviteterna.

Här hittar du fler svar på frågor du kan tänkas ha om safari.

Får barnen följa med?

En giraff syns bakom en safaribil. Himlen i Zambia är grå och ser förebådande ut.

En safari skapar minnen för livet – självklart ska barnen med på er resa till Zambia! Det blir en fantastisk upplevelse även för dem. Vissa aktiviteter, som safari till fots och i kanot, lämpar sig inte för barn under 16, och ibland kan man behöva boka en privat safaribil eller ett enskilt boende för att få ta med yngre barn. Och så är det det där med malaria. På Safaribloggen har vi skrivit om vad du behöver tänka på innan du bokar safari med barnen. Här finns dessutom lite tips på hur du gör safarin rolig för barnen.

När ska du åka?

Två kanoter är ute

Högsäsongen i Zambia infaller mellan juli och oktober, då klimatet är som mest behagligt för oss nordbor, med svala morgnar och kvällar. Absolut bäst tid att besöka landet är i augusti eller september, speciellt om du ska kombinera ett besök vid Victoriafallen med safari. Tänk på att det är dyrast att komma hit då – mellansäsongen i april, maj och november är också en bra tid att besöka landet och priserna betydligt bättre då. Många parker i Zambia stänger helt mellan december och mars då regnet gör det omöjligt att komma till dem.

Amanzi

Familjevänlig lyx i Lower Zambezi. Tältade safaricampen Amanzi i Lower Zambezi har enbart fyra sviter och lämpar sig väl för familjen som gör en gemensam resa till Zambia. Alla sviterna har oslagbara utsikter över Zambezifloden, men den som vill relaxa vid poolen och spana på flodhästar eller elefanter kan göra det också. Bokar ni hela lägret är barn i alla åldrar tillåtna, annars är det enbart barn över 12 år som får vistas här. Förutom de sedvanliga safariaktiviteterna är det också möjligt att fiska tigerfisk här.

Baines River Camp

Elegant safariupplevelse på Zambeziflodens strand. Baines River Camp är det perfekta stället att avsluta din Zambiavistelse på. Denna safarilodge i Lower Zambezi erbjuder både avslappning och adrenalin om vartannat – välj själv vad du längtar efter. Här finns 9 stugor, varav en familjestuga, alla med AC och utsikt över floden. Barn över 6 år får bo här (men åldersgränsen för safari med kanot är 12 år och safari till fots är 14 år) och det finns både pool och bibliotek för den lässugna.

Busanga Plains

Prisvärt safariläger i norra Kafue. Denna säsongsöppna camp har utsikt över Busanga Plains – därav namnet. Lägret håller enbart öppet mellan juli och november och består av fyra tält och ett gemensamt matområde, inklusive pool. Här finns också ett utsiktsdäck varifrån du kan spana efter de många djur som rör sig i trakten. Enbart barn över 12 tillåts bo på detta tältläger och det krävs att man bor här minst fem nätter.

Chula Camp

Barfota ekolyx i Lower Zambezi. Chula Camp ligger på Katengahumba Island, längs med Zambeziflodens bästa kanotkanal, “Discovery” channel. Detta säsongsläger som håller öppet mellan 1 maj och 1 november, har enbart 5 ganska öppna tält och lämpar sig inte för barn. Här finns varken mobiltäckning eller wifi utan du är här bara för att uppleva vild safari. Och det kommer du att få. Från Chula Camp kan du göra safariturer i bil både på natten och dagen, safariturer till fots, i kanot och på motorbåt och givetvis är det också möjligt att åka ut och fiska.

Island Bush Camp

Autentisk safarikänsla i enslig del av South Luangwa. Letar du efter en äkta, prisvärd safariupplevelse under din resa till Zambia har du hittat rätt. Island Bush Camp ligger avsides i annars ganska välbesökta South Luangwa. Här finns ingen el och de 5 upphöjda stugorna är mestadels byggda av vass. Fokus ligger på safari till fots, och en vistelse här kombineras gärna med systerlodgen Kafunta River Lodge, som är betydligt bekvämare och mer uppkopplad. Island Bush Camp håller öppet mellan 25 maj och 31 oktober och enbart barn över 12 år är tillåtna.

Kafunta River Lodge

Familjevänlig relax och safari i Kafue. Kafunta River Lodge ligger på slätten invid Luangwa River, med oslagbar utsikt över floden och nationalparken. Här är fokus på bekvämlighet och familjer med barn från 6 år gamla är välkomna hit. Det finns 10 stugor, varav två med plats för familjer. Stugorna har inte AC men däremot fläkt, och alla har privat altan med utsikt över parken. Här finns också en härlig pool och Kafues enda varma källa – som du kan bada i. Den håller en ständig temperatur på 38 grader.

Kutali Camp

Enslig ekolyx i oslagbar del av Lower Zambezi. Kutali Camp, likt systerlägret Chula Camp 10 kilometer längre bort, rivs ner i slutet av varje säsong. Detta innebär att boendet är rustikt och fokus här är helt på safari. De fem tälten har trots detta fullt fungerande badrum, med spoltoa och så kallad bucket shower. Här finns varken mobiltäckning eller wifi men vill du ladda kamera eller mobil är det givetvis möjligt. Lägret passar inte för små barn då fokus är på safari till fots och i kanot. Härifrån är det också möjligt att fiska tigerfisk.

Lion Camp

Exklusivt, upphöjt safariboende i unik del av South Luangwa. Lion Camp har tio tält med halmtak, upphöjda för en maximal utsikt över nationalparken. Tälten har wifi, eluttag och alla har altan med oslagbar utsikt. Det finns två lite finare tält, ett deluxetält med badkar utomhus, och en “bröllopssvit” med en så kallad starbed på taket varifrån man kan sova under stjärnorna. Safaricampen ligger långt ifrån parkingången vilket innebär en mer exklusiv safari och färre bilar i rörelse. Barn från 10 år och uppåt är välkomna hit.

Luambe Camp

Unikt, familjevänligt safariläger med fokus på viltvård. Luambe Camp ligger i Luambe National Park, mitt emellan South Luangwa och North Luangwa och borde vara ett självklart stopp för dig som vill resa till Zambia och lära dig mer om viltvård. Det är fullt möjligt att göra traditionella safariturer i bil och till fots, men helst ska gästerna involvera sig i något av viltvårdsprojekten. Det kan handla om att tagga gamar, räkna leoparder eller något annat. Lägret är det enda i nationalparken, så det blir en unik upplevelse. Barn från 7 år är välkomna och det finns fyra tält, varav ett familjetält.

Musekese Camp

Exklusiv ekolyx i privat del av Kafue. Musekese Camp ligger i en privat del av Kafue, vilket innebär exklusiv safari – gärna till fots – men även i båt, bil och till och med kanot (enbart i juni månad). Dessutom finns en upphöjd gömma bland träden för dig som vill spana på vilda djur andra tider på dagen. Musukese Camp har fem canvastält, alla har badrum med varmt och kallt vatten och riktiga toaletter. Här finns varken wifi eller mobiltäckning men lägret drivs av solenergi och det finns gott om laddningsmöjligheter. Barn från 12 år är välkomna, barn i alla åldrar om ni bokar hela Musekese Camp.

Nanzhila Lake Camp

Prisvärd, familjevänlig autentisk safariupplevelse. På Nanzhila Lake Camp, vid sjön Itezhi-tezhi, kan du förvänta dig äkta safarikänsla utan några krusiduller. Med bara tre stugor blir det en riktigt exklusiv upplevelse till ett förhållandevis överkomligt pris. Stugorna saknar wifi men har givetvis utsikt mot sjön och det myllrande livet där. Besök Nanzhila Lake Camp i april, maj, juni eller november för bäst priser. Barn från 6 år får bo här och härifrån gör man mest safariturer i bil.

Nanzhila Plains Camp

Unik safari för familjer med barn i alla åldrar. Nanzhila Plains Camp ligger 3,5 timmes bilfärd söder om systerlägret Nanzhila Lake Camp, i den del av Kafue National Park som ligger närmast Livingstone och Victoria Falls. För en familj som vill kombinera fallen med häftig safari på sin resa till Zambia är Nanzhila ett riktigt bra alternativ. Barn i alla åldrar är välkomna hit, där det finns tre stugor, tre tält och ett familjeboende. Någon wifi finns inte, men tillräckligt med solenergi för att ladda kameror och batterier.

Ntemwe Busanga

Rustik, säsongsläger i Kafue med plats för enbart 6 gäster – bra för en familj som vill ha en exklusiv och äkta upplevelse. Boendet är rustikt, med varken wifi eller mobilmottagning – här är fokus på själva upplevelsen, det vill säga safari. Safariturer görs gärna i bil och hela dagarna, för att se så mycket som möjligt av de ökända Busanga Plains. Det går också att göra safariturer på natten. Endast barn över 12 är välkomna, men är ni en familj som bokar hela lägret är barn i alla åldrar tillåtna.

Altanen på Ntemwe Busanga Camp i Kafue National Park, ett måste på din resa till Zambia

Royal Zambezi Lodge

Familjevänlig lyxlodge i Lower Zambezi. Denna prisbelönta lodge tar emot familjer med barn av alla åldrar – men var beredda på att det kan kosta. Här anpassas upplevelserna efter er och barnen – ni kan spela boule på stranden och barnen kan fiska efter lättare fångster än den vilda tigerfisken. Men det går också att göra traditionella safariaktiviteter såsom safariturer i bil, båt, kanot eller till fots (de två sistnämnda inte lämpliga för små barn). Royal Zambezi Lodge har 15 sviter med trägolv, alla med varsin liten “plunge pool” att doppa kroppen i efter en het safaridag. De lite finare sviterna har dessutom utedusch och badkar i koppar i badrummet.

Three Rivers Camp

Tältläger i South Luangwa med möjligheten att sova under stjärnorna. Denna systercamp till Kafunta River Lodge och Island Bush Camp har enbart fem tält, och varje har en egen starbed som ger dig möjlighet att sova direkt under stjärnorna, med enbart ett moskitnät som skydd. Som namnet anger ligger lägret vid tre floder, Luangwa, Kapamba och Lusangazi. Tälten har utsikt över antingen Luangwafloden eller den viltstinna lagunen. Walking safari är i fokus och ska du vidare till Island Bush Camp rekommenderas att ta dig dit till fots. Barn från 12 år är välkomna på detta läger, som håller öppet mellan 25 maj och 31 oktober.

Det här är endast ett urval av de boenden och upplevelser vi kan erbjuda dig som vill resa till Zambia. Kontakta oss med dina önskemål så hjälper vi dig att förverkliga din dröm.

Och du – är du ändå i södra Afrika kanske du ska kombinera din safarisemester i Zambia med andra upplevelser? Som till exempel vingårdar i Sydafrika och stadsliv i Kapstaden? Eller varför inte lite beachsemester på Mauritius eller i Moçambique?