Moçambique – framtidens Afrikaresmål

Allt fler väljer att åka till Moçambique. Med dykning i världsklass och ett utbrett hållbarhetstänk är det en destination för framtiden. Här finns fantastiska stränder och vattenliv, safari och en hel del kultur. Och närheten till Krugerområdet gör det till en fantastisk beach-destination efter din safariupplevelse i Sydafrika.

Bästa tiden att åka till Moçambique

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

När det är bäst att besöka Moçambique beror lite på vad du ska göra där. Är det safari du är ute efter så ska du åka mellan juli och oktober, det vill säga mitten eller slutet av den torra perioden. Ska du till kusten och hänga på beachen kan du åka dit när som helst förutom kanske i januari eller februari, då det kan bli riktigt blött.

Havssköldpaddor gräver ner sina ägg vid stränderna i november och kläckningstiden pågår fram till mars, då ungarna tar sig mot vattnet. Knölvalarnas migration pågår mellan juni och augusti. Och du som gillar att dyka eller snorkla – vattnet är som klarast mellan april och juni samt september och november, så planera gärna din resa då.

Anantara

Ett all-inclusive paradis för dig som har något att fira. Anantara ligger i den vackra skärgården Bazaruto Archipelago, ett skyddat marint reservat och nationalpark. Ilha de Bazaruto, Dimmornas ö, ligger 30 kilometer från fastlandet. Här möter vackra sanddyner ett azurblått hav och endast fantasin sätter stopp för vad du kan uppleva. Här finns 44 luxuösa strandnära villor i olika prisklasser och storlekar, varav flertalet har egna pooler. Anantara Bazaruto välkomnar både par och familjer.

Anantara Bazaruto Sea Pool villa,

Anvil Bay

Hållbart ekolyx i oslagbara omgivningar. Anvil Bay ligger i Maputo Special Reserve, Mozambiques sydligaste nationalpark som en gång startades för att skydda södra Afrikas sista kustnära elefanter. Parken har vuxit – nu finns betydligt fler djurarter samt dessutom ett rikt marint liv i form av delfiner, valar och havssköldpaddor bland annat. Lodgen är konstruerad för att göra så lite avtryck i naturen som möjligt och eftersom det är isolerat är det givetvis ett all-inclusiveboende. Alla turistintäkter går oavkortat till det lokala samhället.

Anvil Bay, Maputo, Moçambique

Bahia Mar

Hållbart boutiquehotell med yogaprofil i Vilanculos i centrala Mozambique. På Bahia Mar blir du frisk och hälsosam i både kropp och själ. Strandliv, snorkling, fiske varvat med yoga, gymklasser och noga utvald mat – här finns något för alla smaker. Bahia Mar är ett Fair Trade-certifierat boende som satsar stort på ett flertal lokala projekt och dessutom är helt plastfri. Vill du unna dig en speciell upplevelse samtidigt som du gynnar hållbar turism är det här boendet för dig.

bahia mar, Vilanculos, Moçambique

Catembe Gallery Hotel

Trevligt hotell bara ett stenkast från Maputo. Catembe Gallery Hotel passar dig som vill hålla dig nära Maputo men ändå uppleva strandliv. Stadssilhuetten syns från stranden men det innebär inte att du känner pulsen därifrån. Slappa vid havet eller på det nyinvigda spat och njut av delikatesser från havet. Catembe Gallery Hotel erbjuder beachliv men med närheten till stan – färjan går varje halvtimme fram till 23 – så du har det bästa av båda världar.

Catembe Gallery Hotel, Maputo Mozambique

Coral Lodge

Femstjärnig beach lodge i norra Mozambique. Coral Lodge ligger på spetsen av en halvö med en alldeles egen havslagun. Här finns totalt tio lyxiga, hundra kvadratmeterstora stugor som passar alla – smekmånadsparet, kompisgänget och familjen. Hälften av stugorna har utsikt över lagunen och hälften ligger nästan direkt på stranden. Välj själv om du vill slappa på din altan eller vara mer aktiv – det går att lära sig att segla en dhow, paddla kanot, leta efter valar och delfiner på en marin safari och mycket mer därtill. Givetvis är denna femstjärniga lodge all inclusive.

Coral Lodge, Veranda, Moçambique

Machangulo Beach Lodge

Underbar all-inclusive beachlodge en båttur från Maputo. Machangulo Beach Lodge ligger på spetsen av en halvö, och är omgiven av tre naturreservat och två marina reservat. Här känner du dig isolerad från omvärlden med milsvida stränder – men storstaden är endast en timme bort. Liksom övriga beachlodger är det ett all-inclusiveboende som månar om sina gäster – de som stannar längre får rabatt i form av gratisnätter. Här finns 9 lyxiga rum med havsutsikt och egen strand, fantastisk snorkling och andra havsaktiviteter och ett härligt beachliv som passar alla typer av resenärer.

Machangulo Beach Lodge, Mozambique

Massinga Beach

Fyrstjärnig, högklassigt boende på stranden. Massinga Beach ligger i södra Mozambique, mellan Inhambane och Vilanculos. Lodgen ligger på en privat strand och här finns totalt 32 rum, alla med utsikt över havet. 16 av dem har altaner med egen pool och är tänkta för par som vill vara lite för sig själva. Men det finns även rymliga stugor med havsutsikt som passar barnfamiljer (endast barn över 6 år tillåtna). Givetvis finns det pool på detta boende, samt en hel del havsrelaterade aktiviteter för dig som inte nöjer dig med solstolen.

Massinga Beach Mozambique

Sava Dunes

Hållbart ekolyx i Tofo, Inhambane. Detta exklusiva lilla boende i Tofo har 5 stugor med strandutsikt och även en familjestuga. Hela lodgen drivs med solenergi, en del av råvarorna är egenodlade och de anställda är ofta med och rensar stranden på skräp – något som även gästerna uppmanas göra på sina strandpromenader. Detta till trots tummas det inte på lyxen. Simma fram till poolbaren för att beställa din cocktail efter en lång dag på eller vid havet. Njut av delfinerna som leker i havet utanför. Andas och ha det skönt.

Sava Dunes, Tofo, Mozambique