Safari i Krugerparken

Den mest kända och äldsta skyddade nationalparken för safari i Sydafrika är Krugerparken. Gränsande till själva nationalparken finns en rad privata reservat. Tillsammans utgör de ett enormt stort område som är skyddad vildmark med Afrikas Big Five och massor med andra däggdjur, fåglar och växter. Ytan är lika stor som hela Israel.

Vi bokar helst safari i de privata parkerna längs Krugerparkens gräns, där du kan se Big 5 med hjälp av en guide som vet allt om djurens beteende, växtligheten i bushen med mycket mer. Men det går givetvis att boka annan, mer prisvärd safari för dig som har en begränsad budget.

Bästa tiden att åka på safari i Krugerparken

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Krugerområdet är värt ett besök när som helst på året. Men vill du se så mycket vilt som möjligt ska du komma någon gång mellan maj och september. Det är den torraste perioden, med lite växtlighet så lätt att se vilda djur. Dessutom kommer djuren oftare till vattenhålen för att dricka. Nätterna kan vara kalla så det är en bra idé att packa varma kläder.

I oktober börjar det regna igen och då förändras naturen – det blir grönare och djuren får lättare att gömma sig. Särskilt lejon och leoparder kan bli svåra att se när regnperioden börjar. Flest ungar föds i november och december och då blir det också som varmast, med medeltemperaturer kring 25-31 grader. Det är också nu det är som högst risk för malaria i området, även om risken överlag är förhållandevis liten.

Baobab Ridge

Denna fyrstjärniga lodge ligger i Klaseriereservatet i Krugerområdet. Ni får en komplett safariupplevelse i öppna safaribilar. Här finns enbart sju sviter, vilket ger en lyxig känsla av att vara i bushen på egen hand. Rummen är stora och härliga, med vardagsrumsdel och sovrum, egen altan, stort badrum med badkar med plats för två samt dusch både inne och ute.

Poolen på safarilodgen Baobab Ridge i Krugerområdet

Elephant Plains

Vid stranden av Manyeletifloden i Sabi Sands ligger Elephant Plains. Här tas inte emot fler än 24 gäster, vilket i sig garanterar en exklusiv och härlig upplevelse. Här finns två pooler, ett spa och gym – ett fyrstjärnigt boende med överkomliga priser.

Idube Game Reserve

Ett fint privat reservat i Sabi Sands, intill Krugerparken. På denna fyrstjärniga lodge finns tre sviter, alla med egen pool, och åtta andra rymliga rum, alla med AC. Förutom de trevliga rummen och big 5-safariturer två gånger om dagen finns ett gym för dig som vill hålla dig i form, och en härlig pool att svalka dig vid.

Poolen på idube game reserve i Sabi Sands

King’s Camp

Ett femstjärnigt all-inclusive boende i Timbavati-reservatet nära Hoedspruit. Här bor du lyxigt med egen pool, badkar, inom- och utomhusdusch och utsikt över vattenhålet där elefanterna ibland flockas. Här finns dessutom gym, spa och en fantastisk bar.

KwaMbili Safari Lodge

Ett trestjärnigt boende i Klaserie-reservatet, KwaMbili är en av våra populäraste safarilodger. Här finns ett fåtal tält och rum och stället tar emot max tio gäster, vilket garanterar en personlig stämning. Kombinationen hög service och prisvärt boende gör att det ofta är fullbokat. Vill du bo här gäller det att vara ute i god tid.

Lukimbi Safari Lodge

Denna femstjärniga safarilodge ligger i Krugerparken, men med egen mark att köra på. Här får du alla fördelar av ett privat safarireservat, men i Krugerparken. Förutom de sedvanliga safariturer i bil erbjuds det också flera olika typer av safariturer till fots. Lodgen i sig är femstjärnig med 16 komfortabla sviter i två olika prisklasser, alla med utsikt över Lwakahle-floden. En av sviterna är anpassad för rullstolsburna gäster.

Mjejane River Lodge

Ett fint boende där varje rum har utsikt över Crocodile River. Lodgen ligger i ett reservat inom södra Krugerområdet och är särskilt bra för dig som reser från eller till Moçambique, Swaziland eller östkusten, till exempel Elephant Coast eller St Lucia. Här finns 17 trevliga rum och en fin pool.

Ndzuti Safari Camp

Detta fantastiskt fina lilla boende ligger i Maseke Game Reserve, norr om Hoedspruit. Här kommer gästerna alltid i första hand. Ni bor i tält eller stugor. Vi föredrar de lyxiga tälten och deras fantastiska badrum, men stugorna passar familjer särskilt bra.

Nottens Bush Camp

Ett femstjärnigt men ändå prisvärt boende i djurrika Sabi Sandsreservatet. Nottens Bush Camp är en famliljeägd safarilodge med endast 8 individuellt inredda sviter, stor pool och spa. Och det välkända Sabi Sandsreservatet är känt som ett av de djurtätaste i Krugerområdet.

Senalala Safari Lodge

Klaseriereservatet nära Hoedspruit är ett Big 5-reservat med mängder med andra djur. Senalala är vårt bästa boende i området, ett prisvärt, femstjärnigt all-inclusive boende. Här finns några av Sydafrikas bästa guider som garanterar en safariupplevelse utöver det vanliga.

Umkumbe Safari Lodge

Ett prisvärt, enklare boende i Sabi Sands-reservatet. Här finns 10 rum med plats för totalt 20 gäster. Rummen är spatiösa, men vissa av dem saknar utsikt över floden. Resten av lodgen och poolen har fin utsikt över Sands-floden, där det är möjligt att se olika djur komma och dricka.

Xanatseni Private Camp

Ett fyrstjärnigt boende i Klaserie-reservatet med fin pool och vackra omgivningar. Här finns fem enskilda rum samt en privat villa (med egen safariguide). En personlig safarilodge med honesty bar, gemensamma måltider samt utsiktstorn i trädgården och mängder av vilt runtomkring.

Det här är ett urval av de boenden vi erbjuder för safari i Krugerparken med omnejd. Vi har varit här själva och vi vet att våra gäster har trivts med både service och komfort. Men givetvis finns det många fler – berätta bara vilka önskemål ni har så hittar vi något som passar er.

Så tar du dig till din safari i Krugerparken

Det många inte tänker på är att Krugerområdet ligger en bra bit ifrån Johannesburg. Ska du köra hit med hyrbil eller åka biltransfer får du räkna med att det tar någonstans mellan 5 och 7 timmar, beroende på vart du ska i området.

Landar du tidigt på morgonen kan du hinna till din safarilodge i tid till första safarituren på eftermiddagen, men landar du efter 9 rekommenderar vi att du stannar en natt i Johannesburg eller kör exempelvis till Hazyview eller White River för att bo någonstans utanför parkerna innan det är dags att åka vidare.

Det är också möjligt att flyga inrikesflyg från Johannesburg till mindre orter som ligger nära dit du ska. I vissa fall ordnar safarilodgen med gratis upphämtning, annars ordnar vi biltransfer dit. Oavsett hur du vill ta dig till Krugerområdet hjälper vi dig att komma dit.

Några höjdpunkter på Panorama Route

Krugerområdet är inte bara vilda djur och safarilodger. Vi brukar rekommendera våra gäster att lägga en dag eller två på att utforska Panorama Route och Blyde River Canyon. Här finns många olika vackra vattenfall och vyer. Dessa utforskas enklast med Graskop eller kanske Hazyview som utgångspunkt.

Three Rondavels

Blyde River Canyon i sig är en mäktig syn. Den som kör Panorama Route kan se flera naturfenomen som uppstått i den mäktiga dalgången.

Three rondavels är tre jättelika, runda stenar som påminner om de traditionella boenden, runda hyddor som kallas för just rondavels.

Blyde River

Blyde River

Förutom att se Blyde River från ovan från någon av de många utsiktspunkterna är det också möjligt att ta en tur på floden. Härifrån ser du några av Panoramaruttens höjdpunkter från ett helt annat perspektiv.

Plus att det finns flodhästar i floden. Bara det!

God’s Window

En av de populäraste utsiktspunkterna längs med Panorama Route – vid God’s Window känns det som om du blickar ut över hela världen. Tänk på att ta med dig vatten när du klättrar upp hit i varma månaderna – kioskerna vid utsiktspunktens ingång tar ockerpriser.

För dig som vill lägga några dagar på att utforska Panorama Route, eller kanske köra in i Krugerparken själv, har vi ett flertal riktigt bra och prisvärda boenden att erbjuda.

Ashbourne

Ett charmigt boende strax utanför Hazyview, nära till Krugerparkens Phabeni gate. Ashbourne Country Escape är ett superfint ställe att vila ut på innan din safari, eller ha som utgångspunkt när du utforskar Panorama Route. Här finns flera olika typer av rum, allt från bed & breakfast till self-catering, och även stugor som passar lite större familjer.

Graskop Hotel

Graskop är kanske inte Sydafrikas mysigaste stad, men en riktigt bra utgångspunkt för dig som vill upptäcka vad Panorama Route har att erbjuda. Och Graskop Hotel är ett av de allra bästa boenden i staden. Här finns framför allt supertrevliga rum i den lummiga trädgården. Det finns också en bra restaurang och ett trevligt poolområde.

Hamilton’s

För dig som vill ha Krugerparken inom gångavstånd och möjligheten att åka in i eSwatini (tidigare Swaziland) och Moçambique är detta det perfekta boendet. Hamilton’s har 11 rymliga rum med AC, en trevlig pool, stor och fin trädgård och ligger bara 500 meter från Krugerparkens Malelane Gate, nära motorvägen N4.

LA Kruger Lodge

Detta trevliga boende i safaristil ligger i Marloth Park vid N4, strax söder om Krugerparken. Gränsen mot Moçambique ligger en dryg halvtimme bort. Här finns rum i tre olika prisklasser och är du inte sugen på att utforska Krugerparken på egen hand går det att boka safariturer med riktig guide.

Royal Hotel

Pilgrim’s Rest är en liten stad som är som ett museum, ett nutida dokument över en svunnen tid. Den gamla gruvstaden var centrum för guldrushen 1873, och är numera en turistattraktion längs med Panorama Route. På detta anrika hotell kan du stanna till över natten, vaska för guld och häpnas över alla byggnaderna som ser ut som de gjorde förr.