Köra bil i Sydafrika

Att köra bil i Sydafrika är enkelt och framför allt hänryckande, och bästa sättet att se och uppleva detta härliga land. Förbered dig på vackra vyer, häftiga berg och några riktigt roliga upplevelser.

Vi bokar din hyrbil, sätter samman bästa rutten för dig, bokar rum på de härligaste gästhusen och tipsar om var ni ska äta lunch och middag. Helt utan att det kostar dig något extra. Boka in en gratis resekonsultation redan i dag..

Så funkar det att köra bil i Sydafrika

Internationellt körkort är ett måste

De flesta hyrbilsfirmor bryr sig inte om att titta på ditt internationella körkort, och det är sällan som den sydafrikanska polisen är intresserade av den heller. Men ska du köra bil i Sydafrika måste du ändå skaffa dig ett.

Det kan nämligen bli en kostsam historia, om du mot förmodan skulle bli inblandad i en olycka. Försäkringsbolagen kräver internationella körkort, annars kan du bli betalningsskyldig. Så även om du aldrig behöver visa upp det, är ett internationellt körkort en väldigt bra investering inför din bilsemester i Sydafrika.

Att köra bil i Sydafrika är enkelt om du håller till vänster, här en liten bil i Swartberg pass

Hämta ut hyrbilen

Vi bokar din hyrbil i samband med dina boenden. Därför är det bara att gå till rätt hyrbilskontor för att hämta ut den när du landar på flygplatsen. Med dig måste du ha ett kreditkort, ditt pass och ditt körkort. Hyrbilsfirman deponerar en summa som återbetalas kort efter att du lämnat tillbaka bilen.

Vanligtvis ges du möjlighet att välja om du vill betala en extra försäkring för att skydda dig mot eventuella skador på däck och vindruta vid detta tillfälle. Vi rekommenderar alltid att teckna denna försäkring, då stenskott och punktering inte är helt ovanliga händelser på bilsemester i Sydafrika.

 

Orolig för vänstertrafik? Boka en automatbil

Du som ska köra bil i Sydafrika bör inte vara rädd för att köra på vänster sida vägen. Det kan kännas läskigt till en början men de flesta vänjer sig fort. Men är du riktigt orolig eller osäker inför din resa ska du boka en automatväxlad bil. Då behöver du bara hålla reda på blinkers och vindrutetorkare. Tänk på att automatbilarna är väldigt populära och brukar ta slut fort, så var ute i god tid med din förfrågan.

3 rutter du vill köra i Sydafrika

Svindlande höjder

Utsikten från Swartberg pass är en du inte vill missa om du tänker dig köra bil i Sydafrika

13 dagar: En rutt för dig som vill njuta av utsikten. Börja i Kapstaden, sedan till vinlandet och safari i Klein Karoo och avslutningsvis vidare mot strand och äventyr på Garden Route. Vi har satt ihop en rutt som på under två veckor tar dig igenom några av de vackraste bergspassen.

Kostnad: från 14 060 kronor per person i dubbelrum, inklusive bilhyra, boende och safari.

Panorama Route & safari

ett par tar en selfie framför God's Window, ett populärt stopp för den som vill köra bil i Sydafrika och uppleva Panorama route

7 dagar: Fördjupa dig i Johannesburgs historia, lär dig mer om anti-apartheidrörelsen och upptäck de häftiga naturfenomenen längs med Panorama Route innan du avslutar med häftig safari i djurtäta Sabi Sands-reservatet. Allt detta på bara sex dagar.

Kostnad: från 10 205 kronor per person i dubbelrum, inklusive bilhyra, boende och safari.

Kapstaden och valar

En val dyker ner i vattnet utanför Hermanus

12 dagar: På mindre än två veckor hinner du uppleva Kapstaden samt se valar från stranden och till havs. Passera Betty’s Bay för att titta på pingviner, stanna till vid Kap Agulhas där Indiska oceanen och Atlanten möts, och avsluta med några härliga dagar i Stellenbosch.

Kostnad: från 6965 kronor per person i dubbelrum, inklusive bilhyra och boende.

Köra bil i Sydafrika – hastighetsgränser och trafikregler

På motorvägen och andra större vägar gäller 120 kilometer i timmen. Ska du köra bil i Sydafrika och hålla dig på motorvägen är det klokt att vara uppmärksam på dina medtrafikanter. Vissa håller inte alls hastighetsgränserna och kör om från insidan, särskilt i och omkring Kapstaden och Johannesburg.

När du kör bil i Sydafrika är det dessutom särskilt viktigt att hålla koll på minibussarna (taxibilar) som kan stanna plötsligt vid vägrenen, och köra ut därifrån lika plötsligt. Ute på landet är det heller inte ovanligt med betande djur vid motorvägen.

På landsvägar är hastighetsgränsen 100 kilometer i timmen och i tätorter gäller 60. Det finns många fartkontroller, både synliga och osynliga, så se till att hålla hastighetsgränserna. Blir du tagen av polisen ska du under inga omständigheter betala böter direkt till dem.

Det är lag på att använda bilbälte både när du kör bil och är passagerare i Sydafrika. Det är förbjudet att tala i mobiltelefon så använd handsfree om du ringer när du kör bil. Promillegränsen är 0,5.

Det finns ett antal vägar med vägtullar, det kan vara allt från ZAR 20 till 90 som går att betala med kontanter eller kort. De flesta hyrbilar har en så kallad E-tag som gör att du kan köra igenom utan att behöva betala. Den totala summan av alla tullar du passerat dras från den depositionssumma du lagt vid uthämtning av din hyrbil.

En rak väg sträcker sig ut till horisonten, det är Route 62 som den som vill köra bil i Sydafrika borde besöka

Tanka bensin och parkera – så funkar det

Köra bil i Sydafrika är lätt som en plätt när det gäller att tanka och parkera. När du kör in på macken ställer du din bil bredvid pumpen och sitter bara kvar. Personalen på macken tankar bilen, tvättar rutan samt kollar däcktryck och oljan skulle det behövas. Det bör de få dricks för, cirka ZAR 5 är lagom. Det går bra att betala med kort på i princip alla mackar.

Innan du lämnar tillbaka din hyrbil behöver du tanka den så full du kan, annars tar hyrbilsfirman ut en extra avgift.

Oavsett var du hamnar när du kör bil i Sydafrika finns det parkeringsvakter. Dessa syns till på både betalda och obetalda parkeringsplatser, och känns ofta igen på den neongula eller neonrosa västen de har på sig. De kommer fram när du letar parkering, visar var du ska ställa dig och ser efter din bil medan du är borta. Dricksa dem ZAR 5-10 för besväret.

Tänk på detta när du kör bil i Sydafrika

Det finns många fyrvägskorsningar med stoppskyldighet i små städer, och det kan råda förvirring kring vad som ska hända när flera bilar stannar till vid en sådan korsning ungefär samtidigt. Tumregeln är att den som stannade eller kom fram först är också den som kör iväg först. Var försiktig och håll uppsyn på dina medtrafikanter så ska det gå bra.

När du kör omkring, särskilt i städer och tätorter, är det bra att låsa bildörrarna så de inte går att öppna från utsidan. Kör inte nattetid eller när det är mörkt, och lämna inga värdesaker synliga i bilen när den är parkerad.

Vill du veta mer om vilka trafikregler som gäller och vad vägskyltarna betyder finns det bra information på engelska här.

Fler rutter för dig som vill köra i Sydafrika

Vandring och äventyr

14 dagar: För dig som vill köra häftiga vägar varvat med vandring, kultur och historia i både Sydafrika och Lesotho. Vi bokar en hyrbil med fyrhjulsdrift och du får uppleva safari i Madikwereservatet på gränsen till Botswana, några dagar i Drakensbergen och äventyr till häst i Lesotho.

Kostnad: från 19 325 kronor per person i dubbelrum, inklusive bilhyra, boende och safari.

Kaphalvön runt på 9 dagar

9 dagar: Det går att köra runt Kaphalvön och se huvudattraktionerna på en heldag, men den här rundturen är för dig som vill njuta för fullt av allt som halvön har att erbjuda. Du får hänga i Hout Bay och gå på marknad, se pingviner vid Boulders Beach och givetvis upptäcka Godahoppsudden. En perfekt resa för höstlovsresenären!

Kostnad: från 5 400 kronor per person i dubbelrum, inklusive bilhyra och boende.

Flodhästar, safari & beach

9 dagar: Tillbringa lite tid i KwaZulu-Natal, där du kan kombinera flodhästar, havssköldpaddor och riktigt bra safari med några dagars härliga beachliv i närheten av Durban.

På mindre än 10 dagar har du ett fullgott äventyr som du kan boka när som helst på året.

Kostnad: från 11 645 kronor per person i dubbelrum, inklusive bilhyra, boende och safari.

Inte sugen på att köra bil i Sydafrika?

Ingen fara. Det går nästan lika bra, även om det blir ett lite dyrare sätt att uppleva landet. Vi har mängder med guidade turer som du kan göra, både i Kapstaden och Kaphalvön, men även på Panorama Route till exempel. Kontakta oss för mer information.