Svindlande höjder, safari och Garden Route

Dag 1

Börja semestern med att hämta ut din hyrbil på Kapstadens flygplats, i samband med att du landar. Hyrbilskontoret ligger inom gångavstånd från ankomsthallen.

Vi bokar in dig på ett fint gästhus i det området du önskar – nära stan eller nära havet. Passa på att komma i ordning och ta det lugnt, eller ta dig till V & A Waterfrontområdet för lite shopping och en trevlig middag.

Dag 2

En av de finaste stränderna nära Kapstaden är Camps Bay. Vattnet är ganska kallt även med svenska mått mätt – räkna med 17 grader eller däromkring. Men det är skönt att ligga i en solstol och njuta, och här finns gott om bra lunch- och middagsställen om du vill göra detta till en heldag.

Vi rekommenderar Salsify at the Roundhouse och Codfather Seafood and Sushi för middag. Lämna gärna hyrbilen på ditt boende. Under högsäsong och särskilt på söndagar kan det vara svårt att hitta parkering i Camps Bay. Och efter en god middag är det skönt att kunna ta en Uber eller taxi hem, det kostar inte särskilt mycket.

Dag 3

Planera in en heldag för att utforska Kaphalvön – glöm inte att packa en matsäck eller handla en picknickkorg. Börja med att ta Chapman’s Peak Drive och kör mot Boulder’s Beach, strax söder om Simons Town. Lägg någon timme på att hänga med pingvinerna där. Har du bråttom finns det pingviner även utanför parken – ställ dig på någon av tvärgatorna efter infarten till naturparken.

När du gullat färdigt med de små fåglarna fortsätter du mot Goda Hoppsudden och Cape Point. Det går att lägga rätt mycket tid här. Förutom att besöka fyren vid Cape Point finns det fin vandring på en dryg timme ner till Diaz Beach. Kör tillbaka samma väg och njut av de fantastiska utsikterna.

Dag 4

Checka ut ur gästhuset i Kapstaden och kör mot Franschhoek. Välj motorvägen N1 förbi Paarl så får du hänryckande vacker väg dit. Det tar bara en timme så lämna väskorna på boendet och sikta in dig på en lunch på högt belägna Haute Cabrière, med otroligt fin utsikt över dalgången och byn.

Dag 5

Låt bilen stå och hoppa på Franschhoek Wine Tram. Under en heldag får du åka från vingård till vingård, ett roligt sätt att ta sig runt. En provning på en vingård kostar från 20 till 200 svenska kronor och kvaliteten kan variera. Biljetterna har vi bokat till dig i förväg, och vi tipsar om vilka vingårdar som är bra lunchställen – kom ihåg att boka i god tid, för att vara garanterad plats.

Köper du vin någonstans tar chauffören på Wine Tram hand om flaskorna så du slipper släpa på dem. Det är bara att hämta upp din kasse när du har åkt färdigt i slutet av dagen.

Avsluta med en härlig middag någonstans i centrala byn, Franschhoek har några av Sydafrikas bästa restauranger. Till exempel kan vi rekommendera La Petite Colombe, Le Coin Français och Oku Asian Eatery.

Dag 6

Lämna Franschhoek bakom dig och kör upp mot Route 62 via Franschhoek Pass – ännu en smärtsamt vacker väg. Stanna till vid en “padstal”, dessa finns överallt längs med vägarna och säljer allt från ekologiska grönsaker till hemgjord sylt och sydafrikanska klassikern biltong. Men se till att komma fram till Sanbona Wildlife Reserve i god tid, så att du hinner äta lunch innan det är dags att ge dig ut i naturen och leta efter djur.

Efter ungefär 3 timmar i reservatet åker du tillbaks mot ditt boende för en mättande middag och sen är det tidigt i säng inför morgondagens äventyr.

Dag 7

Du har en heldag i Sanbona Wildlife Reserve framför dig. Detta innebär en tidig morgon i öppen bil med fyrhjulsdrift, för att utforska Klein Karoo och dess karga men spännande ökenlandskap. I reservatet finns en stor variation av växtlighet och djurliv och har du tur kan du få syn på någon av de unika vita lejonen som lever här.

Efter morgonturen i bilen får du en ordentlig frukost, tid till återhämtning samt lunch innan det är dags för en eftermiddagstur i reservatet.

Dag 8

Du hinner med en sista tur i Sanbona Wildlife Reserve innan frukost, sedan är det dags att checka ut och köra mot Knysna.

Vill du se ännu fler fantastiska vyer kör du Route 62 mot Oudtshoorn, sedan ner till Knysna via George. Mellan Oudtshoorn och George passerar du Outeniqua pass, det är en otroligt vacker plats. Har du handlat något på en padstal kan du med fördel picknicka här, men åt du en ordentlig frukost håller du dig tills du kommer till Knysna. Denna biltur tar fyra timmar ungefär, har du bråttom fram kan du skippa Route 62 och köra N2 (Garden Route), den är ungefär en halvtimme snabbare.

Dag 9

Idag bestämmer du helt själv över agendan. Kanske en heldag på stranden?  Knsyna har flera fina, som till exempel Brenton-on Sea eller Bollards beach på lilla Leisure Isle mitt i lagunen.

Kräver du äventyr åker du till Tsitsikamma National park 1,5 timme västerut. På vägen passerar du flera häftiga kanjoner och väl framme finns gott om saker att göra och häpnas av. Floden Storms River mynnar ut i havet i parken, det är dramatiskt och häftigt. Hängbroarna över flodmynningen är väl värt ett besök, det tar ungefär en timme att gå fram till dem och sedan tillbaka. Den som vill gå längre har flera olika vandringsleder att välja mellan.

Du som känner dig riktigt våghalsig kan testa att hoppa bungyjump från Bloukrans Bridge, 216 meter över floden med samma namn. Det går även att forsränna och testa på ziplining i närområdet.

Dag 10

Featherbed Nature Reserve är en fin utflykt för dig som befinner dig i Knysna. Lägg en halv dag på att lära dig mer om de endemiska växterna här. Rundturen avslutas med en buffélunch. Vill du avsluta din vistelse i Knysna med stil kan du också boka en middagskryssning och tillbringa två timmar på en ångbåt i den vackra lagunen.

Dag 11

Från Knysna är det inte långt till Oudtshoorn, Sydafrikas centrum för strutsodling. Självklart ska du boka in dig på en guidad tur. Strutsen är ett av få djur i världen där allt används – från fjädrarna till köttet och allt däremellan.

Cango Caves norr om Oudsthoorn är också väl värt ett besök. Grottsystemet är 20 miljoner år gammalt och det går guidade turer varje heltimme, men dessa bör bokas i förväg.

Dag 12

Swartberg Pass norr om Oudtshoorn är ett fantastiskt bergspass som du bör lägga flera timmar på att köra igenom. Det är inte alltid öppet för trafik, så kolla vädret några dagar innan du planerar att ta dig dit, eller ring turistbyrån. Regnar det kan de stänga passet.

Kör riktigt långsamt (det är stundtals lite läskigt) och planera att stanna till flera gånger för att njuta av utsikten.

På andra sidan berget ligger supergulliga lilla Prince Albert – här passar det bra att stanna till och äta en god lunch, till exempel på Lazy Lizard. Efter att du ätit dig mätt och vilat en stund kör du vidare mot Montagu för din sista övernattning i Sydafrika.

Dag 13

Från Montagu är det ungefär två och en halv timme till Kapstadens internationella flygplats. Lämna in hyrbilen innan du checkar in på din flight – det är dags att åka hem!

Kostnad för denna resa: från 14 060 kronor per person i dubbelrum

I priset ingår hyrbil i 12 dygn (utan självrisk) som hämtas och lämnas på Kapstadens internationella flygplats. Dessutom ingår boende i Kapstaden 3 nätter, Franschhoek 2 nätter, 2 nätter vid Sanbona Wildlife Reserve, 3 nätter i Knysna, 1 natt i Oudtshoorn och 1 natt i Montagu. Frukost ingår på varje ställe. Vid Sanbona Wildlife Reserve ingår alla måltider, två turer i reservatet om dagen samt läsk, vatten och husets vin och öl.

Priserna varierar beroende på säsong och boende. Självklart går det att anpassa resan efter era önskemål.

När ska du planera in denna rutt?

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Vintertid kan det regna en hel del på Kaphalvön, och utsikten kan förstöras av moln och dimma, särskilt uppe i bergen. Planera in den här bilturen någon gång under den sydafrikanska senvåren, sommaren eller tidiga hösten så får du en riktigt minnesvärd resa.

Börja ditt äventyr här, genom att fylla i formuläret.