Johannesburg, Panorama Route och safari

Dag 1

Hämta ut din hyrbil på flygplatsen O R Tambo när du landar. Sväng förbi Apartheidmuseet på vägen därifrån, och förbered dig på en omskakande start till resan. Det är väl värt att räkna med att lägga en halv dag på detta museum.

Dag 2

Dags för ännu fler intryck. I dag gör ni en halv dags cykeltur i jättelika stadsdelen Soweto, för att lära er mer om den sydafrikanska historien och människornas kamp för frihet under apartheidåren. Den tre timmar långa cykelturen avslutas med en traditionell, gemensam lunch.

Efter turen kör ni tillbaka mot ert gästhus för att vila ut inför kommande dagars bilresa.

Dag 3

I dag bär det av mot Panorama Route. Det går att klara av de flesta av höjdpunkterna på Panorama Route på en dag, men i vårt tycke blir det lite stressigt, så vi delar upp det på två dagar.

Kör från Johannesburg mot en liten ort som heter Dullstroom. Det tar ungefär 3 timmar och här är en ypperlig plats för en lunchpaus. Längs med huvudgatan finns en mängd mysiga små fik och restauranger.

Efter lunch tar du dig vidare mot Lydenburg, för det är ungefär där som Panorama Route börjar. Kör igenom Long Tom Pass, ett bergspass på 2150 meters höjd, och sikta in dig på trakterna kring Sabie. Här finns nämligen mängder med vattenfall och till och med plats att bada. Stanna till vid Lone Creek Falls och Sabie Falls om du vill – men missa inte Mac Mac Falls och utsiktsplattformen varifrån du kan se hela fallen. Är du sugen går det att bada (mot en liten avgift), längst ner i Mac Mac Pools.

Därifrån kör ni vidare till Graskop för att bo över natten.

En kvinna i böljande kläder står framför Blyde River Canyon och The Three Rondavels

Dag 4

Lägg en heldag på att köra runt bland de mest slående höjdpunkterna på Panorama Route. Från Graskop passerar du Graskop Gorge Lift Company varifrån det går att åka en hiss ner i det djupa passet, samt gå på häftiga hängbroar över passet. Missa inte the Pinnacle, God’s Window och om ni inte är mätta på vattenfall än, Berlin Falls.

Kör vidare norrut för att stanna till vid Bourke’s Luck Potholes, The Three Rondavels och har ni tid är det möjligt att ta en båttur i kanjonen för att se den från nedan. I Echo Caves är det möjligt att gå guidade turer ungefär 2 kilometer in i dessa 40 kilometer långa grottor. Och vi rekommenderar att avsluta dagen i Pilgrim’s Rest, en stad som har förvarats precis som den var under 1800-talets guldrush. Efter en god öl i den urgamla puben är det dags att köra tillbaka till Graskop för en övernattning till.

Dag 5

Kör 2-3 timmar till din safarilodge som ligger i någon av djurtäta Big 5-reservaten Sabi Sands, Mala Mala eller Manyeleti. Parkera bilen där och släpp ratten – bästa sättet att uppleva en safari är givetvis när någon annan kör och du kan koncentrera dig på att spana på djur.

Efter en god lunch på lodgen är det dags för första safarituren. Ni kör omkring i cirka 3 timmar. Vid solnedgången stannar ni till för en bensträckare och en sundowner, därefter finns det möjlighet att se de nattaktiva djuren. Direkt efter safarituren är det dags för middag på er lodge.

Dag 6

En heldag på safari betyder väckning väldigt tidigt och safari före frukost. Efter en god och mättande frukost får du möjlighet att vila, spana på djur från lodgens utsiktsplats eller passa på att bada i poolen. På seneftermiddagen är det dags för dagens eftermiddagssafari.

Dag 7

Sista dagen på safari men ni hinner med en tur till före frukost. Efter den mättande frukosten är det dags att köra den långa vägen, ungefär 6 timmar, tillbaka mot Johannesburg för att lämna tillbaka hyrbilen och flyga vidare – antingen hem till Sverige eller ner mot Kapstaden för fler äventyr.

Kostnad för denna resa: från 10 205 kronor per person i dubbelrum

I priset ingår hyrbil i 6 dagar (ingen självrisk) som hämtas och lämnas på Johannesburgs internationella flygplats, O R Tambo. Dessutom ingår boende och frukost i Johannesburg 2 nätter och Graskop 2 nätter. För safarin (två nätter) ingår två safariturer om dagen, alla måltider, te och kaffe samt eventuella skatter.

Priserna varierar beroende på säsong och boende. Självklart går det att anpassa resan efter era önskemål.

lila jakarandaträd kantar gatorna i Johannesburg

När ska du planera in denna bilresa?

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Du kan egentligen göra denna bilresa när som helst på året. Under vår svenska sommar är det vinter i Sydafrika, med kyliga nätter, men det är en bra tid att åka på safari och dagtid är vädret för det mesta helt okej. Under sommarmånaderna december och januari finns det risk för regn, men å andra sidan är det då alla bebisar föds i Krugerområdet.

Börja ditt äventyr här, genom att fylla i formuläret.