Masai Mara

Kenyas mest kända naturreservat ligger på gränsen till Tanzania och Serengeti – egentligen är det samma naturpark, bara att ena sidan ligger i Kenya och andra i grannlandet. Här finns inga stängsel, djuren rör sig fritt över savannanen och mellan länderna. Höjdpunkten är den stora migrationen i juli-oktober, då miljontals antiloper och gnuer rör sig från Serengeti i söder till Masai Mara i norr, och sedan tillbaka.

Vi bokar hellre lodger i de privata reservaten som angränsar till nationalparken Masai Mara. Där är antalet bilar begränsade, men djurlivet är precis lika spännande. Dessutom gynnar de de lokala närsamhällena på flera olika sätt. Självklart har vi partners i och kring den stora nationalparken också.

Bästa tiden att åka

JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC

Utmärkt

Bra

Okej

Den självklara höjdpunkten på ett besök till Masai Mara-området är Den stora migrationen, som sker ungefär mellan juli och oktober. Det är dessutom den bästa tiden att se vilda djur överlag, då det är torrt och bushen är mindre kompakt än annars.

I november kommer den korta regnperioden, som kan vara in till mitten av december. Då kan det regna på eftermiddagarna, men det är inget som stör på safarin. Däremot kan den längre regnperioden, som infaller i mars och april, och ibland sträcker sig till maj, påverka vägar och annat och många lodger stänger då.  

Angama Mara

En av Kenyas mest prisade, lyxigaste safarilodger. Angama Mara ligger där många av de vackraste scenerna i filmen “Mitt Afrika” filmades, i Masai Mara. Du har fantastiska utsikter över parken både från de gemensamma utrymmena samt ditt safaritält. Här finns pool, en fotostudio där du bland annat kan hyra kamera och en trädgård där du kan plocka din egen lunch. Det finns sammanlagt 30 tält, varav flera med plats för familjer. Endast barn över 6 år är välkomna.

Angama Mara

Basecamp Masai Mara

Detta ekotältläger ligger vackert invid Tarekfloden, Mara-reservatets naturliga gräns. De 17 tälten har alla en fin utsikt över floden samtidigt som den tropiska skogen ger ett naturligt skydd – känslan av att vara själv i bushen är påtaglig. Varje tält har en biologisk, ekotoalett, dusch samt wifi och en stor balkong varifrån du kan njuta av utsikten och lyssna på någon av de 286 olika fågelarter som vistas i närheten.

Eagle View

En av topp 25 ekolodger i hela världen, enligt National Geographic. Härifrån har du “eagle view” över Koiyaki plains i Mara Naboisho Conservancy. Precis nedanför lodgen finns ett vattenhål som lockar giraffer, zebror och många andra djur, och utsikten är hänförande. De många antiloper och zebror garanterar också en hög lejontäthet. De nio tälten andas enkelt lyx. Eftersom det är en ekolodge saknas pool, däremot finns det möjlighet att göra bush walks (barn måste vara minst 12 år gamla för att följa med).

Eagle View, Basecamp Explorer Mara Naboisho

Leopard Hill

Lyxtält i bushen där du kombinerar det bästa livet kan ge med oöverträffade utsikter över det vilda djurlivet. Det ekologiska lägret har enbart 6 tält, och ligger i Mara Naboisho Conservancy i ett tyst och lugnt område där inga bilar får köra. Här är det nära till flera vattenhål dit djuren kommer för att dricka. Ligger du i din säng i tältet och vill se himlen? Tryck på en knapp så öppnar sig taket och du har bara ett myggnät mellan dig och en myriad av stjärnor.

Royal Mara Safari Lodge

Ett tältläger med utsikt över Hippo Bend Lagoon på Mara River. De rymliga tälten är upphöjda på trädäck med utsikt över floden. Lägret ligger i Mara North Conservancy, känd för sin djurtäthet och att det är nära två kända platser där gnuerna korsar under den Stora Migrationen. Här finns åtta lyxiga tält, alla med dusch, toalett och el, varsamt inredda i afrikansk stil. Wifisignalen når alla tälten. Ett prisvärt men högkvalitativt alternativ i privat reservat.