När är bästa tiden för en safari i Afrika? - Afrikakompaniet
Det här tror vi händer i resebranschen 2021 - bland annat fler resor! En oryx klättrar uppför en sanddyn i öknen i Namibia – vi hoppas att det blir fler resor
Tre saker som händer i resebranschen 2021
December 30, 2020
solnedgång på Colina Verde, en lyxvilla i Machangulo som du kan hyra till dig och din familj eller dina vänner - en av tre resetrender 2021 och framåt som vi tror mycket på
Resetrender 2021 och 2022 – hållbarhet, exklusivitet och flexibilitet
March 8, 2021
Det här tror vi händer i resebranschen 2021 - bland annat fler resor! En oryx klättrar uppför en sanddyn i öknen i Namibia – vi hoppas att det blir fler resor
Tre saker som händer i resebranschen 2021
December 30, 2020
solnedgång på Colina Verde, en lyxvilla i Machangulo som du kan hyra till dig och din familj eller dina vänner - en av tre resetrender 2021 och framåt som vi tror mycket på
Resetrender 2021 och 2022 – hållbarhet, exklusivitet och flexibilitet
March 8, 2021

Drömmer du om att se vilda djur? Bästa tiden för en safari i Afrika beror på vart du ska. Här finns en utförlig guide över när du ska planera din resa.

Tursamt nog har lejonen och girafferna ingen aning om när dina barn har jullov eller när du kan få ledigt från jobbet. Det är helt andra saker som styr den bästa tiden för en safari i Afrika. Regnperiod, årstid och det du vill se. Eftersom det är ett stort kontinent skiljer det sig också en del från land till land, men generellt sett är perioden mellan juli och oktober absolut bästa tiden för en safari i Afrika.

Det finns givetvis undantag. Vi har satt ihop en guide så att du kan skapa dig en uppfattning om när på året det passar dig bäst att åka på safari.

Bästa tiden för en safari i Sydafrika

Sydafrika är vår främsta destination, och det är många som vill kombinera en resa till Kapstaden, Vinlandet och Garden Route med en häftig safari. Här påverkar årstiderna din upplevelse väldigt mycket. Men också det du önskar göra i övrigt kan påverka bästa tiden för en safari för just dig och dina reskamrater.

Under den sydafrikanska sommarperioden, som sträcker sig ungefär från november till februari, är vädret varmt, landskapet frodigt och många intressanta fågelarter migrerar. Det går absolut att få en bra safariupplevelse, särskilt om du väljer safari längs med Garden Route eller Östra Kap.

I norra delarna av landet finns det större risk för regn, men det innebär också att det är många djur som får ungar. Så även om det är bushigt och lite svårare att få syn på djuren, kommer ni att se gulliga djurbebisar. Och även få möjlighet att se rovdjur i rörelse – det är inte bara vi människor som gillar djurbebisar.

Väljer du att resa till Sydafrika från mitten på februari till maj är vädret fortfarande ganska behagligt, och turisterna betydligt färre. Landskapet i norr och kring Kruger kan vara fortsatt bushigt efter regnperioden, men det är grönt och vackert.

Den absolut bästa tiden om du bara är sugen på safari är perioden mellan juni och augusti. De utländska turisterna är i minoritet men sydafrikanerna gillar safari så det gäller ändå att vara ute i god tid. Möjligheten att få en fantastisk safari är maxad nu. Djuren är mer rörliga och landskapet mindre buskigt, så det är lättare att få syn på dem, speciellt om du befinner dig i Krugerområdet.

Klimatet i Sydafrika skiljer sig ganska mycket beroende på var i landet du befinner dig – i Krugerområdet kan du generellt sett räkna med varmare och behagligare väder medan Kaphalvön bjuder på ett svalare och mer blåsigt klimat.

Generellt sett skulle jag säga att den bästa tiden att åka till Sydafrika är i november eller februari om du ska kombinera din safari med annat, som sol och bad eller vingårdar. Men om safarin är höjdpunkten för din resa ska du planera den till den sydafrikanska vintern, det vill säga någon gång mellan juni och augusti. Det är den absolut bästa tiden för en safari i Sydafrika.

Vill du se giraffer som på bilden? Bästa tiden för en safari i Afrika beror på vilket resmål du väljer.

Bästa tiden för en safari i Afrika – Kenya och Tanzania

Grannländerna Kenya och Tanzania har liknande natur, med ändlösa savanner och frodiga dalgångar. Någon av de torra perioderna i januari till mars och juli till oktober är den absolut bästa tiden för en safari i Afrika om du har tänkt att åka till något av dessa länder.

Eftersom det är torrt finns det färre blad på träden och buskar, och djuren flockas oftare vid vattenkällor, vilket gör att det blir lättare att få syn på dem. Mellan juli och november ungefär har du möjlighet att se den stora migrationen i Masai Mara och Serengeti. Det är en oslagbar upplevelse med mycket zebror och gnuer i rörelse och stor aktivitet bland rovdjuren. Men det är också som dyrast att åka då.

Både Kenya och Tanzania har liknande regnperioder – en kortare i november och en längre och mer intensiv sådan i april och maj. Det är billigare att resa då, och möjligheten att se djur är fortfarande bra – men vissa safariboenden stänger helt under den långa regnperioden. Klimatförändringarna gör att vädret är mer oförutsägbart nu än tidigare så det går inte att garantera att det är regnfritt övriga tider.

tre zebror i skuggan av ett akaciaträd. Bästa tiden för en safari i Afrika är olika beroende på destination

Bästa tiden för en safari i Namibia

Ökenlandet Namibia är torrt och varmt i princip året om. Om och när det regnar händer det huvudsakligen mellan november och mars, vilket innebär att landskapet är mer grönt och frodigt i april och maj. Det är också då som Rovos Rail har sina tågturer till Namibia från Sydafrika. Från juni fram till oktober blir det torrare och torrare vilket innebär att det är lättare att få syn på vilda djur.

Bästa tiden för en safari i Afrika – Ökenlandet Namibia är bäst att besöka under de frodigare månaderna april och maj, men bäst möjlighet att se djur har du i de torrare månaderna juli till oktober.

Botswana – bästa tiden att åka

Vädret i Botswana domineras av en våt och en torr period. Regnperioden eller den våta perioden infaller mellan november och mars under sommarmånaderna, och den torra mellan april och oktober, när det är vinter. Det är alltså enklast att få syn på djuren under den torra perioden och högsäsongen i landet infaller mellan juli och oktober. Detta också eftersom Okavangodeltat är som djupast denna tid på året och erbjuder fantastisk safarimöjlighet. Det är den absolut bästa tiden att åka på safari i Botswana men också väldigt dyrt.

En man i khakifärgade kläder för en mokoro-kanot i Okavangodeltat. Framför honom sitter två turister som tittar på en stor elefant som kliver upp ur vattnet, till synes bara några meter bort. Till höger i bild sitter en annan person i khakifärgade kläder. Bästa tiden för en safari i afrika är mellan juli och oktober när du kan uppleva den här typen av safari, särskilt i Botswana.

För dig som vill hålla lite i plånboken går det att åka till Botswana även under “green season” och få en riktigt bra upplevelse. Efter regnen, i april och maj är landskapet frodigt och temperaturerna ganska svala. Det är fortfarande något svårare att se djuren på grund av växtligheten och vattennivåerna. Eftersom det finns gott om vatten behöver elefanterna, lejonen och de andra vilda djuren inte besöka de största vattenhålen utan de kan hålla sig på sin kant.

I november är det också billigt att åka till Botswana och då är landskapet fortfarande bart med bra möjligheter att göra safari och få syn på vilda djur. Temperaturerna är dock ganska höga och det är mycket flugor och andra kryp i luften. Givetvis finns det risk för regn – som drar ner temperaturen. Men förutom själva högsäsongen är det här den bästa tiden för en safari i Botswana.

Vill du ha den ultimata safariupplevelsen i Botswana kan du uppleva den nästa största djurmigrationen i Afrika, zebramigrationen. Från maj till november ungefär befinner sig landets zebror uppe i norr. Men de följer regnet och när den börjar komma rör de sig mot Kahalariöknen. Vandringen pågår från december till mitten på januari ungefär, när de cirka 30 000 zebrorna når Makgadikgadi. Där stannar de till slutet på mars, då de påbörjar vandringet norrut igen.

Tre zebror tittar nyfiket framåt mot fotografen, i ett sandigt beige landskap i Botswana

Klimatet skiljer sig väldigt i de olika delarna av Botswana, men generellt ligger dagstemperaturen på 25-35 grader. Största delen av landet utgörs av Kalahariöknen, där det är övervägande torrt. I den våta perioden växer det gräs där som lockar till sig djur. Men när torkan återkommer beger sig de vilda djuren mot Okavangodeltat, där det är möjligt att uppleva ett rikt och omfattande djurliv på nära håll.

Övriga destinationer – bästa tiden för en safari

Våra främsta safariländer är Sydafrika, Kenya och Tanzania. Vi kan också arrangera resor till Uganda, Rwanda, Zimbabwe och Zambia, samt Madagaskar och Moçambique.

Vill du veta mer om vilken den bästa tiden för en safari i Afrika är? Eller funderar du på safari men är osäker på vilket land du ska välja? Kontakta oss direkt eller boka in dig på en resekonsultation, så hjälper vi dig att förverkliga drömmen om Afrika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.