När är bästa tiden för en safari i Afrika? - Afrikakompaniet
Det här tror vi händer i resebranschen 2021 - bland annat fler resor! En oryx klättrar uppför en sanddyn i öknen i Namibia – vi hoppas att det blir fler resor
Tre saker som händer i resebranschen 2021
December 30, 2020
solnedgång på Colina Verde, en lyxvilla i Machangulo som du kan hyra till dig och din familj eller dina vänner - en av tre resetrender 2021 och framåt som vi tror mycket på
Resetrender 2021 och 2022 – hållbarhet, exklusivitet och flexibilitet
March 8, 2021

Drömmer du om att se vilda djur? Bästa tiden för en safari i Afrika beror på vart du ska. Här finns en utförlig guide över när du ska planera din resa.

Tursamt nog har lejonen och girafferna ingen aning om när dina barn har jullov eller när du kan få ledigt från jobbet. Det är helt andra saker som styr den bästa tiden för en safari i Afrika. Regnperiod, årstid och det du vill se. Eftersom det är ett stort kontinent skiljer det sig också en del från land till land. I guiden nedan kan du få dig en uppfattning om när på året det är bäst att åka på safari.

Bästa tiden för en safari i Sydafrika

Sydafrika är vår främsta destination, och det är många som vill kombinera en resa till Kapstaden, Vinlandet och Garden Route med en häftig safari. Här påverkar årstiderna din upplevelse väldigt mycket. Under den sydafrikanska sommarperioden, som sträcker sig ungefär från november till februari, är vädret varmt, landskapet frodigt och många intressanta fågelarter migrerar. Samtidigt är det många djur som får ungar i november och december.

Väljer du att resa från mitten på februari till maj är vädret fortfarande ganska behagligt, och turisterna betydligt färre. Även i juni till augusti är turisterna få och möjligheten att få en fantastisk safari maxade. Djuren är mer rörliga och landskapet mindre buskigt, så det är lättare att få syn på dem, speciellt om du befinner dig i Krugerområdet.

Klimatet i Sydafrika skiljer sig ganska mycket beroende på var i landet du befinner dig – i Krugerområdet kan du generellt sett räkna med varmare och behagligare väder medan Kaphalvön bjuder på ett svalare och mer blåsigt klimat. Generellt sett skulle jag säga att den bästa tiden att åka till Sydafrika är i november eller januari, speciellt om du ska kombinera din safari med annat. Eller kanske skippa safari helt. Men om safarin är höjdpunkten för din resa ska du planera den till den sydafrikanska vintern, det vill säga någon gång mellan juni och augusti. Det är den absolut bästa tiden för en safari i Sydafrika.

Vill du se giraffer som på bilden? Bästa tiden för en safari i Afrika beror på vilket resmål du väljer.

Bästa tiden för en safari i Afrika – Kenya och Tanzania

Grannländerna Kenya och Tanzania har liknande natur, med ändlösa savanner och frodiga dalgångar. Någon av de torra perioderna i januari till mars och juli till oktober är den absolut bästa tiden för en safari i Afrika om du har tänkt att åka till något av dessa länder. Eftersom det är torrt finns det färre blad på träden och buskar, och djuren flockas oftare vid vattenkällor, vilket gör att det blir lättare att se djuren. Mellan juli och november ungefär har du möjlighet att se den stora migrationen i Masai Mara och Serengeti.

Både Kenya och Tanzania har liknande regnperioder – en kortare i november och en längre och mer intensiv sådan i april och maj. Det är billigare att resa då, och möjligheten att se djur är fortfarande bra – men vissa safariboenden stänger helt under den långa regnperioden. Klimatförändringarna gör att vädret är mer oförutsägbart nu än tidigare så det går inte att garantera att det är regnfritt övriga tider.

tre zebror i skuggan av ett akaciaträd. Bästa tiden för en safari i Afrika är olika beroende på destination

Bästa tiden för en safari i Namibia

Ökenlandet Namibia är torrt och varmt i princip året om. Om och när det regnar händer det huvudsakligen mellan november och mars, vilket innebär att landskapet är mer grönt och frodigt i april och maj. Det är också då som Rovos Rail har sina tågturer till Namibia från Sydafrika. Från juni fram till oktober blir det torrare och torrare vilket innebär att det är lättare att få syn på vilda djur.

Bästa tiden för en safari i Afrika – Ökenlandet Namibia är bäst att besöka under de frodigare månaderna april och maj, men bäst möjlighet att se djur har du i de torrare månaderna juli till oktober.

Botswana – bästa tiden att åka

Vädret i Botswana domineras av en våt och en torr period. Regnperioden eller den våta perioden infaller mellan november och mars, och den torra mellan april och oktober. Det är alltså enklast att få syn på djuren under den torra perioden och högsäsongen i landet infaller mellan juli och oktober. Vill du ha den ultimata safariupplevelsen i Botswana kan du uppleva den nästa största djurmigrationen i Afrika från december till februari. Klimatet skiljer sig väldigt i de olika delarna av Botswana, men generellt ligger dagstemperaturen på 25-35 grader. Största delen av landet utgörs av Kalahariöknen, där det är övervägande torrt. I den våta perioden växer det gräs där som lockar till sig djur. Men när torkan återkommer beger sig de vilda djuren mot Okavangodeltat, där det är möjligt att uppleva ett rikt och omfattande djurliv på nära håll.

Övriga destinationer

Våra främsta safariländer är Sydafrika, Kenya och Tanzania. Vi kan också arrangera resor till Uganda, Rwanda, Zimbabwe och Zambia, samt Madagaskar och Moçambique.

Vill du veta mer om vilken den bästa tiden för en safari i Afrika är? Eller funderar du på safari men är osäker på vilket land du ska välja? Kontakta oss direkt eller boka in dig på en resekonsultation, så hjälper vi dig att förverkliga drömmen om Afrika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.