Resetrender 2021 och 2022 - senaste nytt från branschen
bästa tiden för en safari Afrika varierar men vill du se elefanter från vattnet på Chobefloden kan nu åka nästan när som helst
När är bästa tiden för en safari i Afrika?
January 18, 2021
Lyxa till semestern med glamping, slackpacking eller varför inte åka på workation? Den här kvinnan vandrar i solnedgången på Västra Kaphalvön.
Lyxa till semestern med glamping, slackpacking och workation
April 13, 2021
bästa tiden för en safari Afrika varierar men vill du se elefanter från vattnet på Chobefloden kan nu åka nästan när som helst
När är bästa tiden för en safari i Afrika?
January 18, 2021
Lyxa till semestern med glamping, slackpacking eller varför inte åka på workation? Den här kvinnan vandrar i solnedgången på Västra Kaphalvön.
Lyxa till semestern med glamping, slackpacking och workation
April 13, 2021
Visa alla

Resetrender 2021 och 2022 – hållbarhet, exklusivitet och flexibilitet

Branschen är enig. Resetrender 2021 och 2022 är definitivt hållbarhet, exklusivitet och flexibilitet. Inte nödvändigtvis i den ordningen.

För tillfället pågår den digitala resemässan Our Africa 2021 och alla leverantörer jag träffat nämner minst en av följande saker: hållbart resande, exklusiv tillgång till villor eller större bostäder där man kan få vara för sig själv, samt att de har superflexibla avbokningsregler. Det kanske inte är förvånande efter ett år då världen ställts på ända och vi har fått omvärdera vår blotta existens att vi ifrågasätter våra resvanor.

Resetrend 2021 och 2022: Hållbarhet

Vi visste redan för något år sedan att enda vägen framåt är att resa hållbart. Det vill säga, resa mindre ofta, planera att vara borta längre, se till att säkerställa den ekonomiska tillväxten lokalt och inte hos stora kedjor, minska svinn och mycket mer därtill. Av de 15 leverantörer jag träffat hittills pratar i princip alla om hur hållbara de är och majoriteten är antingen Fair Trade-certifierade eller på väg att bli certifierad på något vis.

De flesta safarilodger arbetar hållbart – det följer liksom naturligt med tanken om att vi ska kunna följa djur i deras egen, vilda miljö. Vissa är givetvis mer hållbara än andra, det finns ekolodger som till exempel anstränger sig för att inte göra något avtryck på naturen och bygger tält och rum så naturvänligt som möjligt. Andra låter medvetet bli att ha swimmingpool på platser där det finns ont om vatten. Men även andra aktörer inom rese- och turistbranschen är noga med att profilera sig på att vara hållbara alternativ och de senaste dagarnas möten bekräftar min spaning om att den stora resetrenden 2021 och 2022 är hållbarhet.

Boutique-hotellet Bahia Mar i Vilanculos, Moçambique är både Fair Trade-certifierade samt engagerade i lokala projekt. Deras samarbete med en lokal ideell organisation har hjälpt till att förvandla synen på sjöhästar hos invånarna i en närbelägen by. Tidigare livnärde de sig på tjuvjakt av sjöhästar, nu fungerar byn som en fristad för dessa spännande havsdjur. Turister kan till och med åka på sjöhästsafari, varsamt lotsade av byborna.

resetrender 2021: Bahia mar i Vilanculos, Moçambique satsar på hållbarhet i flera former. Men också på sköna utsikter som denna från poolen i deras familjevilla, varifrån du kan se havet

Pangolin Photo Safaris, vår partner när det gäller fotosafari, äger också några safarilodger och är riktigt bra på safaris i Botswana. De är dessutom medgrundare till organisationen Pangolin Africa, vars fokus är att rädda myrkotten, världens mest tjuvjagade djur.

Jag tillbringade en mycket spännande stund med vd:n för företaget Kingfisher Journeys i Rwanda, Steve Venton. De anordnar guidade turer, upplevelser och äventyr i landet som mest är känt för sina gorillor och schimpanser. Steve är själv hållbarhetsspecialist och därför har allt varit hållbart från start, men nu håller de på och ordnar själva certifieringen. Steve pratade mycket om värdet av att vandra i landet, träffa människor mitt i sina vardagsgöromål och utbyta erfarenheter på det viset. Inte bara hållbart, utan även ett sätt att bygga broar mellan kulturer.

Att hyra en egen villa – resetrender 2021, 2022 och framåt

2020 var året då vi blev misstänksamma för våra medmänniskor. Minsta hostning, harkling eller snörvling kunde orsaka irritation och personer som inte förstod det där med att hålla lite avstånd var helt enkelt dumma i huvudet. Vi tar med oss detta tänk när vi reser i 2021 – och framåt. Efterfrågan på att bo i privat villa på sin semester är riktig hög för tillfället, förmodligen för alltid. Vem vet när nästa pandemi bryter ut? Bäst att vi håller oss på vår kant, samtidigt som vi unnar oss lite relax efter en lång period av ovisshet.

Jag hade möte häromdagen med managern för Colina Verde i Moçambique. Det är en lyxvilla för generationsresenärerna eller kompisgänget, som tar 6 till 18 personer. Två av sovrummen är på två plan, med dubbelsängar för föräldrar på nedervåningen och enkelsängar för barnen på ovanvåningen. Villan ligger helt isolerad, bredvid stranden – men med kock och annan personal så att ni alltid känner er väl omhändertagna.Att hyra en villa som den på bilden, framför poolen, är en av tre resetrender 2021 som förmodligen håller ännu längre än så

 

På vackra stranden Paje på Zanzibar ligger White Sands Luxury villas and spa, där du bor i enskilda villor som visserligen ligger på samma område men alla helt isolerade från varandra, utan insyn. Varje villa har egen pool och den som vill undvika strandbaren och restaurangen kan givetvis bli serverad sin middag i själva villan. Både ägaren av White Sands och föreståndaren på Colina Verde var eniga i att efterfrågan på just deras boende har öket, trots pandemitider. Ett tecken om något på att isolerat boende på det här viset blir en bland flera resetrender 2021 och 2022.

Resetrender 2021 och 2022: frysta priser och flexibel avbokning

Fler och fler av de kontrakt jag skriver framåt kommer från reseföretag som berättar att de fryser priserna till 2023. Det är viktigare att få igång resandet än att göra vinst. Även företagen som jag hade möte med under mässan är väldigt tydliga med att de inte bara håller samma priser i år och nästa år, utan att de även har superflexibla bokningsregler.

På Colina Verde får du tillbaka nästan allt om du avbokar upp till 72 timmar före ankomst. Liksom safariföretaget Mukambi i Zambia som hälsar att avbokar du din vistelse på någon eller några av deras lodger för covid-relaterade anledningar återbetalas allt. De flesta vill dock mycket hellre att du skjuter fram resan, och lovar att inte förändra några priser under tiden. Samtidigt är det färre som kräver en delbetalning för att bekräfta en bokning.

Allt som allt känns det som att resebranschen ser fram emot en något ljusare framtid. Det krävs dock att resandet kommer igång under detta och kanske främst nästa år.

Hur känner du inför att resa i år eller nästa år? Kommer du att påverkas av någon av ovan resetrender 2021 eller väntar du till 2022 med att börja planera?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.