Lyxa till semestern med glamping, slackpacking och workation
solnedgång på Colina Verde, en lyxvilla i Machangulo som du kan hyra till dig och din familj eller dina vänner - en av tre resetrender 2021 och framåt som vi tror mycket på
Resetrender 2021 och 2022 – hållbarhet, exklusivitet och flexibilitet
March 8, 2021
En lång strand sträcker sig över bilden som är mestadels blå med härligt hav och karaktärsfylld himmel. Just nu är det rea på resor till Afrika
Skynda att fynda – rea på resor i 2021
April 28, 2021
solnedgång på Colina Verde, en lyxvilla i Machangulo som du kan hyra till dig och din familj eller dina vänner - en av tre resetrender 2021 och framåt som vi tror mycket på
Resetrender 2021 och 2022 – hållbarhet, exklusivitet och flexibilitet
March 8, 2021
En lång strand sträcker sig över bilden som är mestadels blå med härligt hav och karaktärsfylld himmel. Just nu är det rea på resor till Afrika
Skynda att fynda – rea på resor i 2021
April 28, 2021
Visa alla

Lyxa till semestern med glamping, slackpacking och workation

Vill du lyxa till semestern? Maxa den med hjälp av modeorden glamping, slackpacking och workation. Alla sätter guldkant på din tillvaro. 

Ordet “glamping”  har använts i Storbritannien ända sedan 2005, och dök upp i Oxford Dictionary 2016. Glamping är ett sammansatt ord, av de engelska orden “glamorous” och “camping”, och innebär egentligen att du är ute i en vacker och fantastisk natur, men med hög komfort. Du lyxar till semestern utan att behöva bo i ett litet, dragigt tält utan toalett. För att det ska vara äkta glamping bör det finnas ett tält någonstans. Men begreppet är ganska brett och numera finns det till och med stugor som räknas, till exempel på sajten glamping.com.

En man lutar sig tillbaka i sitt tält och tittar på utsikten, ett vilt savannlandskap i Masai Mara. På bordet finns en oljelampa. Cottars Safari Camp i Masai Mara i Kenya är att lyxa till semestern i kvadrat, här finns allt du kan önska dig.

Foto: Cottars Camp/Partimetravelers

Lyxa till semestern i safaritält – glamping på hög nivå

Att bo i safaritält är kanske den högsta formen av glamping. Det finns tält med fullt fungerande badrum och dusch, mjuka sängar, trevliga fåtöljer och ett badkar på ditt trädäck. Eller så är det lite mer rufft – men ändå lyxigare än att släpa på ett tvåmannatält, sova i sovsäck och uträtta behoven utomhus. Och du bor i fantastisk natur med ett härligt djurliv runt knuten – eller alldeles inpå. Möjligheten att åka ut på safariturer för att höja upplevelsen ännu mer är inte fy skam.

Stjärnhimlen syns i öppningen av tältet på Leopard Hill i Mara Naboisho. Taket på ditt tält har en fjärrkontroll med vilken du styr om du vill ha öppet eller stängt

Leopard Hill i Mara Naboisho. Du fjärrstyr taket på ditt tält och väljer själv om du vill sova under den fantastiska stjärnhimlen.

Det finns lyxiga tältläger i princip på varje safariresmål – det kvittar om du vill åka till Sydafrika, Tanzania, Kenya, Botswana eller någon annanstans. Några av våra favoriter är Cottars 1920’s Camp och Leopard Hill i Masai Mara i Kenya, Old Drift Lodge vid Victoriafallen samt Settlers Drift i Kariega Game Reserve i Sydafrika. På Leopard Hill har du en öppning i taket som du styr med fjärrkontroll – välj själv om du vill sova under stjärnorna eller skydda dig från ett lätt regn. Myggnätet skyddar dig från ovälkomna kryp. Dessa boenden är i flera fall femstjärniga, vilket innebär att de också kostar en del.

Men det finns faktiskt andra tältläger som är prisvärda OCH ger semestern en känsla av överdåd. Ndzuti Safari Camp i Krugerområdet, Sydafrika, har fantastiskt fina tält med luftkonditionering och stora, fina badrum. Och Kwambili Game Lodge, ett av våra mest populära safarilodger i Sydafrika, har också finfina tält. Så du kan absolut lyxa till semestern utan att behöva betala för mycket. Båda dessa kostar från cirka 2000 kronor per person och natt (2021).

Ett tält är upplyst med oljelampor, runtomkring är det mörkt. Lyxa till semestern med att bo på till exempel Kwambili Safari Lodge, som har prisvärda safaritält och safari i världsklass

Ett av tälten på populära KwaMbili Game Lodge.

Slackpacking – ett annat sätt att lyxa till semestern

Gillar du vandring men inte är särskilt sugen på att kånka på packning i flera dagar? Då är slackpacking något för dig. Ordet påminner om “backpacking” men du lämnar din tunga ryggsäck hemma – eller till en snäll organisatör eller guide som kör den till din nästa destination. Så när du har vandrat klart kommer du fram till ett härligt boende med varm mat, vin om du vill och en skön säng att sova i.

Slackpacking har blivit ett fenomen särskilt i Sydafrika, med guider som erbjuder vandring i flera dagar längs med flera olika leder. Ett sätt för dig som vill se naturen på nära håll men slippa äta frystorkad mat. Jag har tidigare skrivit om the Whale Trail, en vandringsled du utforskar på fem dagar, med valar som extra krydda. Men det finns betydligt fler. Su kan slackpacka i Drakensbergen i KwaZulu-Natal, i Östra Kap på till exempel Chokka Trail, i princip överallt i Sydafrika, med guide eller utan. Möjligheterna är oändliga för dig som vill lyxa till semestern med vandring 2.0.

Siluetten av en person med liten ryggsäck som ser ut över en häftig dal. Personen är uppe på en höjd.

Kombinera glamping med slackpacking

Är du en riktig safarifantast? Gondwana Game Reserve längs med Garden route erbjuder en tredagars hajk, Pioneer Trail, för dig som vill lyxa till semestern med att kombinera glamping, safari och slackpacking. Du förflyttar dig mellan tre olika tältläger till fots, med enbart en lätt packning. Du går cirka 10 kilometer per dag, och på kvällarna sover du gott i ett lyxigt safaritält.

Insidan på ett av tälten på Pioneer Trail, Gondwana Game Reserve. I förgrunden syns ett handfat och en spegel, och en dubbelsäng med moskitnät. Allt ser fint och prydligt ut. Att gå the pioneer trail är ett ultimat sätt att lyxa till semestern för dig som gillar vandring och safari.

Ett av tälten på Gondwanas Pioneer Trail

Förläng semesterkänslan med en workation

Kapstaden har röstats fram som en av världens bästa platser för distansarbete 2021. Där utreder man just nu möjligheten att införa ett visum för distansarbetare, och tanken är att vem som helst ska kunna arbeta därifrån medan de spenderar sin lön i Sydafrika. Inte mig emot.

Om det är en sak vi lärt oss av Coronapandemin är det att det faktiskt är möjligt att jobba på distans även för vanliga kontorsråttor. Varför inte ta det hela ett steg längre? Lyxa till semestern genom att förlänga den. Du jobbar på veckodagarna och åker på utflykter på helgen. Eller bara håller till vid en beach, för att slippa den svenska hösten eller vintern.

En kvinna sitter på en solstol på stranden med en laptop i knät.

 

Är du intresserad av slackpacking, glamping eller en workation? Vi har koll på vilka gästhus och andra boenden som har den bästa wifin, vi vet var du får mest valuta för pengarna och kan hjälpa dig att lyxa till din afrikanska semester på ännu fler sätt. Hör av dig till oss eller boka in en kostnadsfri resekonsultation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.