Får man resa till Kenya nu? - svar på alla dina frågor
Bästa tiden att resa till Sydafrika och Camps Bay, här i skuggan av Taffelberget, är i slutet på januari
Bästa tiden att åka till Sydafrika – allt du behöver veta
October 7, 2020
får man resa till Tanzania och se leoparder som denna
Får man resa till Tanzania nu?
October 28, 2020
Show all

Får man resa till Kenya nu?

en dhow i Lamu, den kan du se då får man resa till Kenya

1 augusti 2020 öppnades landets gränser för internationella turister. Men får man resa till Kenya? Detta gäller för svenskar:

Så länge UD avråder från resor till länder utanför EU kan det vara knivigt att åka till Kenya – men inte omöjligt. UD:s avrådan angående Coronaviruset Covid-19 gäller fram till och med 15 november om inte annat anges, och så fort den hävs får man resa till Kenya.

Det är givetvis fullt möjligt att åka på semester trots UD:s avrådan, men då gäller inte paketreselagen och det finns risk för att dina sjukförsäkringar inte heller är giltiga. Gouda, Folksam och Swedbank är exempel på försäkringsbolag vars reseförsäkringar gäller men andra bolag har inte uppdaterat sina villkor på samma sätt. Kolla alltid villkoren för din reseförsäkring hos ditt försäkringsbolag innan du bokar en resa. Tänk också på att många flyg ställs in med kort varsel. Bolag som KLM, Qatar och Ethiopian Airlines har hittills visat sig vara mest tillförlitliga.

Så på frågan: “Får man resa till Kenya nu?” är vårt svar för tillfället ett försiktigt “nja”, även om Kenyas gränser öppnades för internationella turister redan 1 augusti. Du kan åka, men var beredd på att resan blir annorlunda tack vare coronaviruset.

Om och när UD häver sin avrådan blir resandet mycket enklare. Då får man resa till Kenya och följande gäller:

 • Reser du in till Kenya måste du uppvisa ett negativt covid-19 test (ett så kallat PCR-test). Resultatet får inte vara äldre än 96 timmar. Folkhälsomyndigheten listar ett antal privata aktörer som gör Covid-19-test och utfärdar reseintyg.
 • Alla resenärer kommer att testas för symtom för coronaviruset vid ankomst. Den som uppvisar symtom kommer att tvingas gå i karantän i 14 dagar, på sitt första bokade boende. Flygplanspassagerare som suttit i de två rader närmast den som uppvisat symtom kommer att spåras och också tvingas gå i karantän i 14 dagar.
 • Den som vill resa in i Kenya måste fylla i en Travellers Health Surveillance Form. När den är ifylld får resenären en QR-kod som måste uppvisas för den hälsopersonal som finns på flygplatsen, innan hen kan gå vidare in i landet.
 • Det krävs fortfarande visum för att resa in i Kenya. Det kan du lösa efter att du klarat hälsokontrollen. Kom ihåg att ett visum kostar USD 50 och det går inte att betala med kontokort.
 • Det behövs inga covid-tester för inrikesresor i Kenya.

får man åka till Kenya? Ja, om du bär ansiktsmask på offentliga platser

Om man får resa till Kenya – vad är det som gäller?

 • Ansiktsmasker måste användas på alla offentliga platser. Du måste hålla distans till andra människor. Därför är det viktigt att boka guidade turer i god tid eftersom det inte finns lika många platser som tidigare.
 • Safaribolag och andra som anordnar guidade turer eller andra turistaktiviteter utför regelbundna temperaturkollar. Var beredd på att allting tar lite längre än vanligt.
 • Utegångsförbud råder mellan elva på kvällen och 04 på morgonen. Har du ett flyg som avgår under utegångsförbudet måste du kunna visa upp ett boardingkort med denna info.
 • Alkohol får bara konsumeras på barer och restauranger fram till kl 22.
 • Enbart 50 procent av alla platser på bussar och andra transportmedel får fyllas.
 • Stora möten och evenemang där fler än 15 personer vistas samtidigt är förbjudna.

Även om man får åka till Kenya kan regler och restriktioner förändras över tid. Säkerställ att du har koll på vad som gäller när just du tänker resa. 

OBS: Här finns uppdaterad information om vilka restriktioner som finns och vilka regler som gäller vid inresa om du vill åka till Tanzania eller Sydafrika.

Funderar du på att åka när man får resa till Kenya? Du kanske vill testa att åka på safari i Masai Mara, besöka kusten för några välförtjänade dagar av bad och strandliv eller uppleva den stora migrationen med allt vad det innebär?

Kontakta oss så hjälper vi dig med en säker och välordnad semester som ger dig minnen för livet. Vi tar inga extra avgifter för att planera och boka din resa. Planerar du den redan nu är du redo att åka så fort man får resa till Kenya.

2 Comments

 1. Lars Wetterling says:

  Is it realistic for a Swede to go from Sweden to Nairobi in March?
  How shall a corona negative certificate look like? Is Svea Vaccin on the list of accepted vaccine centers?
  Is it enough to get a certificate in the form of a mail with a QR-code?
  Do Swedes have to be in quarantine 14 days? Can the rules change from one day to another?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PrenumereraMissa inte unika erbjudanden och information om våra resmål!

Vi skickar ut exklusiva erbjudanden, information och inspiration om resor till södra och östra Afrika.