Får man resa till Kenya nu? - svar på alla dina frågor
Bästa tiden att resa till Sydafrika och Camps Bay, här i skuggan av Taffelberget, är i slutet på januari
Bästa tiden att åka till Sydafrika – allt du behöver veta
October 7, 2020
får man resa till Tanzania och se leoparder som denna
Får man resa till Tanzania nu?
October 28, 2020

1 augusti 2020 öppnades landets gränser för internationella turister. Men får man resa till Kenya? Detta gäller för svenskar:

Från och med 1 oktober 2021 gäller inte UD:s generella avrådan. Efter det får man resa till Kenya.

Det finns kvar en del regionella avrådan som baserar sig på säkerhetsläget i vissa länder. Till exempel avråder UD svenskar från att resa till kustområdet nära Somalien, inklusive Lamu. En avrådan från UD innebär att din reseförsäkring inte gäller. Kolla alltid villkoren för din reseförsäkring hos ditt försäkringsbolag innan du bokar en resa.

Så på frågan: “Får man resa till Kenya nu?” svarar vi definitivt JA. De flesta restriktionerna är borta och det går att resa runt i landet nästan precis som förut, så länge du är vaccinerad.

Från 1 oktober 2021 får man resa till Kenya och följande gäller:

 • Från 11 mars 2022 får man resa till Kenya utan att visa upp ett PCR-test, om man är vaccinerad. Du behöver ha ett giltigt vaccinationsbevis. Den ska vara uppladdad online på Trusted Travel-portalen.
 • Är du ovaccinerad måste du uppvisa ett negativt covid-19 test (ett PCR-test med reseintyg). Folkhälsomyndigheten listar ett antal privata aktörer som gör Covid-19-test och utfärdar reseintyg. Resultatet av ditt test får inte vara äldre än 72 timmar, och det måste vara uppladdat och verifierat digitalt på Trusted Travel-portalen. Ovaccinerade resenärer som saknar test eller inte har fått testet verifierat kan nekas att komma in i landet. Endast barn som är under 5 år gamla är undantagna från kravet på negativt PCR-test.
 • Du som är ovaccinerad vid inresan till Kenya kommer att behöva ta ett antigentest vid ankomst till flygplatsen. Detta kostar USD 30 och du bekostar testet själv. Testar du positivt för Covid-19 kommer du behöva betala för ett PCR-test och om det i sin tur är positivt behöver du självisolera.
 • Den som vill resa in i Kenya måste fylla i en Travellers Health Surveillance Form för att få en QR-kod som visar att du får resa in i landet. För dig som har en Android-telefon går det att ladda ner Jitenge-appen i Google Play-affären. För dig som har en iPhone finns ingen app, utan du får fylla i formuläret online och få en qr-kod till din epostadress. Tydliga instruktioner och länkar finns i detta dokument.
 • Det krävs fortfarande visum för att få resa in i Kenya. Sedan 1 januari 2021 behöver du skaffa ett e-visum online, innan du lämnar ditt hemland. De kenyanska myndigheterna har helt slutat utfärda visum vid de internationella flygplatserna. Du ansöker om ditt e-visum här och det tar uppemot en vecka att få, så du måste ansöka i god tid före din resa till Kenya.
 • Det behövs inga covid-tester för inrikesresor i Kenya.
 • Svenska medborgare som återvänder till Sverige från Kenya behöver inte uppvisa ett negativt PCR-test vid hemresan.

Nu får man resa till Kenya precis hur och när man vill.

Om man får resa till Kenya – vad är det som gäller?

Antalet nya Covid-19-fall har minskat drastiskt tack vare den och därför är det nu möjligt att röra sig fritt i landet. Inrikesflygen går nästan som vanligt och många coronarelaterade restriktioner har slopats:

 • Kravet på ansiktsmasker har tagits bort. Men eftersom kenyanerna inte är vaccinerade i lika hög grad som i Sverige kan det vara rimligt att hålla distans till andra människor när du är på ställen där många rör sig.
 • I övrigt gäller “life as usual”. Så det är bara att njuta av semestern!

OBS: Här finns uppdaterad information om vilka restriktioner som finns och vilka regler som gäller vid inresa om du vill åka till Tanzania eller Sydafrika.

Funderar du på att åka när man får resa till Kenya? Du kanske vill testa att åka på safari i Masai Mara, besöka kusten för några välförtjänade dagar av bad och strandliv eller uppleva den stora migrationen med allt vad det innebär?

tre zebror i skuggan av ett akaciaträd. Bästa tiden för en safari i Afrika är olika beroende på destination

Kontakta oss så hjälper vi dig med en säker och välordnad semester som ger dig minnen för livet. Vi tar inga extra avgifter för att planera och boka din resa.

5 Comments

 1. Lars Wetterling says:

  Is it realistic for a Swede to go from Sweden to Nairobi in March?
  How shall a corona negative certificate look like? Is Svea Vaccin on the list of accepted vaccine centers?
  Is it enough to get a certificate in the form of a mail with a QR-code?
  Do Swedes have to be in quarantine 14 days? Can the rules change from one day to another?

 2. h says:

  Hej!
  Jag undrar hur det ser ut vid hemresan, måste man göra nytt coronatest för att resa hem till sverige efter en resa till Kenya (mellalandning i frankfurt) ?

  • Tina Sayed Nestius says:

   Hej, ja, enligt våra leverantörer i Kenya kollar myndigheterna så att man har ett negativt PCR-test när man lämnar landet, alldeles oavsett om landet man ska till har de kraven eller ej.

  • Tina Sayed Nestius says:

   Men det bästa är också att kolla med ditt flygbolag vad som gäller vid mellanlandning osv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.