Får man resa till Kenya nu? - svar på alla dina frågor
Bästa tiden att resa till Sydafrika och Camps Bay, här i skuggan av Taffelberget, är i slutet på januari
Bästa tiden att åka till Sydafrika – allt du behöver veta
October 7, 2020
får man resa till Tanzania och se leoparder som denna
Får man resa till Tanzania nu?
October 28, 2020
Show all

Får man resa till Kenya nu?

en dhow i Lamu, den kan du se då får man resa till Kenya

1 augusti 2020 öppnades landets gränser för internationella turister. Men får man resa till Kenya? Detta gäller för svenskar:

Från och med 1 oktober 2021 gäller inte UD:s generella avrådan. Efter det får man resa till Kenya.

Det finns kvar en del regionella avrådan som baserar sig på säkerhetsläget i vissa länder. Till exempel avråder UD svenskar från att resa till kustområdet nära Somalien, inklusive Lamu. En avrådan från UD innebär att din reseförsäkring inte gäller. Kolla alltid villkoren för din reseförsäkring hos ditt försäkringsbolag innan du bokar en resa.

Så på frågan: “Får man resa till Kenya nu?” svarar vi definitivt JA. Men var beredd på att resan blir annorlunda tack vare coronaviruset.

Från 1 oktober 2021 får man resa till Kenya och följande gäller:

 • Reser du in till Kenya måste du uppvisa ett negativt covid-19 test (ett så kallat PCR-test). Folkhälsomyndigheten listar ett antal privata aktörer som gör Covid-19-test och utfärdar reseintyg. Resultatet av ditt test får inte vara äldre än 96 timmar, och det måste ha verifierats digitalt. Tydliga instruktioner från Kenyas Ministry of Health finns här. Följ alla stegen i Part Two/del 2 av manualen för att verifiera dina resultat innan du anländer till Kenya. Resenärer som saknar test eller inte har fått testet verifierat kan nekas att komma in i landet.
 • Den som vill resa in i Kenya måste fylla i en Travellers Health Surveillance Form. När den är ifylld får resenären en QR-kod som måste uppvisas för den hälsopersonal som finns på flygplatsen, innan hen kan gå vidare in i landet.
 • Alla resenärer kommer att testas för symtom för coronaviruset vid ankomst. Den som uppvisar symtom (en temperatur högre än 37,5 grader celsius, hosta, andningssvårigheter eller andra förkylningssymtom) kommer att tvingas gå i karantän i 14 dagar, på sitt första bokade boende. Flygplanspassagerare som suttit i de två rader närmast den som uppvisat symtom kommer att spåras och också tvingas gå i karantän i 14 dagar.
 • Det krävs fortfarande visum för att resa in i Kenya. Sedan 1 januari 2021 behöver du skaffa ett e-visum online, innan du lämnar ditt hemland. De kenyanska myndigheterna har helt slutat utfärda visum vid de internationella flygplatserna. Du ansöker om ditt e-visum här.
 • Det behövs inga covid-tester för inrikesresor i Kenya.

får man åka till Kenya? Ja, om du bär ansiktsmask på offentliga platser

Om man får resa till Kenya – vad är det som gäller?

Den lockdown som infördes 26 mars 2021 och begränsade rörligheten i Nairobi och fyra andra närliggande distrikt har nu lättats. Antalet nya Covid-19-fall har minskat drastiskt tack vare den och därför är det nu möjligt att röra sig lite mer fritt i landet. Inrikesflyg mellan Nairobi och Mombasa är igång igen till exempel. Detta gäller för dig som vill resa till Kenya:

 • Ansiktsmasker måste användas på alla offentliga platser. Du måste hålla distans till andra människor. Därför är det viktigt att boka guidade turer i god tid eftersom det inte finns lika många platser som tidigare.
 • Safaribolag och andra som anordnar guidade turer eller andra turistaktiviteter utför regelbundna temperaturkollar. Var beredd på att allting tar lite längre än vanligt.
 • Utegångsförbud råder mellan 22 på kvällen och 04 på morgonen. Har du ett flyg som avgår eller landar under utegångsförbudet måste du kunna visa upp ett boardingkort med denna info.
 • Alkohol får bara konsumeras på barer och restauranger fram till kl 22.
 • Enbart 50 procent av alla platser på bussar och andra transportmedel får fyllas.
 • Stora möten och evenemang där fler än 15 personer vistas samtidigt är förbjudna.

Även om man får åka till Kenya kan regler och restriktioner förändras över tid. Säkerställ att du har koll på vad som gäller när just du tänker resa. 

OBS: Här finns uppdaterad information om vilka restriktioner som finns och vilka regler som gäller vid inresa om du vill åka till Tanzania eller Sydafrika.

Funderar du på att åka när man får resa till Kenya? Du kanske vill testa att åka på safari i Masai Mara, besöka kusten för några välförtjänade dagar av bad och strandliv eller uppleva den stora migrationen med allt vad det innebär?

tre zebror i skuggan av ett akaciaträd. Bästa tiden för en safari i Afrika är olika beroende på destination

Kontakta oss så hjälper vi dig med en säker och välordnad semester som ger dig minnen för livet. Vi tar inga extra avgifter för att planera och boka din resa. Planerar du den redan nu är du redo att åka så fort man får resa till Kenya.

5 Comments

 1. Lars Wetterling says:

  Is it realistic for a Swede to go from Sweden to Nairobi in March?
  How shall a corona negative certificate look like? Is Svea Vaccin on the list of accepted vaccine centers?
  Is it enough to get a certificate in the form of a mail with a QR-code?
  Do Swedes have to be in quarantine 14 days? Can the rules change from one day to another?

 2. h says:

  Hej!
  Jag undrar hur det ser ut vid hemresan, måste man göra nytt coronatest för att resa hem till sverige efter en resa till Kenya (mellalandning i frankfurt) ?

  • Tina Sayed Nestius says:

   Hej, ja, enligt våra leverantörer i Kenya kollar myndigheterna så att man har ett negativt PCR-test när man lämnar landet, alldeles oavsett om landet man ska till har de kraven eller ej.

  • Tina Sayed Nestius says:

   Men det bästa är också att kolla med ditt flygbolag vad som gäller vid mellanlandning osv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.