Får man resa till Tanzania nu? - Svar på alla dina frågor
en dhow i Lamu, den kan du se då får man resa till Kenya
Får man resa till Kenya nu?
October 28, 2020
Tips inför din resa till Kenya - ta med kameran så du kan ta bilder på djuren du ser, som lejonhannen här
15 tips inför din resa till Kenya
November 20, 2020
Show all

Får man resa till Tanzania nu?

får man resa till Tanzania och se leoparder som denna

Redan 18 maj 2020 öppnades landets gränser för internationella turister. Men får man resa till Tanzania nu? Detta gäller för svenskar:

Så länge UD avråder från resor till länder utanför EU kan det vara knivigt att åka till Tanzania – men inte omöjligt. UD:s avrådan angående Coronaviruset Covid-19 gäller fram till och med 15 oktober 2021 om inte annat anges, och så fort den hävs får man resa till Tanzania.

Det är givetvis fullt möjligt att åka på semester trots UD:s avrådan, men då gäller inte paketreselagen och det finns risk för att dina sjukförsäkringar inte heller är giltiga. Gouda, Folksam och Swedbank är exempel på försäkringsbolag vars reseförsäkringar gäller men andra bolag har inte uppdaterat sina villkor på samma sätt. Kolla alltid villkoren för din reseförsäkring hos ditt försäkringsbolag innan du bokar en resa. Tänk också på att många flyg ställs in med kort varsel. Bolag som KLM, Qatar och Ethiopian Airlines har hittills visat sig vara mest tillförlitliga.

Det är också viktigt att påpeka att till skillnad från andra länder har Tanzania inte släppt några siffror eller statistik kring Coronaviruset sedan april 2020. Vi vet alltså väldigt lite om virusets spridning och hur utsatt landet och dess invånare är. Det är en faktor som kan påverka ditt beslut att åka på semester till Tanzania.

Så på frågan: “Får man resa till Tanzania nu?” är vårt svar för tillfället ett försiktigt “nja”, även om Tanzanias gränser öppnades för internationella turister redan i maj 2020. Du kan åka, men var beredd på att resan blir annorlunda tack vare coronaviruset.

Om och när UD häver sin avrådan blir resandet mycket enklare. Då får man resa till Tanzania och följande gäller:

  • Tanzania har fått en ny president och nya riktlinjer för inresande turister sedan 4 maj, 2021. Alla som anländer till Tanzania behöver visa upp ett negativt PCR-test för Covid-19 som gjorts max 72 timmar tidigare.
  • Passagerare som anländer till Tanzania ska ha fyllt i denna hälsodeklaration online tidigast ett dygn innan de kommer till landet. Den som fyller i formuläret får en kod, inklusive en unik hälsokod, som ska visas upp vid ankomst.
  • Alla resenärer kommer fortsättningsvis att testas för symtom för coronaviruset vid ankomst. Den som uppvisar symtom på coronaviruset kan komma att testas för Covid-19.
  • Den som testas för Covid-19 kan komma att behöva gå i karantän i 14 dagar. Karantänen bekostas av resenären.
  • Det krävs fortfarande visum för att resa in i Tanzania. Det kan du lösa i förväg, genom att skaffa ett e-visum, eller på plats när du reser in i landet.
  • Behöver du göra ett PCR-test innan du åker hem? Det finns möjlighet att göra dessa på flera platser, som till exempel Dar es Salaam, Arusha, Serengeti och Zanzibar.
  • Resenärer som reser till Tanzania från högriskländer (som till exempel Indien) kommer att behöva ta ett snabbtest för Covid-19 vid ankomst. Detta kostar USD 25.

Får man åka till Tanzania nu? Ja men du kan behöva bära ansiktsmask som kvinnan på bilden

Om man får resa till Tanzania – vad är det som gäller?

  • Det är rekommenderat att använda ansiktsmasker på offentliga platser, men det finns inget tvång på det. Du bör hålla distans till andra människor och tvätta eller sprita händerna regelbundet.
  • I övrigt finns inga restriktioner i Tanzania. Det finns inget utegångsförbud, barer och restauranger är för det mesta öppna och det finns inga begränsningar på hur många människor får samlas.
  • Eftersom det finns få restriktioner eller begränsningar, och inga officiella siffror kring spridningen av Covid-19 i Tanzania, gäller det att vara extra försiktig om du vill åka dit. Åk inte in till städer och restauranger utan håll dig på ditt boende eller din safarilodge. Begränsa dina kontakter med andra människor.

Även om man får åka till Tanzania kan regler och restriktioner förändras över tid. Dubbelkolla vad som gäller innan du reser.

OBS: Här finns uppdaterad information om vilka restriktioner som finns och vilka regler som gäller vid inresa om du vill åka till Kenya eller Sydafrika.

Funderar du på att åka när man får resa till Tanzania? Du kanske vill testa att åka på safari i Serengeti, besöka Zanzibar för några välförtjänta dagar av bad och strandliv eller uppleva den stora migrationen med allt vad det innebär?

Kontakta oss så hjälper vi dig med en säker och välordnad semester som ger dig minnen för livet. Vi tar inga extra avgifter för att planera och boka din resa. Planerar du den redan nu är du redo att åka så fort man får resa till Tanzania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.